Dit zijn de mooiste kleinere stadjes op de Balkan

De Balkan kent een turbulente en vaak gewelddadige geschiedenis, maar bezit ook een schat aan charmante stadjes waar de hele historie van het schiereiland samenkomt. Ontdek de mooiste kleinere stadjes met minder dan 100.000 inwoners in dit interessante deel van Europa.

Dit zijn de mooiste kleinere stadjes op de Balkan
Mostar © Getty Images

De Balkan (letterlijke betekenis 'bebost gebergte') is de naam van het schiereiland in het zuidoosten van Europa waarop landen als Bulgarije, Albanië en de landen die vroeger samen Joegoslavië vormden liggen. Het ging er vaak gewelddadig aan toe. Vooral in de twintigste eeuw werd het schiereiland geteisterd door de ene na de andere oorlog: de Eerste Balkanoorlog in 1912 en 1913, de Tweede Balkanoorlog in 1913, de Eerste Wereldoorlog van 1914 tot 1918, de Tweede Wereldoorlog van 1939 tot 1945 en tenslotte de Joegoslavische oorlogen van 1991 tot 2001.

Ondertussen is de rust teruggekeerd en kan je zien hoe gevarieerd de prachtige natuur er is: hoge bergen met kraakheldere meren, prachtige stranden aan de Adriatische kust en lieflijke wijngaarden. Daartussen ligt een schat aan charmante stadjes en dorpjes met eeuwenoude kastelen, palazzo's, kerken, kloosters en herenhuizen. Volkeren als de Romeinen, Gothen, Byzantijnen en Ottomanen lieten er hun sporen achter. Van het kleinste stadje ter wereld tot het Jeruzalem van de Balkan: ontdek de mooiste kleine stadjes op de Balkan.

Welke landen horen er precies bij de Balkan?

Het is niet helemaal duidelijk welke landen er precies bij de Balkan horen, maar meestal wordt de noordgrens gelegd bij de Donau en Sava en de zuidgrens bij het zuidelijkste puntje van het Griekse vasteland. Dat betekent dat Albanië, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Macedonië, Montenegro, Servië en Kosovo volledig op de Balkan liggen. Ook een deel van Griekenland, Slovenië en Kroatië (Dalmatië en Istrië) en een piekplein stukje van Turkije worden tot de Balkan gerekend.

Lin in Albanië © Getty Images

Lin in Albanië: Lin is een klein dorpje op de linkeroever van het Ohrid meer. Niet alleen de ligging is fenomenaal, ook het stadje zelf is een en al charme met de traditionele huisjes en laantjes overdekt met wijnranken. Aan het bijzonder mooie licht dankt Lin de bijnaam 'Lynnidas' wat 'Meer van het Licht' betekent. En alsof dat nog niet genoeg is, zijn er ook verschillende mooie standen in en bij Lin te vinden.

Berat in Albanië © Getty Images

Berat in Albanië: Berat is een van de oudste stadjes in Albanië. Het wordt wel het 'witte stadje' (Beligrad) genoemd omdat het volledig bestaat uit witte huisjes die tegen de helling met de voorkant in de richting van de rivier gebouwd zijn.

Dhermi in Albanië © Albanië

Dhermi in Albanië: Dhermi is gebouwd op de hellingen van de Keraunische bergen die doorlopen tot aan de Ionische kust. Je ziet er oude stenen huisjes en heerlijke lange stranden van wit zand met felblauw water om in te zwemmen. Omdat de stranden zo uitgestrekt zijn, is het er zelfs in de zomer makkelijk om een rustig plekje te vinden.

Dhermi © Getty Images

Dhermi

Gjirokastra in Albanië © Albanië

Gjirokastra in Albanië: Gjirokastra staat op de Unesco lijst van werelderfgoederen en behoort tot de belangrijkste bezienswaardigheden in het land. Gjirokastra begon als middeleeuws kasteel waaromheen in de loop van de tijd een stadje groeide. Het ziet er nu nog altijd middeleeuws uit met smalle straten met kinderkopjes, stenen huizen en een kasteel dat hoog boven de andere huizen uittorent.

Gjirokastra © Getty Images

Gjirokastra

Korca in Albanië © Getty Images

Korca in Albanië: Ook Korca heeft een bijnaam en wel 'Klein Parijs van Albanië'. Die bijnaam verwijst naar de chique villa's in Franse stijl en de Franse koffiecultuur. Vooral de wijk Pazari I Vjeter met zijn smalle straatjes, bontgekleurde huisjes, gezellige cafeetjes en leuke boetiekjes is aantrekkelijk.

Korca © Albanië

Korca

Kruja in Albanië © Albanië

Kruja in Albanië is bij toeristen vooral geliefd om de bazaar. Het is verder een mooi middeleeuws stadje gelegen tussen de bergen en een groene vallei. Omdat het op 600 meter hoogte ligt, heb je er een mooi uitzicht over de omgeving. Kruja is gemakkelijk te bereiken vanuit de Albanese hoofdstad Tirana waar veel minder te zien is.

Konjic in Bosnië en Herzegovina © Getty Images

Konjic in Bosnië en Herzegovina ligt niet alleen in een schitterende omgeving, maar heeft ook een gezellig oude centrum. De bekende Oude Brug vormt de verbinding tussen Bosnië aan de ene en Herzegovina aan de andere kant en werd in 1682 door de Ottomanen gebouwd. De Duitsers vernielden de brug tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar sinds 2009 is de brug volledig in oorspronkelijke staat heropgebouwd.

Konjic © Getty Images

Konjic

Mostar in Bosnië en Herzegovina © Getty Images

Mostar in Bosnië en Herzegovina: In Mostar ligt een nog bekendere brug, de Stari Most. De 28 meter hoge brug over de Neretva rivier werd in de zestiende eeuw gebouwd in Ottamaanse stijl. De brug overleefde 427 jaar, maar werd in 1993 verwoest tijdens de burgeroorlog. Na afloop van de oorlog werd de brug opnieuw aangelegd en sinds 2004 is de Stari Most weer het centrale punt in Mostar en kon ook de traditie die al sinds 1664 bestaat weer opgepikt worden: mannen die van de brug afduiken. Maar er zijn meer redenen om naar Mostar te gaan. Ook de ligging in een dal omringd door bergen, de straten met kinderkopjes, de historische stenen gebouwen, oude moskeeën.....

Mostar © Getty Images

Mostar

Pocitelj in Bosnië en Herzegovina © Getty Images

Pocitelj in Bosnië en Herzegovina: Net als Mostar ligt ook Pocitelj aan de Neretva rivier en net als Mostar kreeg ook Pocitelj het zwaar te verduren tijdens de burgeroorlog. Maar de meeste toen beschadigde historische gebouwen en huizen zijn weer in oude stijl herbouwd. Het oriëntaals ogende stadje wordt beschermd door oude stadsmuren. Het is gebouwd op de oevers van een helling met op de top een imposante citadel.

Travnik in Bosnië en Herzegovina © Getty Images

Travnik in Bosnië en Herzegovina: Travnik was 150 jaar lang de Ottomaanse hoofdstad van Bosnië (tussen 1697 en 1850). Travnik dankt daaraan de bijnaam 'Het Europese Istanbul'. Wanneer je door het oude centrum wandelt, keer je terug naar de 18e eeuw toen de Ottomanen de dienst uitmaakte op dit deel van de Balkan.

Trebinje in Bosnië en Herzegovina © Getty Images

Trebinje in Bosnië en Herzegovina: Trebinje ligt in de Republika Srpska. Het is een klein, maar wondermooi stadje met een gezellig marktplein. Door Travnik loopt een riviertje waaraan nog allemaal oude waterraderen staan. Anders dan Mostar heeft Trebinje de oorlog goed doorstaan. Trebinje ligt op 28 kilometer van de populaire Kroatische stad Dubrovnik.

Trebinje © Getty Images

Trebinje

Visegrad in Bosnië en Herzegovina © Getty Images

Visegrad in Bosnië en Herzegovina ligt aan de Drina rivier en is altijd een grensstadje geweest: eerst tussen het oostelijke en westelijke Romeinse Rijk, daarna tussen Servië en het Ottomaanse Rijk, vervolgens tussen Servië en Oostenrijk-Hongarije en nu tussen Bosnië en Herzegovina. Grote blikvanger is de 180 meter lange Mehmed Pasa Sokolovic brug, gebouwd tussen 1571 en 1577 in Ottomaanse stijl. De brug telt elf bogen en heeft in het midden twee terrassen waar de inwoners van het stadje elkaar treffen met een kop koffie.

Visegrad © Getty Images

Visegrad

Koprivshtitsa in Bulgarije © Getty Images

Koprivshtitsa in Bulgarije is een oud stadje in de Sredna Gora bergen met een schat aan historische monumenten, 388 om precies te zijn. Het is in zijn geheel uitgeroepen tot museumstad want heel Koprivshtitsa is eigenlijk één groot openluchtmuseum.

Koprivshtitsa © Getty Images

Koprivshtitsa

Lovetsj in Bulgarije © Getty Images

Lovetsj in Bulgarije behoort tot de oudste stadjes in het land. Het wordt beschermd door een groot historisch fort. Het stadje heeft een goed bewaard gebleven historisch centrum (Vaosha) en een bijzondere houten overdekte brug.

Malko Tarnovo in Bulgarije © Getty Images

Malko Tarnovo in Bulgarije ligt in het oosten van het land dichtbij de Turkse grens. Het is het enige stadje dat in Strandzha, het grootste natuurpark in Bulgarije, ligt. De geschiedenis van het voormalige mijnstadje gaat terug tot de zestiende eeuw. Daarover leer je alles in het mooie geschiedenismuseum dat verspreid zit over drie gebouwen.

Melnik in Bulgarije © Getty Images

Melnik is het kleinste stadje in Bulgarije en telt maar zo'n 350 inwoners. Een eeuw geleden waren dat er nog 10.000. In de Middeleeuwen lag het op de grens tussen Bulgarije en het Byzantijnse Rijk. Daarom vind je er een mix van Byzantijnse en Ottomaanse architectuur. Melnilk ligt in het hart van de Bulgaarse wijnstreek. Bezoek ook het Kordopulov huis dat vroeger eigendom was van een rijke Griekse handelaar. Het is tegenwoordig een museum en je krijgt er een goede indruk van hoe de rijke handelaren vroeger woonden.

Melnik © Getty Images

Melnik

Nessebar in Bulgarije © Getty Images

Nessebar in Bulgarije wordt ook wel 'De Parel aan de Zwarte Zee' genoemd. Het is dan ook een schitterend stadje met een bijzondere ligging. Het is gebouwd op een schiereilandje van 840 bij 350 meter. Op die kleine oppervlakte zie je zowel Byzantijnse, Bulgaarse als Ottomaanse invloeden en maar liefst elf kerken. Het is het enige stadje in Bulgarije dat in zijn geheel op de Unseco lijst van werelderfgoederen staat.

Nessebar © Getty Images

Nessebar

Trjavna in Bulgarije © Getty Images

Trjavna in Bulgarije staat bekend om de eeuwenoude houtsnijkunst. De houtsnijwerken die hier werden gemaakt sieren kerken en huizen in het hele land. Ook de ikonenschilderkunst is hier nog springlevend. Trjavna zelf telt een groot aantal historische gebouwen, waaronder een mooie historische klokketoren op het marktplein.

Trjavna © Getty Images

Trjavna

Veliko Tarnovo in Bulgarije © Getty Images

Veliko Tarnovo behoort tot de oudste en mooiste steden in Bulgarije. Het stadje ligt verspreid over drie heuvels en aan de Yantra rivier. Het was twee keer de hoofdstad van het land. Dat het vroeger een belangrijke plaats was, is nog te zien aan het grote aantal historische bouwwerken. De citadel, het Tsarevets fort, staat op de hoogste heuvel en torent trots boven Veliko Tarnovo uit.

Veliko Tarnovo © Getty Images

Veliko Tarnovo

Gythio in Griekenland © Getty Images

Gythio in Griekenland is een gezellige haven- en badplaats in de Peloponnesos met pastelkleurige huizen gebouwd op de heuvels rond een natuurlijke baai. Het is de grootste stad in Mani, een woeste regio met ongerepte natuur en enkele spookstadjes. Het mooiste strand bij Gythio is Mavrovouni waar het zand zo schoon is dat de bedreigde caretta-caretta schildpadden er hun eieren leggen.

Gythio © Getty Images

Gythio

Ioannina in Griekenland © Getty Images

Ioannina is de hoofdstad van Epirus, een nog vrij onbekend gebied in het noordoosten van Griekenland. De ligging van Ioannina tussen de bergen en aan het Pamvitos meer is schitterend. Het stadje zelf bestaat uit twee delen - een historisch en moderner - deel die duidelijk van elkaar gescheiden zijn door oude stadsmuren. Er heerst een fijne en gezellige sfeer omdat het een studentenstad is.

Ioannina © Getty Images

Ioannina

Kastoria in Griekenland © Getty Images

Kastoria ligt in West-Macedonië in Griekenland op een smal schiereiland in het Orestiada meer omringd door bergen. In Kastoria is vooral de wijk Doltso mooi om te bezoeken. De gebouwen uit de 17e en 18e eeuw die vroeger werden gebruikt voor de handel in bont, zijn nu voor een groot deel ingericht als museum. De wijk Apozari is iets minder oud en daar zie je vooral kerken en huizen gebouwd in Macedonische architectuurstijl.

Kastoria © Getty Images

Kastoria

Monemvasia in Griekenland © Getty Images

Monemvasia in Griekenland ligt op een klein rotsachtig schiereilandje in de Peloponnesos. Het wordt wel Gibraltar van Griekenland genoemd. Vanaf het vasteland lijkt het eiland niet meer dan een kale rots, maar er ligt een hele stad met een rijke geschiedenis op verborgen.

Monemvasia © Getty Images

Monemvasia

Nafpaktos in Griekenland © Getty Images

Nafpaktos in Griekenland is gebouwd op de heuvels rond de Lepanto Golf. Op de top van de heuvel staan tussen de bomen de resten van een oud kasteel. Vanaf dit kasteel heb je een schitterend uitzicht over de Golf. De Venetiaanse haven, ingesloten door de versterkte muren van het kasteel, is heerlijk om rond te wandelen. Nafpaktos is ook bekend van de Slag bij Lepanto die in 1571 werd uitgevochten tussen de christelijke Heilige Liga en het islamische Ottomaanse Rijk. Miguel Cervantes - de schrijver van Don Quichote - was een van de strijders en aan hem is dan ook een standbeeld gewijd in de haven. De strijd wordt ieder jaar in oktober nagespeeld.

Nafpaktos © Getty Images

Nafpaktos

Nafplio in Griekenland © Getty Images

Nafplio ligt aan de Griekse Golf van Argolis. Dit Venetiaanse stadje met smalle straatjes, leuke winkeltjes en gezellige restaurants was tussen 1823 en 1834 de eerste hoofdstad van het moderne Griekenland. Het gebied is al sinds de prehistorie bewoond. In de loop van de eeuwen lieten volkeren als de Byzantijnen, Franken, Venetianen en Turken er hun sporen achter. Het resultaat is dat Nafplio een prachtige mix is van middeleeuwse kastelen, muren en monumenten, Ottomaanse fonteinen en elegante Venetiaanse herenhuizen.

Nafplio © Getty Images

Nafplio

Parga in Griekenland © Getty Images

Ook in het Griekse stadje Parga zijn de Venetiaanse invloeden duidelijk te zien. De pastelkleurige huizen met keramieken tegels, de groene pijnbossen eromheen en de felblauwe zee vormen een kleurrijk en vrolijk geheel.

Parga © Getty Images

Parga

Gjakova in Kosovo © Shkelzen Rexha

Gjakova in Kosovo was 500 jaar lang een belangrijke handelsstad en heeft een rijke geschiedenis. Helaas hebben drie oorlogen in de twintigste eeuw - de Eerste en Tweede Balkanoorlog en de Tweede Wereldoorlog - veel schade aangericht. Ondertussen is het stadje weer grotendeels opgeknapt. In de 1 kilometer lange bazaar - de grootste in Kosovo - kan je heerlijk snuffelen in de artisanale winkeltjes.

Bale in Kroatië © Getty Images

Bale ligt in Istrië in Kroatië en is veel minder bekend dan het vijftien kilometer verderop gelegen Rovinj. Daardoor lijkt het alsof de tijd er stil is blijven staan. In het labyrint van smalle middeleeuwse straten met stenen huizen en eeuwenoude kerken hangt bovendien een ontspannen en artistiek sfeetje.

Fazana in Kroatië © Getty Images

Fazana in Kroatië is een klein vissersdorpje op acht kilometer van Pula. Het heeft geen stranden en misschien is het daardoor dat het veel meer dan andere vissersdorpen zijn oorspronkelijke karakter heeft bewaard. De visserij bloeit er nog en het authentieke middeleeuwse uiterlijk is nog volledig intact. Voor de kust ligt het Nationale Park Brijuni Islands, een archipel van veertien eilandjes waar de natuur nog ongerept is doordat ze jarenlang afgesloten waren voor het publiek. President Tito van het toenmalige Joegoslavië had er zijn priveresidentie. Vanuit Fazana vertrekken boten naar de eilandjes.

Groznjan in Kroatië © Getty Images

Groznjan in Kroatië ligt in het groene binnenland van Istrië en wordt wel 'de stad van de kunstenaars' genoemd: het telt zo'n 20 kunstateliers en galerijen. In de zomer wordt de stad omgetoverd tot één groot podium en weerklinkt muziek door de straatjes - van jazz tot klassiek.

Groznjan © Getty Images

Groznjan

Hum in Kroatië © Getty Images

Hum in Kroatië telt maar twaalf huizen en minder dan dertig inwoners en toch is het een stad, de kleinste ter wereld. Je bent er snel uitgekeken, maar het is een schattig plaatsje in de prachtige natuur.

Hum © Getty Images

Hum

Hvar in Kroatië © Getty Images

Hvar in Kroatië: Hvar is een eiland voor de kust van Split en wordt ook wel 'lavendeleiland' genoemd. Het is een prachtig eiland met spectaculaire stranden, groene wijngaarden en lavendelvelden die een heerlijke geur verspreiden. Ook het stadje Hvar is een bezienswaardigheid: 13e-eeuwse muren, gotische paleizen, prachtige kerken, een indrukwekkend oud fort en het beroemde Hvar theater gebouwd in 1612 en daarmee van de oudste in Europa. Hvar kan prat gaan op de meeste zonne-uren in heel Kroatië en trekt veel jetsetters.

Korcula in Kroatië © Getty Images

Korcula in Kroatië: Ook Korcula is een eilandje met daarop een stadje met dezelfde naam. Het eiland ligt op 50 kilometer van het vasteland en het staat vooral bekend als geboorteplaats van Marco Polo. Korcula is een lieflijk eiland met groene bossen, wijngaarden, olijfbomen, zandstranden met talloze rustige baaitjes en mooie historische dorpjes. Het ommuurde stadje Korcula met gebouwen in Renaissance stijl wordt wel 'Dubrovnik in het klein' genoemd.

Korcula © Getty Images

Korcula

Labin in Kroatië © Getty Images

Labin in Kroatië ligt op een heuvel vlakbij de kust die boven de wijde omgeving uitsteekt. Het stadje bestaat uit twee delen: een mooi charmant gedeelte op de top van de heuvel met een wirwar van middeleeuwse straatjes en een lager gelegen minder aantrekkelijk deel dat ontstond in verband met de mijnbouw. Op vijf kilometer van Labin ligt het vissersdorpje Rabac met enkele mooie kiezelstrandjes.

Novigrad in Kroatië © Getty Images

Novigrad ligt in Dalmatië in Kroatië en was vroeger een vissersstadje. Tegenwoordig is het vooral populair bij toeristen. Toch is Novigrad erin geslaagd het oorspronkelijke karakter te behouden. Het historische centrum ligt op een klein eilandje dat in de 18e eeuw werd verbonden met het vasteland. Binnen de goedbewaarde stadsmuren zie je nog de middeleeuwse structuur met smalle kronkelstraatjes en kleine winkeltjes en huizen. De omgeving van Novigrad is prachtig en het water zeer schoon.

Porec in Kroatië © Getty Images

Porec in Kroatië is een levendig havenstadje in Istrië. Het Episcopaal complex van de Euphrasiaanse Basiliek in het oude centrum van Porec staat op de Lijst met Werelderfgoederen van Unesco. De kerk werd gebouwd in de zesde eeuw, maar bleef verrassend goed bewaard. In het centrum van Porec zijn verder veel paleizen en huizen in Venetiaanse stijl te vinden. Dat heeft te maken met het verleden van dit deel van Istrië dat lange tijd in handen van de Venetianen was.

Pula in Kroatië © Getty Images

Pula in Kroatië is een charmant mediterraan stadje aan de Adriatische Zee dat bekoort met smalle straatjes, verborgen pleintjes, een kathedraal uit de vijfde eeuw en het grote Romeinse Amfitheater uit de eerste eeuw na Christus en waar vroeger gladiatorengevechten plaatsvonden.

Rab in Kroatië © Getty Images

Het stadje Rab ligt op het Kroatische eiland met dezelfde naam. Het eiland wordt wel 'het smaragdeiland' genoemd dankzij de fauna en flora en de meer dan 300 zoetwaterbronnen die het eiland diepgroen kleuren. Rad behoort tot de mooiste eilandstadjes in het land. Het is klein en overzichtelijk met drie straten. Aan de hoogstgelegen straat liggen vooral kerken en kloosters, aan de middelste leuke souvernirwinkeljes en onderaan loopt de boulevard langs het water met restaurants en terrasjes.

Rovinj in Kroatië © Getty Images

Rovinj in Kroatië is een archipel van 20 eilandjes. Het stadje Rovinj ligt op een schiereiland en heeft een leuk haventje, klinkerstraatjes, kleurrijke huizen, bogen en trappen. In de zomer vindt er vrijwel dagelijks een evenement, festival of concert plaats.

Rovinj © Getty Images

Rovinj

Sibenik in Kroatië © Getty Images

Sibenik aan de Dalmatische kust in Kroatië is een uitzondelijk mooi plaatsje. Het ligt op een adembenemende plaats aan een natuurlijke haven met voor de kust de 130 onbewoonde eilandjes die als bobbels boven het blauwe water uitsteken en samen Kornati archipel vormen. In het stadje is de imposante Renaissance kathedraal uit 1434 het pronkstuk. Verder vind je om iedere hoek in het historische centrum een verrassing: een oud kerkje, een knus pleintje....

Vrsar in Kroatië © Getty Images

Vrsar in Kroatië is al heel oud. De Romeinen, Gothen, Byzantijne en zelfs het Vaticaan heersten in de loop van de eeuwen over het stadje. Ook de bisschoppen van Porec vertoefden er en lieten mooie huizen bouwen die je tot op de dag van vandaag kan bewonderen. Voor de kust liggen 18 onbewoonde eilandjes waar je in alle rust van het strand kan genieten. Maar ook Vrsar zelf bezit verschillende mooie stranden.

Zadar in Kroatië © Getty Images

Zadar in Kroatië: Alles lijkt blauw in Zadar door de weerspiegeling van de Mediterrane lucht in het water van de zee. De 3000 jaar oude stad aan de Dalmatische kust was vroeger de hoofdstad van Kroatië. Deze lange geschiedenis is te zien in een mix van Romeinse ruïnes waaronder een groot forum, middeleeuwse architectuur en veel prachtige kerken waaronder de Sint-Donatuskerk, een preromaanse kerk uit de negende eeuw.

Galicnik in Macedonië © Getty Images

Galicnik ligt in Mavrovo National Park in het noorden van Macedonië op 1400 meter hoogte. Het is een echt traditioneel bergstadje met stenen huizen uit het einde van de negentiende eeuw. Er wonen weinig mensen, maar op 12 juli stroomt het stadje vol voor het Galicnik trouwfestival waarbij de traditionele trouwkostuums en de Macedonische cultuur in het zonnetje gezet worden.

Mavrovo in Macedonië © Getty Images

Ook Mavrovo ligt, zoals de naam al doet vermoeden, in Mavrovo National Park waar de natuur wel doet denken aan de Zwitserse Alpen. Het ligt aan het meer met dezelfde naam en het is een knus, goed onderhouden dorpje. Bijzonder is de half verdronken Sint Nicholas kerk die gedeeltelijk onder water verdween toen het kunstmatige Mavrovo meer werd aangelegd.

Mavrovo © Getty Images

Mavrovo

Ohrid in Macedonië © Getty Images

Ohrid in Macedonië: Als er één plaats is die je niet moet overslaan in Macedonië, dan is het wel Ohrid. Het stadje behoort tot de oudste nederzettingen in Europa en was lange tijd het centrum van de Slavische kerk en cultuur. Het ligt prachtig aan het gelijknamige Ohrid meer, een van de oudste en diepste meren in Europa. Ohrid heeft als bijnaam 'Jeruzalem van de Balkan' omdat het vroeger precies 365 kerken - voor iedere dag van het jaar eentje - telde. Ondertussen zijn het er iets minder, maar toch nog altijd een indrukwekkend aantal. Sommige kerkjes bieden maar plaats aan vijf personen. Het stadje is gevuld met bezienswaardigheden, te veel om op te noemen. Maar eentje moet je zeker bezoeken en dat is het Sveti Jovan Kaneo klooster, het meest fotogenieke plekje in Ohrid: op een rots die uitkijkt over het meer.

Ohrid © Getty Images

Ohrid

Prilep in Macedonië © Getty Images

Prilep in Macedonië ligt in merkwaardig landschap van kale rotsen. Zoals in wel meer stadjes op de Balkan wandel je ook hier door de eeuwen geschiedenis heen: monumenten uit de antieke tijd, van de Byzantijnen, Ottomanen, in neoklassieke stijl, communistisch en modern. De ruïne van een middeleeuws fort - Merko's Toren - verspreid tussen de rotsformaties door, torent boven de stad uit. Andere bezienswaardigheden zijn onder andere de oude bazaar, de oude kerk en het op een heuvel nabij de stad gelegen Treskavec klooster.

Struga in Macedonië © Getty Images

Struga in Macedonië, gelegen aan het Ohrid meer, heeft eigenlijk alles: een prachtige omgeving, eeuwenoude geschiedenis, een gevarieerd cultureel aanbod, stranden, de traditionele Macedonische keuken en een ontspannen sfeer.

Centinje in Montenegro © Getty Images

Cetinje in Montenegro: Lange tijd werd gedacht dat Cetinje niet erg interessant zou zijn voor toeristen omdat het niet aan de kust ligt. Maar niets is minder waar: met het Cetinje klooster, Vlaska kerk uit 1450, mooie musea, het Zetski Dom theater en de historische buitenlandse ambassades heeft Cetinje de toerist op cultureel vlak heel wat te bieden. Bovendien is de ligging aan de voet van de Lovcen niet minder mooi dan aan de zee.

Cetinje © Getty Images

Cetinje

Herceg Novi in Montenegro © Getty Images

Herceg Novi in Montenegro is één van de meest schilderachtige plaatsjes aan de Adriatische kust. Het stadje is 'slechts' 700 jaar oud, maar alle heersers die er geweest zijn hebben er hun sporen achtergelaten. Het stadje staat verder bekend om zijn bronnen, het barokke Savina klooster en gezellige nachtleven.

Kotor in Montenegro © Getty Images

Kotor in Montenegro: Het levendige havenstadje Kotor ligt aan de prachtige Kotor baai en bezit een schilderachtig oud centrum met Venetiaanse architectuur, een 17e-eeuwse klokkentoren, de 12e-eeuwse Kathedraal van St.Tiphun met twee torens en tal van andere bijzondere bouwwerken.

Perast in Montenegro © Getty Images

Perast in Montenegro: Perast is een klein stadje, maar met veel allures. Je kan zien dat het vroeger een belangrijke plaats was. Met zestien kerken en zeventien palazzo's lijkt het wel Venetië in het klein. Het ligt aan de Kotor baai en voor de kust liggen twee eilandjes waar je met een boot naartoe kan: op St. Maria eiland staat de mooie Onze-Lieve-Vrouwe van de Rotsen Kerk en op het St. Joris eiland (genoemd naar de St. Joris die de draak versloeg) het St. George klooster uit de twaalfde eeuw.

Plav in Montenegro © Getty Images

Plav in Montenegro lig aan de voet van het Prokletije gebergte en aan het Plavsko meer op 900 meter. Het stadje werd in de Middeleeuwen gesticht door de Ottomanen en zij bleven er tot 1912 aan de macht. Ze drukten dus een duidelijk stempel op Plav, onder andere te zien in de architectuur en vier moskeeën. Alhoewel Plav zelf al mooi genoeg is om te bezoeken, is de natuur eromheen nog bijna indrukwekkender. De bergen tot 2.000 meter en de kraakheldere gletsjermeren worden niet voor niets beschermd in Prokletije National Park.

Rose in Montenegro © Getty Images

Rose in Montenegro is een klein vissersdorpje bij de ingang van de Kotor Baai waar je kan kennismaken met het echte dorpsleven in het land. Het is een genot om rond te lopen door de smalle straatjes tussen de mooie stenen huizen waaronder een vroeger middeleeuws kasteel dat nu in gebruik is als restaurant.

Tivat in Montenegro © Getty Images

Tivat is het tegenovergesteld van het kleine, rustige Rose. Tivat doet met zijn chique promenade, luxeappartementen en dure jachten eerder denken aan Monaco. Het is volledig anders dan alle andere stadjes in Montenegro dankzij een miljoenen kostende make-over van oude marinestad naar mondaine badplaats.

Sveti Stefan in Montenegro © Getty Images

Sveti Stefan in Montenegro is een visserdorp op een eilandje (nu met het vasteland verbonden via een dijk) dat omgevormd werd tot hotel. In de tijd van Joegoslavië was dit een pleisterplaats voor de rich and famous.

Ulcinj in Montenegro © Getty Images

Ulcinj in Montenegro is de zuidelijkste badplaats in het land en staat bekend om de oosterse sfeer dankzij de oude Turkse huizen, de Kerkmoskee en de met mozaïeken versierde burcht Ratislava. Vlakbij ligt het langste zandstrand (12 kilometer) in Montenegro: Velika Plaza.

Budva in Montenegro © Getty Images

Budva in Montenegro is een 2500 jaar oud stadje langs de kust. Het is de belangrijkste toeristische plaats in Montenegro dankzij de mooie architectuur, perfecte ligging, fijne zandstranden en bruisende nachtleven.

Donja Lokosnica in Servië © Getty Images

Donja Lokosnica in Servië is de papikahoofdstad van de wereld. Bijna alle 1300 inwoners houden zich op de een of andere manier bezig met de paprikateelt. De paprika's worden nog op de traditionele manier gedroogd door ze aan handgemaakte touwen aan huizen te hangen. Bijzonder om te zien.

Drvengrad in Servië © Getty Images

Drvengrad in Servië ligt in de Mokra Gora vallei tussen de bergen Tara en Zlatibor vind je de Mokra Gora vallei. Het is een houten dorpje dat door de Servische filmregisseur Emir Kusturica gebouwd werd als filmdecor. Het leukst van al: je kunt er ook verblijven.

Golubac in Servië © Getty Images

Golubac in Servië: Op de punt waar de Donau op z'n breedst is (bijna zeven kilometer) en op het kruispunt tussen Oost- en Centraal Europa staat dit 14e-eeuwse kasteel al eeuwen te waken over de rivier. Het is zo robuust dat het vele oorlogen ongeschonden doorkwam. Het kasteel met negen stoere torens werd onlangs opnieuw geopend na een vijf jaar durende renovatie.

Kraljevo in Servië © Getty Images

Kraljevo in Servië: Kraljevo mag zich een koningsstad noemen omdat er zeven Servische koningen gekroond werden. De stad heeft dan ook nog altijd koninklijke flair. Nog een paar cijfers: de stad ligt aan drie rivieren, wordt omringd door vijf bergen en drie spa's.

Kraljevo © Getty Images

Kraljevo

Studenica in Servië © Getty Images

Op zo'n veertig kilometer van Kraljevo ligt het Studenica klooster dat tussen 1183 en 1196 werd gebouwd. Het is het belangrijkste Servische middeleeuwse klooster en wordt omringd door hoge muren. Binnenin zijn prachtige fresco's uit de dertiende eeuw te zien.

Studenica © Getty Images

Studenica

Novo Mesto in Slovenië © Getty Images

Novo Mesto in Slovenië ligt aan een scherpe bocht in de Krka rivier en wordt omringd door groene wijnranken. Het stadje zelf bestaat uit smalle straatjes met kinderkopjes en vrolijk gekleurde huizen langs de rivier.

Otocec in Slovenië © Getty Images

Op negen kilometer van Novo Mesto ligt Otocec kasteel op een klein eilandje middenin de Krka rivier. Het is het enige waterkasteel in Slovenië en is tegenwoordig in gebruik als luxehotel.

Piran in Slovenië © Getty Images

Piran in Slovenië: Dit is de meest bezienswaardige havenstad op de slechts 50 km lange Sloveense kuststrook. Een oud mediterraan stadje met een pittoresk jachthaventje, ruw keienstrand, nauwe steegjes en pastelkleurige herenhuizen. Bovenaan heb je een schitterend zee- en stadszicht.

Piran © Getty Images

Piran

Sirogojno in Servië © Getty Images

Sirogojno in Servië ligt verborgen in de bergen en oogt met zijn traditionele houten huizen nog precies zoals in de negentiende eeuw. Je kan er de oude ambachten zien en proeven van de lokale lekkernijen.

Sremski Karlovci in Servië © Getty Images

Sremski Karlovci in Servib ligt aan de Donau en wordt omgeven door groene wijngaarden. Je kan er dan ook heerlijke lokale wijnen drinken. Het stadje wisselde in de loop van de eeuwen voortdurend van heersers en dat heeft de cultuur in de stad zo interessant gemaakt. Ieder huis en ieder gebouw heeft een eigen verhaal te vertellen. De stad kent vooral in de achttiende eeuw een bloeiperiode en dat is te zien aan de rijkdom aan barokke gebouwen.