De mooiste stadjes in Umbrië

De mooiste stadjes in Umbrië
© Livioandronico2013, Wikicommons

(MS)

Perugia © Thinkstock

Perugia is de levendige en charmante hoofdstad van Perugia. Het ligt op een heuvel die uittorent boven de velden en heeft een prachtig historisch centrum waar altijd iets te doen is dankzij de studenten.

Perugia © Thinkstock

Amelia © Thinkstock

Amelia staat vooral bekend om de 720 meter lange en 3,5 meter dikke stadsmuren en de vier stadspoorten die er deel van uitmaken. Binnen de muren zijn nog verschillende sporen van de Romeinen te vinden. De belangrijkste opgravingen worden bewaard in een nieuw archeologisch museum.

Amelia © Thinkstock

Arrone © Cruccone, Wikicommons

Arrone bestaat uit een moderner beneden deel en een oud bovendeel. Bovenop de heuvel ligt een ommuurd kasteel met smalle straatjes, trappen en geen enkele winkel, restaurant of café.

Arrone © Cruccone, Wikicommons

De Chiesa S.Maria Assunta

Assisi © Thinkstock

Waarschijnlijk de bekendste plaats in Umbrië, onlosmakelijk verbonden met de heilige Fransiscus van Assisi. Belangrijkste bezienswaardigheid: de Basilica di San Francesco, twee kerken boven op elkaar.

Assisi © Thinkstock

Bettona © Zyance, Wikicommons

Stadje in de buurt van Assisi waarvan de Etruskische stadsmuren nog voor een groot deel intact gebleven zijn.

Bettona © Zyance, Wikicommons

Chiesa di S. Maria Maggiore

Bevagna © Thinkstock

Ommuurd stadje dat anders dan de meeste andere plaatsen in Umbrië nogal vlak ligt: hier geen steile straatjes en eindeloos veel trappen.

Bevagna © Zyance, Wikicommons

Castiglione del Lago © Adrian Michael, Wikicommons

Heuvelstadje dat bijzonder mooi aan het Lago Trasimeno ligt met veel winkels en restaurants en een fort dat indrukwekkend boven het strand uitsteekt.

Castiglione

Citerna © Ceccomaster, Wikicommons

Etruskisch stadje in het noorden van Umbrië dat op een 500 meter hoge heuvel in de Tiber vallei ligt.

Citerna © Ceccomaster, Wikicommons

Citta Di Castello © Geobia, Wikicommons

De noordelijkste stad in Umbrië met een levendig centrum en verschillende interessante musea.

Citta Di Castello © Sialko, Wikicommons

Corciano © Thinkstock

Stadje in de buurt van Perugia met een indrukwekkende poort en vijf kerken die de moeite waard zijn.

Corciano © Thinkstock

Deruta © Zyance, Wikicommons

Deruta staat bekend om zijn handgemaakte en met de hand beschilderde keramiek, al sinds de middeleeuwen de belangrijkste bedrijvigheid in dit stadje. De mooiste keramieken producten staan te pronken in het Museo Regionale delle Ceramica.

Deruta © Zyance, Wikicommons

Ferentillo

Ferentillo is gebouwd rond het 14e-eeuwse Castelo di Madonna dat hoog boven het stadje uitrijst. Bijzonder is het mummiemuseum onder de Santo Stefano kerk waar enkele lichamen te zien zijn die door een zeldzame schimmel veranderd zijn in mummies.

Ferentillo

Giove © ImagoAnimae, Wikicommons

Stadje dat zijn middeleeuwse charme perfect heeft weten te bewaren. Het mooie middelpunt van het stadje wordt gevormd door het Palazzo Ducale.

Giove © ImagoAnimae, Wikicommons

Gubbio © Thinkstock

De huizen in dit tegen een steile heuvel opgebouwde stadje zijn allemaal gemaakt van geel kalksteen uit de omgeving en op de daken prijken terracotta tegels. Gubbio is een wirwar van smalle straatjes, steegjes en steile trappen. Op het hoogste punt ligt het Piazza Grande dat ook wel het hangende plein wordt genoemd en een prachtig uitzicht over de omgeving biedt.

Gubbio © Thinkstock

Massa Martana © LigaDue, WIkicommons

Een typisch voorbeeld van een middeleeuws Italiaans stadje met een ommuurd centrum en een moderner deel dat zich daarbuiten ontwikkelt. De aardbeving in 1997 richtte heel wat schade aan in Massa Martana, maar tien jaar later was alles weer hersteld.

Massa Martana © LigaDue, WIkicommons

Montefalco © Zyance, Wikicommons

Omdat het hoog boven de wijngaarden uittorent wordt dit stadje ook wel 'het balkon van Umbrië genoemd. Er werden maar liefst ach heiligen geboren in Montefalco dat daarnaast ook bekend staat om zijn wijnen.

Montefalco © Zyance, Wikicommons

Narni © Odoacre, Wikicommons

Narni ligt precies op het geografische middelpunt van Italië. De in het verleden zeer belangrijke Via Flaminia liep vlak langs het stadje. In Narni is veel te zien, onder andere het voormalige Romeinse forum Piazza dei Priori, de 12e-eeuwse Duomo San Giovenale en de 14e-eeuwse Rocca del Cardinale Albornoz.

Narni © Odoacre, Wikicommons

Norcia © Thinkstock

Norcia ligt in een groene en vruchtbare omgeving waar geregeld aardbevingen voorkomen. Daarom mocht er in het stadje niet hoger dan twee verdiepingen gebouwd worden. De heilige Benedictus, wiens volgelingen Benedictijnen worden genoemd, werd hier in 480 geboren.

Norcia © Hans Peter Schaefer, Wikicommons

Orvieto © Thinkstock

Wereldberoemd om de gotische Duomo. Ook bijzonder: een wandeling naar de bodem van de 62 meter diepe waterput, gebouwd in de 16e eeuw

Orvieto © Thinkstock

Paciano © LigaDue, WIkicommons

Klein, maar mooi plaatsje dat ten onrechte zelden genoemd wordt in reisgidsen. Behalve de typische smalle middeleeuwse straatjes, stadsmuren en enkele kerken uit de Middeleeuwen en Renaissance ligt er ook een museum met enkele mooie schilderijen: Raccolta d' Arte di S. Giuseppe.

Paciano © LigaDue, WIkicommons

Panicale © LigaDue, WIkicommons

Klein dorpje dat bekendstaat om de 'ars panicalensis', borduurwerk op tule. Panicale is gebouwd in drie cirkels op drie verschillende hoogteniveaus.

Panicale © LigaDue, WIkicommons

Spello © Zyance, Wikicommons

Spello behoort tot de best bewaarde middeleeuwse stadjes in Umbrië en is met zijn smalle straatjes en kleurige plantenbakken erg geliefd bij toeristen. Het centrum is niet bijzonder groot, maar telt enkele mooie monumenten zoals de Santa Maria Maggiore kerk, het Belvedère en twee stadspoorten.

Spello © Zyance, Wikicommons

Spoleto © Thinkstock

Spoleto: vaak de mooiste stad in Umbrië genoemd. Bekend om het 14e-eeuwse aquaduct en de Kerk van San Salvatore uit de 8e eeuw.

Spoleto © Torsten Henning, Wikicommons

Stroncone © Thinkstock

Stroncone, een stadje in het zuiden van Umbrië verscholen tussen de pijnbomen. In de Oratorio Sant'Antonio is de fresco 'La Madonna col Bambino e santi ' waarop Maria en Jezus op een uitzonderlijke manier afgebeeld worden te bezichtigen.

Stroncone

Todi © Thinkstock

Todi ligt op een heuvel boven de Tiber. De steile straatjes binnen het ommuurde historische centrum voeren naar het hoogste punt in het stadje, het Piazza del Populo omlijnd met middeleeuwse paleizen.

Todi © Pizzodisevo, Wikicommons

Torgiano © Zyance, Wikicommons

Torgiano staat bekend om zijn wijnen en in het stadje liggen dan ook twee musea die daarmee te maken hebben: Museo del Vino en Museo dell'Olivo. Verder springen de 13e-eeuwse verdedigingstoren en de ligging van het stadje op het kruispunt van de rivieren de Tiber en de Chiascio in het oog.

Torgiano © Zyance, Wikicommons

Trevi © Zyance, Wikicommons

Stadje met twintig oude kerken omringd door stadsmuren en het mooiste uitzicht in de hele provincie.

Trevi © Zyance, Wikicommons

Vallo D iNera © Zyance, Wikicommons

Vallo di Nera prijkt trots op een heuvel en lijkt bijna op te gaan in de natuurlijke omgeving eromheen. In het centrum zijn geen auto's toegelaten en daardoor geeft het nog meer dan andere stadjes in deze regio een gevoel van lang vervlogen tijden.