Deze beroemde monumenten waren bijna vernietigd
Ze behoren nu tot de meest bezochte bezienswaardigheden ter wereld, maar het had maar een haartje gescheeld of we hadden ze nooit gekend omdat ze vernield, verpauperd of gesloopt waren. Globehunters verzamelde tien monumenten waarbij we van geluk mogen spreken dat we ze vandaag nog altijd kunnen bezoeken.
Toen de Eiffeltoren in 1889 ter ere van de Wereldtentoonstelling werd gebouwd, was het helemaal niet de bedoeling dat de toren zou blijven staan. De Parijzenaars vonden het ijzeren gevaarte zo lelijk dat het binnen vijf jaar afgebroken zou worden.
Dat de Eiffeltoren er nu nog altijd staat is omdat het handig bleek om vanaf de top radioberichten over lange afstand te versturen. Dat was erg nuttig tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ondertussen is de Eiffeltoren uitgegroeid tot hét symbool van Parijs.
De Sfinx van Gizeh is nog altijd omringd met mysteries. Zo weten we niet wanneer en door wie het beeld van dit mythische wezen met het lichaam van een leeuw en het hoofd van een man werd gebouwd. Wel weten we dat de Sfinx de tand des tijds maar tenauwernood heeft doorstaan.
Verschillende keren verdween de Sfinx onder een laag zand en werd hij vervolgens weer opgegraven. In de 20e eeuw werd de Sfinx een paar keer gerestaureerd, maar niet altijd op de juiste manier waardoor het gevaar nog steeds niet helemaal geweken is.
Deze door Sir Christopher Wren ontworpen kathedraal staat er sinds 1710. Een oudere kerk op dezelfde plaats werd in 1666 in de as gelegd tijdens de Grote Brand in Londen.
Ook de huidige St. Paul’s Cathedral was bijna vernietigd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de kathedraal een belangrijk doel voor de Duitse bombardementen op Londen. Ondanks de vele bommen die de stad en kathedraal raakten kwam St. Paul de oorlog met amper kleerscheuren door.
De Indiase shah Jahan liet dit mausoleum in de 17e eeuw bouwen als laatste rustplaats voor zijn geliefde vrouw Mumtar Muhal. In de 18e eeuw werd het witte bouwwerk geplunderd en daarbij werden allerlei kostbare ornamenten gestolen.
Later tijdens het neerslaan van de Indiase opstand tegen de Britten in 1857 was de Taj Mahal opnieuw doelwit van plunderingen. De Britse onderkoning George Curzon vond het mausoleum te mooi om het te laten verkommeren en liet het begin 20e eeuw uitgebreid renoveren. In 2007 werd de Taj Mahal uitgeroepen tot een van de zeven moderne wereldwonderen.
Dat de Dom in Keulen nog altijd overeind staat mag een klein wondertje genoemd worden.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg de Dom veertien zware luchtbommen over zich heen. Negentig procent van Keulen werd plat gegooid, maar de Dom liep slechts geringe schade op.
Deze toren in de Toscaanse stad Pisa werd in 1173 per ongeluk op een helling gebouwd waardoor de toren al tijdens de bouw ging overhellen. De bouwers probeerden dit te compenseren door aan de andere keer meer mortel te gebruiken.
Dat de toren nu nog altijd staat is een mirakel, ook al bleek het aan het einde van de 20e eeuw nodig om de hellingshoek te verminderen om te voorkomen dat de toren om zou vallen.
De letters van het Hollywood Sign waren in 1923 bedoeld als reclame voor het vastgoedproject ‘Hollywoodland’. Het zou er maar kort blijven staan, maar de letters bleven de heuvels van Hollywood sieren. Wel zonder onderhouden te worden.
Later werden de laatste vier letters weggehaald en bleef de naam ‘Hollywood’ over. In de loop van de jaren stonden de letters diverse keren te verkommeren, maar ze werlden telkens weer gerenoveerd. Nu is het Sign een van de meest iconische bezienswaardigheden in de VS.
Het Colosseum werd gebouwd in het jaar 72 na Christus en heeft in de loop van de eeuwen heel wat te verduren gekregen: blikseminslagen, aardbevingen, diefstal van stenen, marmer en ijzer en de transoformatie in een fort.
Net als de Taj Mahal behoort het Colosseum nu tot een van de zeven moderne wereldwonderen.
Dit 135 meter hoge reuzenrad (op het moment van de bouw het hoogste ter wereld) werd in de Britse hoofdstad neergezet ter ere van het millennium en zou maar vijf jaar blijven staan. Het heette oorpronkelijk dan ook Millennium Wheel.
Ondertussen staat de London Eye er nog altijd en behoort het tot de populairste attracties in het Verenigd Koninkrijk. Hetzelfde verhaal geldt trouwens voor de Millennium Dome die ondertussen de naam O2 Arena draagt.
Dit station in Art Deco stijl is nu niet meer weg te denken uit New York. De Terminal werd gebouwd tussen 1903 en 1913, maar in de jaren vijftig en zestig werden verschillende keren plannen ingediend om het te slopen en vervangen door een ander bouwwerk.
Onder andere dankzij de inspanningen van Jackie Kennedy bleef het Grand Central Terminal gespaard en kreeg het in 1976 de status van National Historic Landmark.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier