Dit zijn volgens National Geographic de mooiste reizen in 2020
De journalisten en reizigers van National Geographic struinden de wereld af om de leukste reizen voor 2020 samen te stellen. Van het afgelegen Kamchatka tot de Wales Way in het Verenigd Koninkrijk: dit zijn de reisjes die je volgens National Geographic in 2020 zou moeten maken.
Mostar in Bosnië Herzegovina: 25 jaar geleden maakte het Dayton akkoord een einde aan de Joegoslavische burgeroorlog. Mostar leed flink wat schade. Zo werd de 16e-eeuwse Stari Most (Oude Brug) vernield. Ondertussen heeft Mostar zijn oude glorie helemaal terug.
Mostar
Guizhou in China: Guizhou is een van de meest afgelegen delen van China. In traditionele dorpjes als Bouyei, Dong en Miao waar etnische minderheden wonen, heeft de tijd stil gestaan. Vooral in de dorpjes in het oosten van de provincie leven de inwoners nog van de landbouw en textiel. De provincie is nu makkelijker toegankelijker omdat Amerikaanse techbedrijven als Apple en Huawei er een soort big-data centrum van willen maken.
Lees ook: 30 plaatsen die je moet zien in China
Guizhou
Tohoku in Japan ligt op zo’n drie uur sporen met de trein vanaf Tokio, maar wordt toch maar mondjesmaat bezocht. Je vindt er onaangeroerde bossen, kratermeren en eeuwenoude tempels en heiligdommen. Wandelliefhebbers kunnen de duizend kilometer lange Michinoku Coastal Trail afleggen. In de winter zijn skiërs er zeker van dat ze de pistes op kunnen. Er valt in de winter altijd voldoende sneeuw en toch is het er dan rustig.
Tohoku
Kéktúra route (blauwe route) in Hongarije: deze ruim 1.100 kilometer lange wandelroute doorkruist het hele land vanaf de Irottko bergen aan de Oostenrijkse grens tot het dorpje Hollóháza bij Slowakije. Echt hoge bergen zijn er niet in Hongarije, maar dat wil niet zeggen dat het er niet heerlijk wandelen is. De route bestaat al sinds 1938 en maakt deel uit van de meer dan tienduizend kilometer lange E4 door heel Europa.
Kéktúra route
Telc in Tsjechië: dit stadje in het zuiden van Tsjechië heeft als bijnaam ‘Tsjechisch Firenze’ omdat het zo rijk is aan Italiaanse Renaissance architectuur. Telc onstond in de veertiende eeuw op de handelsroute tussen Praag en Wenen. Omdat het historische centrum zo goed behouden is gebleven, staat het op de Unesco lijst van werelderfgoederen. Wandel over het marktplein met pastelkleurige herenhuizen en bezoek ook het oorspronkelijk gotische, later omgebouwd tot Renaissance, paleis.
Telc
Magdalen Islands in Canada: de ijzige wereld van het noorden van de Canadese provincie Quebec is precies wat zadelrobben nodig hebben om te paren en om pups te baren. Eind februari en begin maart worden de extreem schattige zadelrobpups in een verse laag sneeuw geboren onder een staalblauwe lucht.
Magdalen Islands
Wales Way in het Verenigd Koninkrijk is een gloednieuwe route die drie al bestaande routes door Wales samenvoegt. De eerste is de 300 kilometer lange Cambrian Way door het hart van Wales. De iets kortere Coastal Way loopt rond de Cardigan Bay in het westen van Wales. De North Wales Way volgt een eeuwenoude handelsroute tussen Queensferry en Anglesey Island. Onderweg passeer je een groot aantal kastelen. De volledige Wales Way laat je kennismaken met al het moois dat Wales te bieden heeft: ruige natuur, oude kastelen, kleurrijke vissersplaatsjes en de prachtige kust.
Wales Way
Abu Simbel in Egypte: het toerisme naar Egypte begint sinds het dieptepunt na de Arabische Lente in 2011 weer op gang te komen, maar weinig toeristen weten de weg naar Abu Simbel in het zuiden van het land te vinden. Het is nochtans een imposant gezicht: de meer dan drieduizend jaar oude in de rotsen uitgehouwen beelden van farao Ramses II. De tempel en beelden lagen duizenden jaren verborgen onder het zand en werden pas in 1813 ontdekt. Omdat Abu Simbel in het water van het Nasser meer zouden verdwijnen, moest het volledige tempelcomplex worden verhuisd: een wonder van de moderne techniek.
Abu Simbel
Kochi in Kerala is de oudste Europese nederzetting in India. De Portugezen stichtten de kustplaats rond het jaar 1500. Vervolgens kwamen achtereenvolgens de Nederlanders en Britten die er allemaal hun koloniale gebouwen achterlieten. Tegenwoordig timmert Kochi aan de weg als cultureel centrum onder andere door het organiseren van de Kochi-Muziris Biennale: het grootste evenement voor hedendaagse kunst in Azië. De Biennale duurt vier maanden en vindt weer plaats in 2020.
Lees ook: Kerala (India): Kleurrijke explosie van cultuur en natuur
Kochi
Zakouma National Park in Tsjaad is een nog niet ontdekte safaribestemming. Toch leven er momenteel meer dan vijfhonderd Afrikaanse olifanten en de verwachting is dat dat aantal over vijf jaar verdubbeld zal zijn. Het zag er niet altijd zo rooskleurig uit voor de olifanten. Nog maar tien jaar geleden leek het park eerder op een oorlogszone waar zo’n negentig procent van de olifanten gedood werd door stropers. Onder andere door hulp van de Europese Unie is daar een einde aan gemaakt en kunnen de dieren er nu veilig leven. Behalve olifanten komen er ook duizenden buffels, giraffen, cheetahs, luipaarden, servals en bijzondere vogels voor.
Zakouma National Park
Philadelphia in Pennsylvania leeft aan alle kanten: levendige street art, lichtinstallaties, kleurrijke mozaïeken, kunstcollectieven en traditionele Italiaanse wijken waar je nu niet meer alleen terecht kan voor cheesesteaks, maar ook voor vegan gerechten.
Philadelphia
Puebla in Mexico werd in 1531 gesticht en staat bekend om de barokke gebouwen waarin gul gebruikt wordt gemaakt van bladgoud en beschilderde tegeltjes. Vooral de Santo Domingo’s Capilla del Rosario kerk springt eruit: het dak is volledig ingelegd met bladgoud. In 2016 opende in Puebla bovendien het International Museum of the Baroque.
Puebla
Kalahari woestijn in zuidelijk Afrika behoort tot de donkerste plaatsen op aarde en daarom tot de beste gebieden om naar de sterren te kijken. In deze uitgestrekte woestijn waar afstanden in duinen in plaats van kilometers gemeten worden, heb je geen last van lucht- en geluidsvervuiling en wolken zijn vrijwel afwezig. De Kalahari woestijn is een van de weinige International Dark Sky Sanctuaries in de wereld.
Kalahari woestijn
De Grand Canyon in Arizona bestaat in 2019 precies honderd jaar als nationaal park. De imposante kloof van 435 kilometer lang, tussen de 15 en 29 kilometer breed en zo’n 1600 meter diep zelf bestaat natuurlijk al veel langer: naar schatting zo’n twee miljard jaar. De favoriete wandeling van veel ervaren wandelaars is de Nankoweap Trail, maar waar je ook bent in het park: overal is het uitzicht even indrukwekkend.
Lees ook: Grand Canyon National Park bestaat honderd jaar: de mooiste foto’s en Grand Canyon in de winter, nog mooier dan in de zomer
Grand Canyon National Park
Malediven was het eerste land dat in 1987 in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de klimaatverandering aan de orde stelde. Voor de Malediven is het dan ook een kwestie van overleven. Het is immers het laagst gelegen land ter wereld en dreigt, wanneer de zeespiegel blijft stijgen, volledig onder water te verdwijnen. Het Baa Atoll Biosphere Reserve probeert de kwetsbare koralen rond de Malediven, zeeschildpadden, walvishaaien en andere vissen en vogels te beschermen.
Malediven
Tasmanië werd tot voor kort nog beschouwd als een beetje een vergeten stukje aarde. Nu begint het toerisme er flink op gang te komen. Reizigers voelen zich vooral aangetrokken tot de natuurlijke schoonheid: bergen, kristalheldere meren en de prachtige kust. Bijna de helft van Tasmanië is beschermd natuurgebied wat bewijst dat de inwoners er veel waarde aan hechten de natuur te behouden.
Tasmanië
Asturië in Spanje ligt aan de Baai van Biscaye en kent voor zo’n klein gebied een verrassende variatie aan landschappen: beboste heuvels, moerassen, mooie kleine strandjes en vissersdorpjes die hun charmes nog niet verloren hebben. Ook het eten kent een enorme variatie: van smakelijke Cabrales kaas tot een lekker glas cider. Bezoek in de regio de hoofdstad Oviedo om de musea, Gijón om het strand en trek daarna Picos de Europa National Park in.
Asturië
Göbekli Tepe in Turkije is een 11.600 jaar oud tempelcomplex (het oudste dat tot nu toe ontdekt werd) in het zuidoosten van Turkije. De megalieten (stenen monumenten) werden pas in de jaren negentig van de vorige eeuw gevonden. De stenen zijn versierd met wilde zwijnen, vossen en gazellen en zijn opgesteld in cirkels en rechthoeken. De vondsten werpen een ander licht op de manier waarop samenlevingen zijn ontstaan want anders dan werd gedacht gingen mensen hier niet om agrarische redenen samenleven, maar om spirituele redenen.
Göbekli Tepe
Mendoza provincie in Argentinië: in bodegas met op de achtergrond de besneeuwde bergtoppen wordt heerlijke Malbec wijn gemaakt. Het droge klimaat, de hoogte en de overvloedige zonneschijn zorgen ervoor dat de in de zestiende eeuw door de Spanjaarden meegebrachte druiven er uitstekend groeien. De drie belangrijkste wijnregio’s Maipú, Lujan de Cuyo en Uco Vallei liggen aan de Ruta 40, een van de langste snelwegen in de wereld.
Mendoza provincie
Kamchatka, het ongerepte schiereiland in het uiterste zuidoosten van Rusland, wordt door geen enkele weg verbonden met de rest van Rusland. De natuur is er magistraal. Kamchatka ligt op de zogenaamde Ring van Vuur wat betekent dat er vulkanen, geisers en andere geothermale verschijnselen te zien zijn. In dit oergebied wemelt het nog van beren, rendieren, vossen, wolven, lynxen, otters, zeeleeuwen, dolfijnen, walvissen en nog veel meer wilde dieren. Het gebied is tegenwoordig wat beter toegankelijk dankzij de uitbreiding van het vliegveld in de hoofdstad Petropavlovsk-Kamchatsky.
Kamchatka
Guatemala is het land dat je moet bezoeken als je je wil onderdompelen in de cultuur van de Maya’s. Meer dan de helft van de huidige inwoners van Guatemala stamt rechtstreeks af van de Maya’s. Nieuwe archeologische vondsten van onder andere tempels en uitkijktorens werpen steeds meer licht op de complexiteit van deze eeuwenoude beschaving. Vooral in de Tz’utujil Maya dorpjes rond het Atitlán meer krijg je een indruk van deze fascinerende cultuur.
Guatemala
Parma is in 2020 de Culturele Hoofdstad van Italië. Deze stad in de Noord-Italiaanse regio Emilia-Romagna heeft de wereld dan ook heel wat geschonken: Parmigiano-Reggiano kaas, Parmaham, de opera’s van Verdi, de azijn van Modena, de mousserende wijnen van Lambrusco en de ‘Tenhemelopneming van de Maagd’, het meesterwerk van de Renaissance schilder Correggio.
Parma
El Hierro (Canarische eilanden) in Spanje werd lang beschouwd als het meest westelijke puntje in de wereld. Nu weten we wel beter, maar het eiland is nog altijd een wereld die in alles verschilt van de andere Canarische Eilanden waar het vaak draait om zon en strand. El Hierro is het jongste en kleinste eiland en door Unesco in zijn geheel uitgeroepen tot Biosphere Reserve and a Global Geopark. Het dramatische landschap is een variatie van lieflijke weides, grillige kliffen aan de kust en buitenaards ogende landschappen. El Hierro wordt omringd door het mariene reservaat La Restinga-Mar de las Calmas, een van beste duikgebieden in Europa.
Lees ook: El Hierro, de Canarische eenzaat
El Hierro
Bialowieza in Polen en Wit-Rusland behoort tot de laatste oersbossen in Europa. Het is een heuse wildernis in het hart van een drukbevolkt continent. Er leven 250 vogelsoorten en 29 zoogdiersoorten waarvan de meest in het oog springende de Europese bizon is. Deze bizon is het grooste landzoogdier in Europa en was rond 1920 bijna uitgestorven door de intensieve jacht op dit mooie dier. Ondertussen leven er weer zo’n 800 in Bialowieza.
Bialowieza
De Grossglockner Hochalpenstrasse in Oostenrijk werd al in 1935 aangelegd om ook autorijders de kans te geven van een alpien landschap te genieten. Daarvoor was dat voorrecht voorbehouden aan bergbeklimmers. De weg door het beschermde Hohe Tauern National Park is vijftig kilometer lang en omvat 36 haarspeldbochten. Neem de tijd om onderweg te stoppen en te genieten van het fenomenale uitzicht.
Grossglockner Hochalpenstrasse
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier