Duizenden reuzenschildpadjes geboren op de Galapagoseilanden
Op de Galapagoseilanden proberen wetenschappers de reuzenschildpadden te behoeden tegen uitsterven. Ze verzamelden eieren van de dieren en legden ze in broedmachines. En met succes – duizenden schildpadjes zijn al uit hun eieren gekropen.
Mear dan 5.000 reuzenschildpadden zijn de voorbije 50 jaar op de Galapagoseilanden uit hun ei gekomen. Dat is een succes voor het kweekprogramma op het eiland Santa Cruz, verklaarde het Ecuadoraanse ministerie van Milieu ter gelegenheid van het nieuwe broedseizoen. Met het programma probeert Ecuador, de dieren te behoeden voor uitsterven.
De biologen verzamelen elk jaar schildpaddeneieren, die ze in broedmachines leggen. Voor 2015 hopen de wetenschappers in het Galapagos Nationaal Park, dat over verschillende eilanden is uitgestrekt, rond de 300 eieren in te zamelen.
Het duurt een zestigtal dagen vooraleer de eieren uitkomen. In de vrije natuur graven de dieren enkele dagen lang een tot 40 centimeter diep nest, waarin ze hun eieren leggen, aldus het ministerie. De eieren worden beschermd door een pasta van urine en uitwerpselen. Volgens onderzoek bepaalt de temperatuur in het nest het geslacht: bij 29,5 graden komen vrouwtjes uit, bij 28 graden mannetjes.
De Galapagoseilandengroep in de Stille Oceaan op zo’n 1.000 kliometer afstand van Ecuador behoort tot het Werelderfgoed van de VN-organisatie Unesco. Er leven daar 15 ondersoorten van de reuzenschildpad.
Lonesome George
De beroemdste reuzenschildpad van de eilandengroep is ongetwijfeld “Lonesome George”. Het dier werd in 1971 gevonden. Lange tijd werd aangenomen dat Lonesome George de laatste van zijn soort was. Pogingen tot paren met vrouwtjes van een andere ondersoort waren mislukt. Na de dood van Lonesome George aan een hartkwaal in 2012 slaagden wetenschappers erin verwante schildpadden op de Galapagoseilanden te identificeren.
Het natuurhistorisch museum in New York stelt de gebalsemde Lonesome George, mogelijk meer dan 100 jaar oud, tentoon. (Belga)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier