Grieken schreeuwen om toeristen

© Thinkstock

Griekenland staat op de rand van de afgrond, maar heeft de toeristen nu meer dan ooit nodig.

Griekenland staat op de rand van de afgrond, het land verkeert in crisis en de schulden zijn torenhoog. Griekenland heeft de toeristen nu meer dan ooit nodig, zegt Eleni Skarveli, directeur van de Griekse Dienst voor Toerisme in België.

We zouden door alle crisisperikelen haast vergeten dat de republiek aan de Middellandse Zee de bakermat van onze Westerse beschaving vormt (met als getuige de talloze goed bewaarde archeologische sites), het land 300 dagen zon per jaar telt, de hemel azuurblauw is en de ouzo er rijkelijk vloeit.

En nochtans heeft Griekenland toeristen nu meer dan ooit nodig, zegt Eleni Skarveli, directeur van de Griekse Dienst voor Toerisme in België.

Griekenland is veilig en goedkoop

“Ik wil benadrukken dat het land veilig is”, aldus Skarveli. “Wanneer er protesten zijn, situeren die zich voornamelijk in Athene rond het parlement. Ook eventuele stakingen zijn vooral voelbaar in de hoofdstad, en in veel mindere mate op de eilanden”

Ook over de enorme inflatie doen volgens haar vele fabels de ronde. De prijzen zijn niet gestegen tegenover vorig jaar. Integendeel. In vergelijking met 2010 zijn ze zelfs met tien procent gedaald. Zowel een verblijf in een hotel als een consumptie ter plaatse is nu goedkoper dan twee jaar geleden, aldus Skarveli. Voor toeristen is het dan ook een interessante periode om Griekenland te bezoeken.

Belgen blijken dat al goed begrepen te hebben, want in 2011 nam het aantal Belgische toeristen dat naar de Helleense republiek trok met 30 procent toe. Al speelde daar ook het effect van de Arabische Lente mee, waardoor de Noord-Afrikaanse landen als bestemming minder in trek waren.

Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten in Griekenland. Eén op vijf Grieken is tewerkgesteld in de sector. Sinds de crisis liep vooral het binnenlandse toerisme sterk terug. Want vele Grieken hebben zelf niet meer de middelen om in eigen land op vakantie te gaan.

Ann Heylens in Plus Magazine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content