Deze attracties en activiteiten doe je gratis en voor niks in Amsterdam
Een ‘dagje Amsterdam’ hoeft niet veel te kosten. De Nederlandse hoofdstad biedt zelfs genoeg gratis bezienswaardigheden om een hele week mee te vullen. Sommige van deze attracties behoren bovendien tot de aardigste verrassingen van Amsterdam. Hun geheim is dat ze vaak achter onopvallende gevels verborgen zijn.
Een ‘dagje Amsterdam’ hoeft niet veel te kosten. De Nederlandse hoofdstad biedt zelfs genoeg gratis bezienswaardigheden om een hele week mee te vullen.
Schuttersgalerij: schilderijen op straat
Een van de verrassingen van het Amsterdam Museum is de Schuttersgalerij. In een straatje tussen Kalverstraat en Begijnhof zijn vijftien reusachtige schilderijen te vinden; waarschijnlijk de enige plek ter wereld waar schilderijen gewoon op straat hangen. Wel overdekt natuurlijk.
Het zijn portretten uit de 17e eeuw van Amsterdamse schuttersgilden. Deze gilden – waarvan vele vooraanstaande Amsterdammers lid waren – zorgden in tijden van nood voor de verdediging van de stad. Het meest beroemd geworden schuttersportret is de Nachtwacht van Rembrandt, maar daarvoor moet je in het Rijksmuseum zijn. De Schuttersgalerij van het Historisch Museum is te bereiken via o.a. het prachtige poortje van het Burgerweeshuis aan de Kalverstraat 92.
Begijnhof: middeleeuwse rust in wereldstad
Het Begijnhof hoort niet zozeer thuis in de categorie ‘onbekend’ maar wel in die van ‘moeilijk vindbaar’. Verborgen achter de gevels van het Spui ligt het als een dorpspleintje in het hart van Amsterdam. Een grasveld met hoge bomen, met daaromheen eeuwenoude huizen, veel bloemen en in het midden een middeleeuws kerkje.
Het Begijnhof werd gebouwd in de 14e eeuw als woonplaats voor vrome vrouwen die niet in een klooster wilden intreden. Het oudste huis van Amsterdam, met een houten gevel uit ongeveer 1475, is ook hier te vinden.
‘Spaanse Rijschool’ in Hollandsche Manege
Nóg een verborgen verrassing: een onopvallend poortje in de Vondelstraat 140 geeft toegang tot een van de laatste en mooiste stadsmaneges van Europa. De Koninklijke Rijschool, beter bekend als ‘Hollandsche Manege‘, opende hier z’n deuren in 1882.
Hoewel de rijkunst in de Amsterdamse manege op een iets minder hoog niveau staat dan in Wenen, is het gebouw voor liefhebbers van paarden en 19e-eeuwse architectuur zeer de moeite waard.
Brug van 15 bruggen
In de Amsterdamse grachtengordel is een brug te vinden, die uitzicht geeft op maar liefst vijftien bruggen. Dit bijzondere schouwspel biedt de brug op de kruising van Reguliersgracht met de Herengracht, aan de oneven zijde.
Als je op deze brug gaat staan, met de rug naar het Thorbecke-plein, dan zie je zes boogbruggen op een rijtje. Aan de linkerkant vind je er over de Herengracht dan nog eens zes achter elkaar, en rechts zie je de volgende twee. Een beetje rekenaar is nu tot het teleurstellende totaal van slechts 14 bruggen gekomen. De 15e is de brug waarop je stáát.
Adembenemend uitzicht vanaf zinkend schip
Op de plek waar de IJ-tunnel begint en per uur duizenden auto’s onder het water van het IJ verdwijnen, staat het science center NEMO. Het geheel met groenkoperen platen beklede bouwwerk lijkt op een zinkend schip dat half in het water van het Oosterdok verdwenen is. Het is een ontwerp uit 1992 van de beroemde Italiaanse architect Renzo Piano.
Het hellende dakplein is van dinsdag tot en met zondag gratis toegankelijk van 10.00-17.00 uur, behalve als er op het dakplein bijzondere evenementen plaats vinden. Op het dak sta je zo’n dertig meter boven het water van het IJ en kun je genieten van een adembenemend uitzicht over de binnenstad van Amsterdam.
Tuin Rijksmuseum: curieuze verzameling architectuur
Het Rijksmuseum is beroemd genoeg, maar een van de minst bekende bezienswaardigheden van Amsterdam is de tuin van dit museum die bovendien gratis te bezoeken is. De tuin is niet alleen aantrekkelijk vanwege de zorgvuldig onderhouden bloemperken, fonteintjes en priëlen, maar ook vanwege de verzameling historische tuinbeelden. De tuin is gratis toegankelijk tijdens openingsuren van het Rijksmuseum.
Gratis museumbezoek voor kinderen tot en met 12 jaar
Alle musea die lid zijn van de Nederlandse museumvereniging zijn gratis toegankelijk voor kinderen tot en met twaalf jaar. Onder deze regeling vallen ruim vierhonderd musea in de Randstad en daarbuiten. In Amsterdam kunnen kinderen onder meer gratis een bezoek brengen aan het Anne Frank Huis, het Tropenmuseum, Artis Geologisch Museum en het Van Gogh Museum.
Rijksmuseum gratis voor bezoekers tot en met 18 jaar
Het Rijksmuseum behoort tot de belangrijkste musea ter wereld en omvat de grootste kunstverzameling van Nederland. De toegangsprijs tot deze schatkamer bedraagt 12,50euro, maar bezoekers van 18 jaar en jonger mogen gratis naar binnen.
Fascinerend uitzicht vanuit bibliotheek op .. meter hoogte
Met twee miljoen bezoekers per jaar is de Openbare Bibliotheek van Amsterdam (OBA) één van de populairste attracties in de stad. Deze bibliotheek is te vinden op het Oosterdokseiland, vlakbij het Centraal Station. Met een oppervlakte van 28.000 vierkante meter en 25 kilometer aan boekenplanken is het de grootste bibliotheek van Nederland.
Letterlijk en figuurlijk hoogtepunt is de 7e verdieping met een terras dat een spectaculair uitzicht biedt over de hele stad. Vanwege dit uitzicht is het een toeristische trekpleister geworden. Uiteraard is de bibliotheek gratis toegankelijk.
Het enige echte Normaal Amsterdams Peil (NAP) in Stadhuis
In de passage tussen Stadhuis en Muziektheater op het Waterlooplein is het enige echte Normaal Amsterdams Peil (NAP) te zien: een bronzen knop geeft exact de hoogte aan. Het NAP is de maatstaf geworden voor hoogtemetingen in vrijwel alle Europese landen.
Naast dit ijkpunt, ongeveer een halve meter onder het maaiveld, rijzen drie glazen kolommen uit de vloer. Het water in twee van deze kolommen geven het actuele waterpeil aan van de zee bij Vlissingen en IJmuiden. Angstaanjagend is het waterniveau in de derde kolom; daarin borrelt het water tot bijna vijf meter boven je hoofd. Zo hoog reikte het zeewater tijdens de watersnoodramp in Zeeland in 1953.
Lunchconcerten in Concertgebouw en Stadhuis
Amsterdammers en bezoekers worden wekelijks getrakteerd op een aantal gratis lunchconcerten. Het programma bestaat uit kamermuziek, die wordt uitgevoerd door musici van de vaste bespelers van het Muziektheater: het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Koor van de Nederlandse Opera en het Nederlands Ballet Orkest.
Gratis concerten in Conservatorium van Amsterdam
Het Conservatorium van Amsterdam is het grootste en meest veelzijdige conservatorium in Nederland, en gehuisvest in een spectaculair gebouw op het Oosterdokseiland. Bijna dagelijks zijn hier gratis toegankelijke concerten te beluisteren.
Met studierichtingen in klassieke muziek, jazz, oude muziek, opera, docent muziek en popmuziek worden meer dan duizend studenten opgeleid tot musici op het hoogste niveau.
Ponten over het IJ: gratis rondvaarten
Tussen de Amsterdamse binnenstad en Amsterdam-Noord ligt het IJ, het oudste deel van de Amsterdamse haven. Het is een inham van de vroegere Zuiderzee (nu IJsselmeer). Over dit IJ kun je 24 uur per dag een gratis ‘rondvaart’ maken per pont, die slechts een paar minuten duurt.
Drijvende Bloemenmarkt op het Singel
De Bloemenmarkt op het Singel, tussen Munttoren en Koningsplein, is in alle seizoenen een van de meest kleur- en geurrijke bezienswaardigheden van Amsterdam. Het Singel behoort tot de oudste grachten van Amsterdam. Bijzonder is dat de koopwaar is uitgestald op drijvende schuiten.
Sinds 1862 is deze markt uitgegroeid tot de bekendste bloemenmarkt van Nederland. Alles wat groeit en bloeit is hier te vinden, van de oer-Hollandse tulpen en geraniums tot en met fijnzinnige kamercypressen, en manobollen van de Paas-eilanden.
Verenigd Europa aan de Roemer Visscherstraat
In de Amsterdamse Roemer Visscherstraat kun je binnen een minuut een rondreis maken langs zeven Europese landen. Sinds 1894 staat hier een rij woonhuizen, gebouwd in de stijlen van zeven landen: Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Rusland, Nederland en Engeland.
Dit ‘Verenigd Europa’, ook wel bekend als ‘Zevenlandenhuizen’, werd gebouwd door architect Tjeerd Kuipers (1858-1942) met de bedoeling de geschiedenis van de Europese bouwkunst in beeld te brengen.
De Magere Brug: niet meer zo mager als vroeger
Van de honderden bruggen in de Amsterdamse binnenstad is de Magere Brug waarschijnlijk het bekendst. Deze schilderachtige houten ophaalbrug werd in 1672 gebouwd over de rivier de Amstel. ’s Avonds is de Magere Brug met duizenden lampjes verlicht, en als romantische plekje bij verliefden – en fotografen! – zeer in trek.
Het smalste huis ter wereld in Amsterdam
Het smalste huis ter wereld is te vinden in Amsterdam, op het Singel 7: één meter breed, nauwelijks breder dan de voordeur. De mensen die er in wonen moeten wel heel slank zijn… De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit de achtergevel is van een huis; de voorkant is een stuk breder.
Toch is het smalste huis van Europa wel in Amsterdam te vinden. In de Oude Hoogstraat 22, tussen de Dam en de Nieuwmarkt staat een piepklein huisje, met een typisch Amsterdamse klokgevel. Deze is slechts 2.02 meter breed, en zes meter diep.
Een ander voorbeeld staat hier vlakbij, aan de Kloveniersburgwal 26: een fraaie lijstgevel van 2.44 meter breed, bekend als het ‘Kleine Trippenhuis’, ofwel het ‘Huis van de koetsier van de heer Trip’. Het staat pal tegenover het ‘Trippenhuis’ op no. 29, met ruim 22 meter uitgerekend het breedste woonhuis van Amsterdam.
Concerten op carillons uit Gouden Eeuw
Amsterdam is de stad met de meeste carillons ter wereld, in totaal negen. De meeste dateren uit de Gouden Eeuw, en werden gebouwd door de beroemde klokkengieters Francois en Pierre Hemony.
Nog steeds strooien deze muziekinstrumenten ieder kwartier hun ‘gouden’ klanken uit over de stad. Bovendien worden op vier van deze eeuwenoude carillons wekelijks concerten gegeven. Voorbijgangers worden niet alleen (gratis) getrakteerd op klassieke muziek, maar soms ook op de laatste hits.
Draaiorgels op straat
Draaiorgels voelen zich thuis in Amsterdam, als vissen in het water. Nergens klinken deze bontgeschilderde muziekinstrumenten zo mooi als in de smalle straten van de binnenstad. Zij geven extra fleur aan het toch al zo kleurrijke straatbeeld in Amsterdam.
Draaiorgelmuziek is in principe gratis, maar de orgelman stelt uiteraard een financiële bijdrage in zijn mansbakje wel zeer op prijs.
Grootste barometer van Nederland
Onder de luifel van het Okura Hotel in Amsterdam bevindt zich op 75 meter hoogte de grootste barometer van Nederland. Na zonsondergang kunnen alle Amsterdammers èn bezoekers feilloos zien wat voor weer het de volgende dag zal worden. Heeft de luifel van het hotel een blauwe kleur dan kunnen ze een zonnige dag verwachten. Is de luifel groen gekleurd dat is er slecht weer op komst. Bij wit licht zal het wisselvallig zijn.
Meer toeristische informatie over Amsterdam: Iamsterdam
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier