Fietsen in Haspengouw

© ImageGlobe/Clement Philippe

De regio Haspengouw, in het zuiden van Limburg, is dé fruitstreek van België. We trekken met de fiets door het hart van deze vruchtbare regio.

De regio Haspengouw, in het zuiden van Limburg, is dé fruitstreek van België. Dit glooiende landschap brengt jaarlijks miljoenen appels, peren, kersen, aardbeien en bessen voort. We trekken met de fiets door het hart van deze vruchtbare regio.

Een vrij vlakke fietsroute van 35 kilometer leek ons een mooie opwarmer voor het nieuwe fietsseizoen. Dus viel de keuze op lus 5 – die de verleidelijke titel ‘De gulle natuur’ kreeg -, één van de zes fietslussen op de splinternieuwe Themakaart ‘Fruitfietsroutes’.

Monumentenstad Sint-Truiden

Ons vertrekpunt in Sint-Truiden. Dus vooraleer we de fiets opspringen brengen we eerst een bezoekje aan deze monumentenstad, een titel die Sint-Truiden te danken heeft aan de 250 beschermde gebouwen. De tientallen religieuze gebouwen en monumenten maken van haar ook het centrum van het spirituele erfgoed in Haspengouw.

Rond 655 na Christus stichtte Sint-Trudo, de Apostel van Haspengouw, een klooster op het land van zijn vader. Dit klooster kreeg zijn naam mee, en kennen we nu dus als de Abdij van Sint-Truiden. De stad die rondom dit klooster ontstond werd vanaf toen Sint-Truiden genoemd. Door de vele bedevaarten en de rijkdom van de abdij werd Sint-Truiden de welvarende stad hoe we ze nu kennen.

De abdijsite onderging de laatste jaren een grondige renovatie. De crypte werd ontsloten, de barokpoort gerestaureerd, de academiezaal werd één van België’s mooiste zalen en het hoogtepunt is letterlijk de sobere abdijtoren., die vandaag nog steeds hét historisch baken van de stad is.

Om de beenspieren alvast op te warmen, brengen we een bezoekje aan kan de gerestaureerde torenruïne. Na 196 trappen, met onderweg vijf rust- en ervaringsplatforms, genieten we van een adembenemend panorama over stad en streek.

Voor de abdijtoren op het Trudoplein bevinden zich de Trudo-meridiaan en het Trudo-standbeeld. Een meridiaan is een denkbeeldige lijn tussen noordpool en zuidpool. Op het middaguur, staat de zon precies in het zuiden. De schaduw van de zuil van het Trudobeeld valt dan samen met de meridiaanlijn, richting abdijtoren. De zuil fungeert dan als zonnewijzer voor het middaguur.

Deze ‘Trudo-meridiaan’ eert een beroemde Truienaar, graaf de Theux de Meylandt (1794-1874), gedurende 11 jaar regeringsleider in het jonge België. In 1836 verordende hij dat in een aantal steden meridiaanlijnen moesten aangelegd worden opdat de burgers konden bepalen wanneer het in Brussel 12 uur was en hun uurwerk konden gelijkstellen op 12 uur Brusselse tijd.

De gezellige Grote Markt met zijn indrukwekkende 19de-eeuwse patriciërshuizen is de tweede grootste markt van België. Op zonnige dagen verandert ze in één groot terras. Op zaterdagmorgen vindt hier de wekelijkse markt plaats.

De fiets op

Op de Grote Markt, bij fietsknooppunt 135 vertrekt onze fietstocht. Op het vlakbij gelegen Stationsplein 65 vindt u een fietsonthaal en -servicepunt., waar u ook een fiets kunt huren.

Hoog tijd om aan onze fietstocht te beginnen. We vertrekken richting (fietsknooppunt 188, 187) Wilderen. Vandaar gaat het tussen de heerlijk geurende fruitbloesems naar Velm via fietsknooppunt 358 en 186, naar knooppunt 359.

Asperges op het menu

In Gingelom, ongeveer halverwege tussen knooppunt 359 en 183, houden we halt in de Kamerijckhoeve. Eerst genieten we van de zon en een heerlijk lokaal Chokier-biertje.

Maar wanneer we plots tot het besef komen dat het aspergeseizoen begonnen is en die asperges hier net naast in het aspergebedrijf Regalys worden gekweekt, kunnen we er niet aan weerstaan om hier te lunchen met deze heerlijke streekgroente. Elke zondag in april om 14, 15 en 16 uur en elke zaterdag in mei om 15 uur kan het bedrijf Regalis gratis bezocht worden.

Genoeg gerust, terug de fiets op richting Borlo (knooppunt 182). Onderweg komen we voorbij de vierkantshoeve Het Pachthof, waar de tijd is blijven stilstaan. Op de binnenplaats staan vuurkorven en buxushagen. In de origineel ingerichte taverne kunt u eveneens streekbier en smaakvolle plattelandsgerechten proeven. Het Pachthof heeft ook gastenkamers voor wie wat langer van de streek wil genieten.

Heerlijk vers appelsap

Van Borlo fietsen we via Buvingen, naar Muizen (knooppunt 184) en Kerkom-bij-Sint-Truiden. Daar houden we even halt om bij Piet en Veerle Porreye vers PIPO-appelsap te drinken. Dat kan elke zondag van april tot oktober (behalve de laatste zondag van iedere maand), tussen 14 en 18 uur.

Na deze welkome verfrissing fietsen we verder richting knooppunt 185 om tenslotte de boomgaarden opnieuw te ruilen voor de monumenten van Sint-Truiden.

Leen Baekelandt in Plus Magazine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content