Griekenland voor sportievelingen

Griekenland is een paradijs voor wandelaars en fietsers. Een frisse duik achteraf zorgt voor verkoeling.

Bergen en dalen

Het wandelparadijs voor elke fervente stapper is de kloof van Samaria op Kreta. Starten doe je aan de noordelijke ingang van de kloof, op de Omaloshoogvlakte.

De tocht van zestien kilometer doorheen de gespleten rotsen van het Lefka-Origebergte duurt ongeveer zes uur en eindigt in het kustplaatsje Agia Roumeli. Onderweg kom je langs enkele kleine Byzantijnse kerkjes, het onbewoonde dorpje Samaria, en de kans is groot dat je kri-kri’s ziet, Kreta’s beschermde geiten.

Je kunt de tocht ook in tegengestelde richting afleggen, maar dan moet je eerst de boot naar Agia Roumeli nemen. Welke route je ook kiest, vergeet niet voldoende water en proviand mee te nemen en degelijke stapschoenen aan te trekken. Vind je halverwege de tocht te zwaar, dan kun je in Samaria een ezeltje huren, dat je naar de uitgang brengt.

De kloof is geopend van mei tot september. Toegang kost vijf euro voor wandelaars ouder dan vijftien.

Groen Korfoe

De Belgische touroperator Anders Reizen biedt tijdens de zomermaanden een achtdaagse fiets- en wandelreis aan in Korfoe. Het bagagetransport is geregeld, alsook het verblijf in een gezellig pension met tuin, gidsjes en de lunchpakketten voor ’s middags.

Het avondmaal is voor eigen rekening. De uitgestippelde dagroutes duren ongeveer vier uur en lopen door het groene, heuvelachtige zuiden van het eiland, met ontelbare olijfgaarden, lange zandstranden en lagunes.

De reis ‘Groen Korfoe’ kost 435 euro, met een toeslag van vijf euro per nacht in juli en augustus.

Koelte gezocht

De zomer is er lang, heet en vooral stoffig. Het is dan ook niet verwonderlijk dat heel wat Atheners na de werkuren een frisse duik nemen in het zeewater. De tram of bus brengt je in minder dan een uur naar een van de stranden in de buurt: Faliro, Alimo, Kalamaki en Glyfada. Een ritje kost slechts één euro.

Wie van plan is langer in de hoofdstad te blijven, kan een Tourist Ticket (15 euro) aanschaffen. Het ticket brengt je ook van en naar de luchthaven. Snorkel- en duikfanaten moeten in Loutraki zijn, op anderhalf uur van Athene.

Ellen de Wolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content