Grootste gebouw in Nederland opgeleverd

De Rotterdam, in totaal 160.000 m2 op het oppervlak van slechts één voetbalveld, is een gebouw van superlatieven. Wanneer naar verwachting in het najaar van 2014, het volledige gebouw is bewoond betekent dit een verdubbeling van het totaal aantal mensen op de Wilhelminapier.

Gemiddeld zullen er dagelijks zo’n 5.000 mensen in het gebouw verblijven. Daarmee wordt het, naast het dichtst bebouwde stuk grond ook het dichtst bevolkte stukje Nederland.

Verticale stad ‘De Rotterdam’ wordt met 60.000 m2 kantoor, zo’n 1.500 m2 horeca, een viersterren lifestyle-hotel Nhow met congres-/eventruimten en 280 kamers, leisure voorzieningen, een parkeergarage met plaats voor zo’n 670 auto’s en 240 woningen een verticale stad op de Wilhelminapier.

Het gebouw aan de voet van de Erasmusbrug is nu al een niet te missen onderdeel van de skyline van Rotterdam.

Transparante schoonheid

De hand van OMA/Rem Koolhaas is tot in de details zichtbaar. Bijvoorbeeld in de 8,5 meter hoge, lichte centrale hal over de hele breedte van het gebouw met travertin wandbekleding en natuurstenen vloer, een imposant atrium, messing wandbekleding in de lifthallen en de receptiebalie.

De Rotterdam bestaat uit een voetstuk van 6 verdiepingen tot zo’n 30 meter hoogte. Daar bovenop 3 transparante torens die op zo’n 7 meter afstand van elkaar staan. De glazen gevel van het gebouw zorgt voor ramen van vloer tot plafond op alle verdiepingen waardoor het gebouw zich opent naar haar omgeving. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content