Deze tien plaatsen moet je in 2019 zien in Italië

Deze tien plaatsen moet je in 2019 zien in Italië
Matera, Basilicata, Italy: Landscape view of the old town - Sassi di Matera, European Capital of Culture, at dawn © Getty Images/iStockphoto

1. Matera in Basilicata © Getty Images/iStockphoto

Matera in de Zuid-Italiaanse regio Basilicata is in 2019 Culturele Hoofdstad van Europa. De stad is om vele redenen uniek, niet in de laatste plaats om de grotwoningen die een soort stad onder de stad vormen en tot op de dag van vandaag bewoond worden.

Matera © Getty Images/iStockphoto

Ontdek de andere redenen waarom Matera zo bijzonder is: zes redenen om de unieke stad Matera te bezoeken.

2. Vinci in Toscane © Getty Images/iStockphoto

Dit jaar is het vijfhonderd jaar geleden dat de veelzijdige Italiaanse kunstenaar Leonardo da Vinci overleed. In zijn geboortedorpje Vinci in Toscane wordt dat op allerlei manieren gevierd.

Lees ook: De mooiste, minder bekende stadjes in Toscane

Vinci - geboortehuis van Leonardo da Vinci © Getty Images/iStockphoto

Het dorpje Vinci ligt mooi verscholen in de groene heuvels van Montalbano. In het typische Toscaanse dorpje kan je het geboortehuis van Leonardo da Vinci bezoeken en het Museo Leonardino. In dit bijzondere museum maak je vooral kennis met de uitvinder, architect en wetenschapper da Vinci. Je ziet er zijn vroege modellen voor een tank, bruggen, mechanische klokken en zijn anatomische studies.

3. Biella in Piëmont © Getty Images/iStockphoto

Volgens Lonely Planet is Piëmont de mooiste regio om in 2019 te bezoeken. Dat heeft vooral te maken met de uitstekende culinaire tradities en de heerlijke wijnen. Een goede plaats om te proeven van al dit lekkers is het stadje Biella.

Lees ook: Deze regio's moet je volgens Lonely Planet in 2019 bezoeken

Biella © Getty Images

In het sfeervolle Biella vind je een aantal gerenommeerde restaurants zoals Mattero Caffe e Cucina. Lokale wijnen zoals Gattinara kan je uitproberen in de wijnproeverij Travaglini.

4. Turijn in Piëmont © Getty Images/iStockphoto

Er zijn genoeg redenen om het elegante Turijn te bezoeken: de Alpen op de achtergrond, de chocolade, de grootste collectie Egyptische artefacten buiten Egypte in de Museo Egizio en het uitstekende filmmuseum Mole Antonelliana.

Turijn © Getty Images/iStockphoto

Toch valt het aantal toeristen dat naar Turijn trekt reuze mee. Een extra reden om Turijn dit jaar te bezoeken is dat de film The Italian Job vijftig jaar oud is. Een groot deel van de film speelde zich in Turijn af.

5. Le Marche © Getty Images/iStockphoto

Le Marche is een prachtige, maar minder bekende regio in het midden van Italie. Je vindt er bergen, stranden en mooie oude dorpjes. Je kan 's ochtends een wandeling in de bergen maken en de middag doorbrengen op het strand of omgekeerd.

Le Marche © Getty Images/iStockphoto

Mooie steden om te bezoeken in Le Marche zijn onder andere Urbino, Pesaro, Fossombrone, Fano en Ancona, de hoofdstad van Le Marche.

6. Etna op Sicilië © Getty Images/iStockphoto

De Etna is de actiefste vulkaan in Europa en de kans is groot dat je er lava en rook uit ziet opstijgen. Een vuurwerkshow is er niets bij.

Etna © Getty Images/iStockphoto

Actieve, avontuurlijke reizigers kunnen zelf de Etna beklimmen om het natuurspektakel van dichtbij te zien. Maar ook wanneer je liever op veilige afstand blijft, is de met sneeuw bedekte vulkaan een unieke bezienswaardigheid.

7. Trasimenomeer in Umbrië © Getty Images/iStockphoto

Umbrië heeft hetzelfde landschap als Toscane en net zoveel mooie, historische stadjes en dorpen. Maar er trekken veel minder toeristen naartoe. Datzelfde geldt voor het Trasimenomeer: het is er veel rustiger dan bij bekende Italiaanse meren zoals het Garda- en Comomeer.

Lees ook: De mooise stadjes in Umbrie

Trasimenomeer © Getty Images/iStockphoto

Een leuk uitstapje is een tochtje naar Isola Maggiore, een klein en groen eiland middenin het meer. Op het eiland igt een dorpje dat in de Middeleeuwen door monniken werd gesticht.

8. Monopoli in Apulië © Getty Images/iStockphoto

De laatste jaren ontdekken alsmaar meer mensen de regio Apulië. Apulië ligt in het uiterste puntje van de hak van de Italiaanse laars en wordt aan drie kanten omringd door de zee en je vindt er dan ook heerlijke stranden.

Monopoli © Getty Images/iStockphoto

Apulië is een van de weinige vlakke gebieden in Italië, maar dat maakt het landschap met zijn vele olijfbomen niet minder mooi. Monopoli ligt in het noorden van het langgerekte Apulië. De witte huizen in de historische haven, de kleurrijke vissersbootjes en het diepblauwe water, maken het een heerlijke vakantiebestemming.

9. Tremiti eilanden in Apulië © Getty Images/iStockphoto

De vier eilandjes die samen de Tremiti archipel vormen, maken deel uit van Gargano National Park. Het zijn de enige Italiaanse eilanden in de Adriatische Zee.

Tremiti eilanden © Getty Images/iStockphoto

De Tremiti eilanden staan bekend om het heldere water, bijzondere rotsformaties, grotten en inhammen en om het rijke mariene leven.

10. Pompeii in Campanië © Getty Images/iStockphoto

Pompeii is natuurlijk wereldberoemd, maar nu is een goede tijd om het te bezoeken. Lange tijd werd het onder lava bedolven stadje verwaarloosd en kwam het geregeld in het nieuws omdat er weer een muur was ingestort. Maar nu vinden er uitgebreide renovatiewerken plaats, onder andere aan het Huis van de Gladiatoren.

Pompeii © Getty Images/iStockphoto

Bovendien werd in Pompeii de afgelopen tijd een aantal nieuwe, spectaculaire vondsten gedaan. Zo werd in december 2018 een raspaard met uitrusting ontdekt en in november een sensuele fresco waarop de scène uit de Griekse mythologie wordt uitgebeeld waarin Zeus in de gedaante van een zwaan de koningsdochter Leda verleidt en zwanger maakt.