Hoezo, massatoerisme? Tenerife is het eiland van je dromen

Het uitzicht aan het zwembad van designhotel Punta Paradiso. © Milan Pieteraerents
Veerle Helsen

Hoezo, massatoerisme? – Tenerife associeer je met zielloze strandbars en hotels waar je hele dagen op een strandstoel ligt. Maar het Canarische eiland heeft zichzelf heruitgevonden: er schuilt een andere wereld achter de clichématige postkaart.

Eerlijk is eerlijk: ik belandde er ook maar per toeval. Ik werkte in volle coronacrisis aan een nieuw reisboek en Tenerife was een van de weinige bestemmingen met een oranje kleurcode. Dus begon ik te researchen. Een tip: google ‘Tenerife’ of geef het als zoekterm in op Pinterest.

Het Tenerife dat iedereen kent – hokjeshotels, all-you-can-eat buffetten, drukke strandboulevards en een sliert souvenirshops – bestaat wel, maar palmt enkel het zuiden van het eiland in. De zon is er het hele jaar door van de vrolijke partij en bijgevolg troepen de toeristen hier samen. Maar zodra je een halfuur opschuift naar het midden, noorden of oosten van het eiland, kom je in een andere wereld terecht: een groen en onherbergzaam universum, waar eindeloze wandelpaden door feeërieke laurierbossen slingeren.

Vurige ziel

Tenerife is het eiland uit je dromen. Warme temperaturen. Vrolijke inwoners. Afgelegen fietsroutes langs maanlandschappen of bananenplantages. Zwartgekleurde surfstranden die nog nooit een parasol zagen. Vissershuisjes in pastelkleuren, maar ook moderne architectuur die zich in bochten wringt. Grootmoeders visrecepten en toprestaurants waar vegetarisch gekookt wordt. Baaien waar de wind fluistert en soms raast, verscholen tussen gigantische bergmassieven. Het is er al-le-maal. Ik vind dit eiland niet uit. Het bestaat en ligt op amper vier uur vliegen van Brussel.

Steeds meer jonge ondernemers voelen het potentieel van het eiland waar ze opgroeiden. Ze zagen met eigen ogen hoe het werd opgepeuzeld door het massatoerisme en onterecht bestempeld als zielloos, platgetreden of uitgehold. “Tenerife is allebehalve zielloos”, zegt Raquel van Finca Vilaflor. Ze runt in het binnenland Mar de Nubes, een souvenirshop met enkel objecten made in Canarias. Geen Chinese brol, koelkastmagneten of postkaarten uit de jaren negentig. Maar wel funky keramiek, zeepjes in een wollen jas of lokale surffotografie. “De ziel van Tenerife is vurig en vulkanisch”, zegt ze. “Het borrelt hier van de creativiteit. Wij weten dat al langer, nu de buitenwereld nog.”

De roze architectuur van het hotel Ritz-Carlton, Abama.
De roze architectuur van het hotel Ritz-Carlton, Abama.© MILAN PIETERAERENTS

Eilandsmaken

Wie een beetje rondsnuistert en doorklikt op Instagram, vangt al een glimp op van het nieuwe Tenerife. Als je de beelden ziet op de Instagrampagina van @be_tenerife, geloof je nauwelijks dat ze gemaakt zijn op het eiland. Fotograaf Alberto del Hoyo verhuurt haciënda’s op kliffen, omgeven door zwarte rotsen. Idem voor de tropische architectuur van het Ritz-Carlton Abama hotel, met roze trappen die in een groen binnenmeertje zakken. In dat vijfsterrenhotel met zeezicht boek je overigens al een kamer met ontbijt vanaf 261 euro. Een koopje als je weet dat je hier in een van de mooiste accommodaties van het eiland verblijft, met vijfsterrenluxe. Tenerife heeft een ‘goedkoop’ imago en omdat de nieuwe wind nog niet meteen Europa is binnengewaaid, blijven de prijzen voorlopig laag.

Het uitzicht aan het zwembad van designhotel Punta Paradiso.
Het uitzicht aan het zwembad van designhotel Punta Paradiso.© MILAN PIETERAERENTS

Laatste noot in mijn loftrompet: er borrelt een foodiecultuur. De Canarische keuken is sowieso al heerlijk authentiek (patatjes in de schil! vis van de dag!), maar de voorbije jaren heeft een nieuwe generatie chefs heet vuur in dat lokaal lekkers geblazen. Ze werken met eilandingrediënten – opnieuw honderd procent Canarias – en geven oude recepten een twist. Een mooi vernieuwend voorbeeld is La Verdulería in Santa Cruz, de hoofdstad. Josué, Nuria en Maren serveren er een vegan en vegetarische keuken waar kleuren en smaken van het bord spatten. “We vonden dat er naast carnicería en pescadería nog een woord in de Spaanse taal ontbrak en bedachten het dan maar zelf”, vertelt Nuria.

Vers ontbijt tussen de bananenplantages bij Finca el Patio.
Vers ontbijt tussen de bananenplantages bij Finca el Patio.© MILAN PIETERAERENTS

Begin je culinaire ontdekkingstocht bij een van de resto’s op de volgende pagina, en vraag de chef naar zijn of haar favoriete restaurant. Zo verdwaal je op foodietour over het eiland en ontdek je gegarandeerd de échte smaken en kruiden van Tenerife. “Het eiland was zichzelf misschien een beetje verloren”, zegt Nuria van La Verdulería. “We hebben ons jarenlang aangepast aan het toerisme, terwijl het eigenlijk omgekeerd zou moeten zijn.”

Tenbel

Tenerife was (en is) een populaire bestemming onder Belgen, vandaar de bijnaam Tenbel. Veel Belgen kochten er een tweede verblijf en zochten in koude wintermaanden de Canarische zon op. Tenbel is ook een échte plek, een betonnen enclave in het zuiden, die herkenbaar is aan een spooktoren met de gele letters ten-bel boven een vervallen commercieel centrum. De speciale connectie tussen België en Tenerife is er nog altijd, maar vandaag trekt het eiland ook een ander type Belgen aan. Ondernemers die verhuiskriebels voelden om een andere reden dan louter zonnestralen. “Noem mij één element dat mensen associëren met vakantie en niet op Tenerife kunnen vinden”, zegt Els Van Leemput, hotelmanager bij Hotel Suite Villa María. Lekker eten, watersport, snorkelen, lezen, wandelen, natuur, goedkoop, zon, rust, zwembad, vriendelijkheid, slenterdorpen, architectuur, design… Mijn tien seconden De Slimste Mens zijn om. Ik vind geen antwoord op haar vraag. “Juist. Alles wat je je maar kunt dromen op reis, is hier te vinden.” Tenerife is een eiland van contrasten. Het heeft één imago, maar in werkelijkheid meer lagen dan de hoogtemeters op de vulkaan El Teide.

Surfen tussen rotsen in de buurt van Bajamar.
Surfen tussen rotsen in de buurt van Bajamar.© MILAN PIETERAERENTS

Tips op Tenerife

BEZOEKEN

Almáciga Donkere kleuren, hoekige rotsen in zee en een skyline met stekelige bergtoppen. De rit ernaartoe is even spectaculair als het strand zelf.

Bajamar In dit dorp in het noorden zit surfen verankerd in het DNA. Dat heeft alles te maken met een uitgestrekte baai waar epische golven breken.

El Teide De vulkaan creëert met rotsformaties, lavarivieren en kraters een maanlandschap en het omringende Parque Nacional heeft een groot netwerk aan wandel- en fietspaden.

Garachico Uitstaptip voor liefhebbers van slenterdorpjes. Onderweg passeer je pastelhuizen op kliffen en in het dorp zelf staat slow travel op het programma, langsheen piscinas naturales, de roze binnenpatio van Hotel San Roque en koffie bij Le Patissier.

Masca Een fotogeniek dorpje in het Tenogebergte. Groene heuvels, slingerende (fiets)wegen en wuivende palmbomen vormen een tropisch paradijsje.

SLAPEN

Finca el Patio Carmen Celia Lopez de Vergara erfde deze prachtige finca van haar ouders. De gebouwen liggen verborgen tussen een bananenplantage en achteraan in de tuin runt haar moeder een bijenboerderij. fincaelpatio.com

Finca Vilaflor Twee cabana’s met een architectuur in zwarte lavasteen, aan de voet van El Teide. Zonder ontbijt maar mét moestuin waar je alles mag plukken. fincavilaflor.com

Hacienda Cuatro Ventanas Deze haciënda heeft een infinity pool met zicht over Playa del Socorro. Je logeert er in een Canarisch landhuis uit de 17de eeuw, ingericht door fotograaf Alberto del Hoyo. betenerife.com

Playa Chica Een wit appartementencomplex van architect Luis Cabrera uit de vorige eeuw contrasteert met een pikzwart strand. Interieurarchitecte Olga Pérez, die lang in België woonde, verhuurt er een appartement. superhosttenerife.com

Punta Paradiso Kleinschalig designhotel in Punta del Hidalgo waar je onder meer surflessen, yoga en trektochten kunt boeken. puntaparadiso.com

SHOPPEN

Mar de nubes De naam van deze conceptstore met café betekent ‘wolkenzee’. Het dorpje Vilaflor ligt 1500 meter boven zeeniveau en torent soms boven de wolken uit. @mardenubes.ccs

RESTO

Canary Foodies Inspiratie en tips voor lekkere eetadressen gezocht? Volg dit account op Instagram: @canaryfoodies

Het team van La Verdulería, een vegetarisch restaurant in de hoofstad.
Het team van La Verdulería, een vegetarisch restaurant in de hoofstad.© MILAN PIETERAERENTS

El Bejeque De chef van dit restaurant, Elias Rodriguez, woont aan een van de mooiste surfspots op het eiland en post op zijn Instagramaccount regelmatig een foto van een raam waarin hij de golven live inkadert. In zijn restaurant brengt hij Canarisch spektakel aan tafel. @elbejeque en @eliastoscal

La Verdulería Vegetarisch/veganistisch restaurant in de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife waar de gerechten even kleurrijk zijn als de stoelen aan tafel. @restaurante_la_verduleria

ARCHITECTUUR & DESIGN

The Ritz-Carlton, Abama Het doet een beetje Marokkaans aan, de roze architectuur van dit hotel. Als je er niet slaapt, kun je er ook zo binnen wandelen om de tropische weelderigheid te bewonderen. Boek dan meteen lunch of diner in een van de vele resto’s en je vijfsterrenervaring is compleet.

TEA De bib van het Tenerife Espacio de las Artes is met haar glazen lampen en doorkijkgaatjes een eyecatcher.

La Laguna Gran Hotel Dit hotel heeft waarschijnlijk de mooiste hotellobby van Tenerife. lalagunagranhotel.com

BELGEN

Agüita Charlotte Brengman verdeelt kleurrijke roestvrijstalen drinkflessen als alternatief voor plastic flessen. Origineel Belgisch-Canarisch souvenir. Komende herfst opent ze een airbnb in surfdorp Bajamar. @aguitalifestyle

Bike Point Tenerife is een fietsparadijs. Bike Point van Christophe Vandijck verhuurt racefietsen, mountainbikes en e-bikes. bikepointtenerife.com

Hotel Suite Villa María Een luxueus hometel: vakantieappartementen met hotelservice. Denk: de hele dag roomservice. Wordt gerund door de Belgische Els Van Leemput.

hotelsuitevillamaria.es

Lucas Maes Belgische chef-kok met meerdere resto’s. Hij opende recent nog het nieuwe Zumaque in Puerto de la Cruz. lucasmaes.com

Xavier Mestdag Surfcoach met een eigen YouTube-kanaal. @xavi_raw

Uitzicht op het vulkanische landschap aan Mirador de Sámara.
Uitzicht op het vulkanische landschap aan Mirador de Sámara.© MILAN PIETERAERENTS
De Belgische Charlotte Brengman startte Agüita, een label duurzame drinkflessen.
De Belgische Charlotte Brengman startte Agüita, een label duurzame drinkflessen.© MILAN PIETERAERENTS
Het nieuwe Tenerife

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content