De mooiste minder bekende stadjes in Toscane

De mooiste minder bekende stadjes in Toscane
© iStockphoto

(MS)

Cetona

Alhoewel Cetona een en al rust uitstraalt valt er veel te beleven en te doen. In de zomer worden er ieder jaar verschillende tentoonstellingen rond lokale kunst en andere evenementen georganiseerd en in de buurt van Cetona kunnen veel sporten beoefend worden: fietsen, wandelen, paardrijden en zwemmen in het Trasimeno meer.

Cetona © LigaDue, Wikicommons

Alhoewel Cetona een en al rust uitstraalt valt er veel te beleven en te doen. In de zomer worden er ieder jaar verschillende tentoonstellingen rond lokale kunst en andere evenementen georganiseerd en in de buurt van Cetona kunnen veel sporten beoefend worden: fietsen, wandelen, paardrijden en zwemmen in het Trasimeno meer.

Anghiari © Mattana, Wikicommons

Anghiari, een goed bewaard versterkt dorpje op een heuvel boven de Tiber, beleefde zijn hoogtijdagen tijdens de Middeleeuwen wegens zijn strategische ligging op een heuvel. Kunstliefhebbers herkennen de naam Anghiari meteen van de fresco die Leonardo da Vinci schilderde van De slag bij Anghiari' die in 1440 plaatsvond tussen Firenze en Milaan.

Anghiari © Goldmund100, Wikicommons

De originele fresco van De slag bij Anghiari is verdwenen, maar enkele kopieën bleven bewaard en op basis daarvan maakte Peter Paul Rubens ook een schilderij van de slag.

Barga © Gee, Wikicommons

Barga is een klein Middeleeuws dorpje in de buurt van Lucca. Het door een muur omringde centrum ziet er nog precies zo uit als 1000 jaar geleden: smalle straatjes, mooie pleintjes met in het midden de imposante Duomo.

Barga © Myrabella, Wikicommons

De dichter Giovanni Pascoli was zo onder de indruk van de schoonheid van Braga dat hij in 1896 een gedicht aan het dorp wijdde: L`Ora di Barga.

Bolgheri © Getty images

Bolgheri, in de provincie Livorno aan de Toscaanse kust, staat bekend om twee dingen: het kasteel uit 1400 en de wijn.

Bolgheri © Getty images

Toeristen beginnen Bolgheri de laatste jaren steeds meer te ontdekken waardoor er ondertussen heel wat winkeltjes en restaurants gevestigd zijn. Natuurliefhebbers kunnen terecht in de zandduinen van Bolgheri, een beschermd natuurgebied waar duizenden trekvogels overwinteren.

Buonconvento © Thinkstock

Buonconvento betekent letterlijk 'gelukkige gemeenschap' en dat duidt wellicht op de gunstige ligging bij de samenloop van de twee rivieren Arbia en Ombron en aan de Via Francigena (pelgrimstocht tussen Canterbury en Rome) die het dorpje in de Middeleeuwen een grote welvaart (overigens ook veel conflicten) bracht.

Buonconvento © Thinkstock

De belangrijkste bezienswaardigheden in Buonconvento zijn het Museo di Arte Sacra, Museo della Val d'Arbia, het Palazzo Ricci, de kerk San Pietro e Paolo, het Oratorio di San Sebastiano en verschillende mooie herenhuizen.

Casale Marittimo

Casale Marittimo, een dorpje met maar net iets meer dan duizend inwoners in de buurt van de Toscaanse kust, is een van die charmante plaatsjes waar nog de typische Toscaanse sfeer hangt.

Casale Marittimo © Sailko, Wikicommons

Rond Casale Marittimo zijn drie mooie, niet al te lange wandelingen uitgezet: een geel pad van 10 kilometer dat onder andere langs een Romeinse villa loopt, een groen pad van drie kilometer langs oude gerenoveerde boerderijen en een oranje pad van 3,5 kilometer door olijfboomgaarden, wijngaarden en door een mediterraan bos.

Castiglione di Garfagnana © Davide Papalini, Wikicommons

Castiglione di Garfagnana in de buurt van Lucca was aanvankelijk een oud Romeins fort en in de Middeleeuwen een belangrijk verdedigingsbolwerk in de Republiek Lucca.

Castiglione di Garfagnana © Davide Papalini, Wikicommons

Behalve het fort (Rocca) van Castiglione di Garfagnana zijn ook de Chiesa di San Michele en de Chiesa di San Pietro mooi om te bezoeken. Castiglione di Garfagnana heeft trouwens een bekende muziekgroep, de Filarmonica Alpina opgericht in 1858. Deze Filarmonica speelt tijdens alle belangrijke gebeurtenissen in het dorp.

Castiglione della Pescaia © LigaDue, Wikicommons

Castiglione della Pescaia, direct aan de Middellandse Zee, is een grappige combinatie van een Middeleeuws dorpje met een haven waarin moderne boten en jachten liggen.

Castiglione della Pescaia © Matteo Vinattieri, Wikicommons

Het Maremmaanse vissersdorpje Castiglione della Pescaia kent nog geen massatoerisme. Bijzonder is ook het 14e-eeuwse kasteel dat hoog boven het dorpje uittorent.

Collodi © Getty Images

Aan het dorpje Collodi in de buurt van Lucca, ontleende de Italiaanse schrijver Carlo Collodi - vooral bekend van Pinokkio - zijn naam. Collodi slingert zich bijna als een lint tegen een heuvel op en dankt daaraan zijn steile, kronkelige straatjes.

Collodi © Sailko, Wikicommons

In Collodi liggen twee bijzondere bezienswaardigheden: het Il Parco di Pinocchio met meer dan 80 beelden van figuren en taferelen die voorkomen in het beroemde kinderverhaal en de barokke tuinen bij Villa Garzoni, een van de mooiste tuinen in Toscane.

Coreglia Antelminelli © Getty imgages

Wat direct opvalt aan Coreglia Antelminelli is de toren die boven de kastanjebomen uittorent. In het dorpje liggen enkele mooie gebouwen zoals de S. Martino, een van de oudste kerken in de regio, het Palazzo Antonimi en het Palazzo Vincenti.

Coreglia Antelminelli © Opera propria, Wikicommons

Vlakbij Coreglia Antelminelli ligt het kleine vesterkte dorpje Ghivizzano dat vrijwel perfect bewaard gebleven is.

Giglio Castello © Getty images

Giglio Castello ligt op het eilandje Isola del Giglio dat wereldwijd in het nieuws kwam doordat het cruiseschip Costa Concordia er kapseisde. Zoals de naam al zegt wordt Giglio Castello beheerst door een kasteel, gebouwd in de 12e eeuw.

Giglio Castello © Getty images

Omdat Giglio Castello 400 meter boven de zee ligt biedt het een prachtig uitzicht over de kust, het blauwe water en de bootjes. Bij mooi weer kunt u Elba en zelfs Corsica zien.

Lucignano © Mattana, Wikicommons

Lucignano ligt op een strategische plaats tussen Arezzo en Siena en werd daarom tussen 1200 en 1500 afwisselend geclaimd door Firenze, Perugia, Siena en Arezzo. Wat Lucignano onderscheidt van de andere Middeleeuwse stadjes in Toscane is de ovale vorm met straten in de vorm van lussen die de ovale vorm volgen.

Lucignano © Vasta

Lucignano was van oudsher in twee stukken verdeeld: de Borgo ricco (nu Via Matteotti) waar de rijke edelen in herenhuizen woonden en Corsica (nu Via Roma) waar de armere inwoners hun huizen hadden.

Massa Marittima © Geobia, Wikicommons

Massa Marittima ligt op een heuvel die uitkijkt over de Maremmen en behoort tot de belangrijkste toeristische plaatsen in het Toscaanse kustgebied. Toch is Massa Marittima minder bekend dan andere populaire plaatsen zoals San Gimignano en Volterra.

Massa Marittima © Thinkstock

Massa Marittima ligt op een heuvel die uitkijkt over de Maremmen en behoort tot de belangrijkste toeristische plaatsen in het Toscaanse kustgebied. Toch is Massa Marittima minder bekend dan andere populaire plaatsen zoals San Gimignano en Volterra.

Montalcino © Getty images

Montalcino ligt midden tussen de olijfboomgaarden en beroemde Brunello wijngaarden. Montalcino staat dan ook bekend om de wijnbouw. Ook bekend is het Il Castello di Montalcino dat stamt uit de veertiende eeuw en nog helemaal intact is gebleven.

Montalcino © Getty images

De inwoners van Montalcino valt ieder jaar de grote eer ten deel om de vlaggenparade aan het begin van de Palio in Siena te leiden. Siena drukt daarmee nog altijd haar dankbaarheid uit voor de hulp die Montalcino had geboden in de 16e eeuw. Vlakbij Montalcino ligt trouwens de Abbazia di Sant'Antimo, een van de mooiste Romaanse kerken in Italië.

Orbetello © Getty images

Orbetello ligt aan de Toscaanse kust en wordt aan weerszijden omringd door de Laguna di Ortobello. Omdat er mooie stranden in de buurt liggen trekt het vissersplaatsje redelijk veel toeristen.

Orbetello © Thinkstock

Ortobello wordt al sinds de zesde eeuw bewoond en werd in de 16e eeuw korte tijd hoofdstad van de door de Spaanjaarden geregeerde staat Presidio. In het centrum is de kathedraal Santa Maria Assunta de belangrijkste bezienswaardigheid en daarbuiten Molino Spagnolo, de enige overgebleven molen van de negen molens die de Sienezen in de lagune bouwden.

Pitigliano © Getty images

Pitigliano, 80 kilometer ten zuiden van Grosetto, wordt wel 'klein Jeruzalem' genoemd. Het stadje dankt die bijnaam aan de grote rol die de bloeiende Joodse gemeenschap er enkele honderden jaren heeft gespeeld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zouden, naar verluidt, de Joodse inwoners allemaal overleefd hebben dankzij de hulp van hun christelijke dorpsgenoten. Toch wonen er tegenwoordig nog maar weinig Joden.

Pitigliano © Thinkstock

Het van oorsprong Etruskische Pitigliano ligt op een tufstenen plateau met aan weerszijden een ravijn. Het Palazzo Orsini, de stadsmuren en stadspoorten, de kathedraal gewijd aan San Pietro en San Paolo, de Joodse wijk en het aquaduct over de Via Cavour zijn de belangrijkste bezienswaardigheden.

Poppi © Getty images

Poppi telt tegenwoordig nog maar 600 inwoners, maar heeft nog altijd de allure van een middeleeuwse stad. Omdat het nog niet overspoeld wordt door toeristen krijgen de bezoekers die er komen een goed idee vam hoe het leven er tijdens de feodale tijden uitgezien moet hebben.

Poppi © Getty images

Poppi ligt tussen Arezzo en Firenze in een van de mooiste valleien in Toscane. Het 13e-eeuwse Castello dei Conti Guidi steekt hoog boven het stadje en de vallei uit. Alhoewel het kasteel heel wat oorlogen heeft doorstaan is het nog vrijwel volledig intact. In het kasteel is een bibliotheek gevestigd met meer dan 25.000 waardevolle boeken.

Porto Ercole © Getty images

Porto Ercole ligt, net als Ortobello, aan de Laguna di Orbetello. Het is een mooi kustplaatsje met een kleine, natuurlijke haven waar vip's zoals prins Albert van Monaco graag hun vakantie doorbrengen.

Porto Ercole © Getty images

Vlakbij Porte Ercole ligt het strand van Feniglia, een 7 kilometer lang strand bij een bos met pijnbomen waar de barokke schilder Caravaggio overleden zou zijn. Het oude deel van Porto Ercole is goed bewaard gebleven en wordt beschermd door stevige stadsmuren.

Pratovecchio © Vignaccia76, Wikicommons

Pratovecchio is een mooi voorbeeld van een perfecte balans tussen natuur en cultuur doordat het midden tussen de bomen en bloemenweiden ligt. Pratovecchio staat dan ook al eeuwen bekend om de vervaardiging van houten meubelen, beelden en gebruiksvoorwerpen.

Pratovecchio © Vignaccia76, Wikicommons

De belangrijkst bezienswaardigheden in Pratovecchio zijn het plein genoemd naar de schilder Paolo Uccello die hier geboren werd, het middeleeuwse kasteel Il Castello di Romena en de kerk Pieve di San Pietro di Romena.

Sansepolcro © Christina J. Weis, Wikicommons

Sansepolcro, een stadje in de provincie Arezzo, staat vooral bekend als de plaats waar in 1420 de belangrijke renaissance schilder Piero della Francesca werd geboren. Zijn werk is onder andere te zien in het Museo Civico.

Sansepolcro © Thinkstock

Behalve het Museo Civico zijn ook de Dom en het Palazzo delle Laudi het bezoeken waard in Sansepolcro. Ook nog te zien: het Casa die Pierro della Francesca waar de schilder zijn jeugd doorbracht en het mooie Fortezza Medicea en verschillende andere kerken en paleizen.

Santa Fiora © Mattana, WIkicommons

Het kleine plaatsje Santa Fiora in het zuiden van Toscane is veel levendiger dan je, gezien zijn omvang, zou verwachten. Er zijn veel restaurants, winkeltjes en evenementen.

Santa Fiora © Thinkstock

Het meest imposante bouwwerk in Santa Fiora is het Palazzo Sforza Cesarini, een kasteel gebouwd voor de heren van Aldobrandeschi. Ook liggen er enkele mooie kerken. Dante vermeldt Santa Fiora trouwens in zijn La divina commedia in het deel over het Vagevuur (Purgatorio) als voorbeeld van een stad in verval.

Scarperia © Massimilianogalardi, Wikicommons

Scarperia dankte zijn economische bloei tijdens de Middeleeuwen vooral aan zijn ligging aan de belangrijkste route tussen Firenze en Bologna. Het stadje staat al eeuwen bekend om de messen die er gemaakt worden en waar een heel museum aan gewijd is.

Scarperia © Massimilianogalardi, Wikicommons

In Scarperia staan verschillende mooie bouwwerken waaronder het Palazzo dei Vicari met een toren die doet denken aan het Palazzo Vecchio in Firenze. Bijzonder aan dit paleis is dat iedere vicario die ooit over Scarperia heeft geheerst zijn wapen op de muur heeft achtergelaten.

Seggiano © Getty images

Seggiano wordt omringd door olijfbomen en staat dan ook bekend om zijn olijfolie, de olivastra seggionese. Daarnaast houden de inwoners van het stadje in de Maremmen, nog meer dan de andere Italianen, van lekker eten. Proef hier daarom zeker de 'pollo in scottiglia' (kip in tomatensaus) en 'tacchino con le castagne' (kalkoen met walnoten).

Seggiano © Nikater, Wikicommons

Bijzonder in Seggiano is ook de Il Giardino di Daniel Spoerri, een tuin met beelden gemaakt door de Zweeds/Romeense kunstenaar Daniel Spoerri.

Sovana © Zyance, Wikicommons

Sovana ligt, net als het naburige plaatsje Pitigliano, op een tufstenen plateau. Tijdens de Middeleeuwen was Sovana een welvarende stad. Van de burcht die de belangrijke familie Aldobrandeschi toen bouwde is alleen nog een ruïne over.

Sovana © GiorgioPro, Wikicommons

In de buurt van Sovana zijn bijna 5000 Etruskische graven gevonden waarvan vooral Tombo IIdebranda indrukwekkend is. Aan het plein in het centrum van Sovana liggen het Palazzetto dell' Archivio en de Chiesa di S.Maria en de andere kant van het stadje staat de Romaanse Duomo.

Sovicille © Getty images

Sovicille ligt op maar 10 kilometer van Siena. Het is een typisch Etruskisch dorpje en het ligt bijzonder mooi op een heuvel boven de groene bossen.

Sovicille © Vignaccia76, Wikicommons

Door de ligging tussen de bossen gingen de inwoners van Sovicille van oorsprong veel op jacht. Nu trekken ze nog altijd geregeld in groepjes de bossen in om te jagen. Hun vangst is terug te vinden op de menukaarten in de plaatselijke restaurants. Op de foto: het klooster Pieve di Ponte allo Spino.

Suvereto © Sailko, Wikicommons

Suvereto ligt aan de kust in de provincie Livorno en bestaat al sinds het jaar 1000. Het kent een tumultueuze geschiedenis waarin het stadje telkens door andere families en steden werd overheerst. Nu is het een rustig, romantisch stadje met smalle huizen, stenen huizen en oude kloosters en kerken.

Suvereto © Sailko, Wikicommons

De rijke en interessante geschiedenis van Suvereto wordt het hele jaar door herdacht tijdens allerlei festivals zoals het tien dagen durende Sagra di Suvereto festival in december en de Middeleeuwse Nachten in juli.