Grote heropening van het Rijksmuseum in Amsterdam

© Myra May

Na een sluiting van ruim negen jaar wordt het Rijksmuseum in Amsterdam op zaterdag 13 april 2013 feestelijk geopend.

Na een sluiting van ruim negen jaar wordt het Rijksmuseum in Amsterdam op zaterdag 13 april 2013 feestelijk geopend.

De volgende dag, zondag 14 april, opent het museum zijn deuren voor het publiek.

Het geheel vernieuwde Rijksmuseum vertelt het verhaal van Nederland van de Middeleeuwen tot nu. Een nieuwe opstelling, een volledig vernieuwd gebouw, nieuwe publieksfaciliteiten, een vernieuwde tuin en een nieuw Aziatisch Paviljoen: alleen de Nachtwacht keert terug naar zijn oorspronkelijke plaats, zij het ietsje lager dan voorheen.

365 dagen per geopend

Het nieuwe Rijksmuseum zal straks, naar eigen zeggen, als eerste nationale museum ter wereld 365 dagen geopend zijn, dagelijks van 9 tot 17 uur. Op dit moment is het museum druk bezig met het verhuizen van de ruim 8.000 voorwerpen van kunst en geschiedenis naar het hoofdgebouw.

De Nachtwacht keert als laatste terug naar zijn plaats. Tot voorjaar 2013 zijn de topstukken uit de Gouden Eeuw met onder andere de schilderijen van Rembrandt, Frans Hals en Johannes Vermeer nog te zien in de presentatie Rijksmuseum De Meesterwerken in de Philipsvleugel. Ook de beroemde poppenhuizen, het zilver van de gebroeders Van Vianen en het Delftsblauwe aardewerk hebben daar een voorlopige plaats gekregen.

Enkele feiten

Het gerenoveerde Rijksmuseum toont ruim 7.000 voorwerpen. Dat zijn er ongeveer evenveel als voor de sluiting.

De loopafstand door de 80 zalen van het museum, met inbegrip van het tentoonstellingsgebouw, bedraagt ongeveer anderhalve kilometer.

De totale collectie van het museum, waaronder ook tekeningen, prenten en foto’s, omvat ongeveer 900.000 voorwerpen. Voor de sluiting bezochten zo’n 1.200 000 mensen per jaar het museum.

Het museum wordt geschikt gemaakt voor het ontvangen van 1.5 à 2 miljoen bezoekers per jaar.

De Spaanse architecten Antonio Cruz en Antonio Ortiz maakten het ontwerp. Een van de opmerkelijke wijzigingen die ze aanbrengen: het openbreken van twee binnenhoven die na de Tweede Wereldoorlog volgebouwd waren.

Het Rijksmuseum bestaat al sinds 1885. Het werd ontworpen door architect Pierre Cuypers. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content