De 20 mooiste kleine Spaanse stadjes

De 20 mooiste kleine Spaanse stadjes
© iStockphoto

Cadaques © Thinkstock

Cadaqués is een voormalig vissersstadje in het noordoosten van Spanje. De twee Spaanse schilders Picasso en Salvador Dali brachten hier graag hun zomers door. Ze werden aangetrokken door de mooie ligging bij de Middellandse Zee, het prachtige licht en de aangename zeebries. Ook tegenwoordig is het een geliefde plaats voor kunstenaars.

Cadaques © Thinkstock

Cadaqués telt ongeveer 2000 vaste inwoners, maar in de zomer neemt dat aantal enorm toe. Het dorpje telt heel wat restaurants, hotels en bars, maar heeft toch zijn oorspronkelijke charme weten te bewaren. En zelfs rustige stranden zijn er ook midden in de zomer nog te vinden.

Baeza © Allie_Caulfield, Wikicommons

Baeza staat samen met het nabijgelegen stadje Úbeda, allebei in de regio Andalusië, op de Unesco lijst van Wereldergoederen. Baeza heeft een klein centrum en behoort tot de mooiste Renaissance stadjes in Spanje. Baeza was de eerste stad in Andalusië die werd heroverd op de Moren.

Baeza © Mihael Grmek, Wikicommons

Baeza kende zijn grootste bloeiperiode in de zestiende eeuw. Het stadje werd rijk door de textielhandel en de lokale edelen huurden vooraanstaande architecten in zoals Andrés de Vandelvira om het stadje in Italiaanse stijl op te luisteren met paleizen, pleinen en kerken. Uit deze periode stamt ook de universiteit die in 1824 gesloten werd, maar tegenwoordig dienst doet als 'Summer University'. Baeza wordt niet, zoals veel andere historische stadjes, ontsierd door moderne gebouwen.

Ubeda © Zarateman, Wikicommons

Úbeda heeft veel gemeenschappelijk met Baeza, maar in Úbeda zijn meer weelderige paleizen te vinden en minder publieke gebouwen zoals kerken. Net als in Baeza zijn de meeste gebouwen in Úbeda van de hand van architect Andrés de Vandelvira.

Ubeda © Thinkstock

Twee derde van de gebouwen in Úbeda zijn beschermde monumenten. Het mooiste deel van Úbeda is de Plaza Vazquez de Molina, een goed voorbeeld van stadsplanning ten tijde van de Renaissance.

Carmona © Thinkstock

Wanneer je een bezoek brengt aan Carmona, een klein stadje op een heuvel in Andalusië, zie je meteen de 15e-eeuwse toren, een soort replica van de Giralda in Sevilla. Ook de geschiedenis van de twee steden lijkt op elkaar en ten tijde van de Moren werden Sevilla en Carmona vaak bestuurd door broers.

Carmona © Thinkstock

U komt Carmona binnen via de Puerto de Sevilla, een grote oude poort die toegang biedt tot het historische centrum met kronkelende middeleeuwse straatjes, Renaissance huizen en Mudejar kerken. Ook de moeite waard is de Romeinse begraafplaats met meer dan 900 familiegraven uit de tweede voor Christus tot de vierde eeuw na Christus.

Cudillero © Thinkstock

Cudillero ligt in de provincie Asturië in het noordwesten van Spanje. Het authentieke havenstadje zou door de Vikingen gesticht zijn. Het stadje wordt omsloten door steile bergen waar de kleurige huizen als het ware aanhangen.

Cudillero © Thinkstock

Cudillero ligt in de provincie Asturië in het noordwesten van Spanje. Het authentieke havenstadje zou door de Vikingen gesticht zijn. Het stadje wordt omsloten door steile bergen waar de kleurige huizen als het ware aanhangen.

Cuenca © Thinkstock

Het middeleeuwse Cuenca staat vooral bekend om zijn casas colgadas (hangende huizen). De balkons van deze huizen hangen boven een diep ravijn waar twee rivieren samenkomen. De hoekigheid van deze huizen zou de inspiratiebron voor het kubisme zijn geweest. Vandaar dat in Cuenca het Museo de Arte Abstracto Español, een van de mooiste musea met moderne kunst in Spanje, gevestigd is.

Cuenca © Thinkstock

Cuenca is een zeer goed bewaard versterkt stadje in de provincie Castilië-La Mancha in Midden-Spanje. Cuenca werd in de achtste eeuw gebouwd door de Moren en in de twaalfde eeuw veroverd door de Castilianen die er een koninklijke stad van maakten. Cuenca werd uitgebreid met allerlei belangrijke gebouwen zoals de eerste Gotische kathedraal in Spanje en de beroemde hangende huizen.

Deia

Deià ligt op een 200 meter heuvel in het noordelijke deel van het Spaanse eiland Mallorca. Al sinds de negentiende eeuw heeft het stadje om zijn rust en schoonheid een grote aantrekkingskracht op artiesten, schrijvers en musici. De Engelse dichter Robert Graves was een van de eerste buitenlanders die er ging wonen. Zijn huis is tegenwoordig een museum.

Deia

Rondom Deià liggen overal kleine afgesloten baaien waar toeristen rustig in zee kunnen gaan zwemmen. De bekendste baai is de Cala de Deià, een soort ontmoetingsplaats voor de inwoners en een populaire bezienswaardigheid bij de toeristen.

Elche © José Carlos Díez, Wikicommons

Elche ligt vlakbij Allicante en staat bekend om zijn palmbomenbos met meer dan 300.000 palmen. Dit Palmeral de Elche werd al in de tiende door de Arabieren aangelegd en staat op de lijst van werelderfgoederen van Unesco.

Elche © Espencat, Wikicommons

Het centrum van Elche is een mix van islamitische en barokke architectuur. Ieder jaar vinden er twee bekende festivals plaats: Domingo de Ramos (Palmzondag) en het Misteri d'Elx (Mysterie van Elche). Dit laatste Middeleeuwse mysteriespel op 14 en 15 augustus over de ten hemelopneming van Maria heeft zijn originele vorm behouden en staat op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van Unesco.

Frigiliana © Thinkstock

Overal in Frigiliana zijn mozaïeken te vinden waarop de geschiedenis van de Moren en Christenen in Frigiliana staan afgebeeld. Vanuit Frigiliana heeft u bovendien een prachtig uitzicht over de Costa del Sol.

Frigiliana © Thinkstock

Frigiliana in Andalusië is een mooi voorbeeld van Moorse stadsplanning: smalle, kronkelige straatjes vaak met elkaar verbonden via overdekte doorgangen waarvan de deuren gesloten konden worden als dat nodig was om het stadje te verdedigen.

Hondarribia © O. Morand, Wikicommons

Hondarribia in het Baskenland werd volgens de overlevering in de zesde eeuw gesticht door de Visigotische koning Recaredo. Het stadje heeft door zijn ligging op de grens met Frankrijk en tussen Navarra en Castille een tumultueus verleden. Het stadje heeft een oud ommuurd centrum met verschillende paleizen, een gotische kerk en een aantal andere interessante historische gebouwen.

Hondarribia © Dr. med. Mabuse, Wikicommons

Hondarribia is al meer dan 100 jaar een populaire plaats voor toeristen. Het stadje dankt dit behalve aan het oude centrum, ook aan La Marina met zijn gekleurde huizen, zijn mooie stranden, haventjes, vuurtorens en het omliggende heuvelachtige landschap.

Horta de Sant Joan © Hans Hillewaert, Wikicommons

Horta de Sant Joan is een van de leukste stadjes in Catalonië. Het charmante, middeleeuwse stadje ligt op een heuveltop en biedt aan alle kanten een prachtig uitzicht over de wijngaarden eromheen.

Horta de Sant Joan © Hans Hillewaert, Wikicommons

Horta de Sant Joan staat bekend om zijn Picasso museum. Een vriend van de jonge Picasso kwam uit dit stadje en twee jaar lang verbleven ze er samen om Horta de Sant Joan en omgeving te schilderen. Jaren later keert Picasso er terug met zijn vriendin, maar dan zijn de twee niet welkom omdat ze ongehuwd samenwonen. Na de dood van de beroemde schilder besluit het stadje een museum aan hem te wijden. Het is weliswaar klein, maar heeft een mooie collectie.

Mijas © Thinkstock

Mijas is een typisch Andalusisch stadje met witte huisjes en omringd door bergen. Het stadje heeft een lange geschiedenis en in de buurt zijn nog op verschillende plaatsen archeologische opgravingen te zien. Mijas is een welkome afwisseling in de Costa del Sol die gedomineerd wordt door moderne en vaak lelijke hotelcomplexen.

Mijas © Thinkstock

De smalle straatjes verraden de aanwezigheid van de Moren tijdens de Middeleeuwen. Populair bij de toeristen zijn de ezeltaxi's die tochtjes door het centrum en de natuur in de buurt maken.

Nerja © Thinkstock

Nerja ligt op de Balcón de Europa aan de Costa del Sol. Aan de voet van het stadje ligt een fijn zandstrand. Nerja heeft eigenlijk alles wat toeristen in deze regio zoeken: een mooi historisch centrum, een promenade met palmbomen, mooie strandjes en baaien, een aangenaam klimaat en bergen op de achtergrond.

Nerja © Peter Lorber, Wikicommons

In Nerja staan enkele mooie voorbeelden van de lokale architectuur: de kapel Ermita de Nuestra Señora de Las Angustias, de uitkijktoren Torre de Maro en het Águila Aqueduct. Maar de belangrijkste toeristische attractie is de grot van Nerja, ontdekt in1959. Behalve allerlei merkwaardige geologische verschijnselen zijn in deze grot ook prehistorische schilderingen gevonden. Ieder jaar vindt in de grot een festival plaats met muziek, dans en toneel.

Orotava © Thinkstock

In La Orotava ligt ook een mooie botanische tuin, de Hijuela del Botánico, met tropische planten uit Zuid-Amerika, Centraal-Afrika en Australië, een Victoriaanse tuin en enkele mooie stranden met zwart zand.

Oratova © Thinkstock

La Orotava is een historisch stadje temidden van bananenplantages op Tenerife. In het oude centrum staan statige herenhuizen zij en zij met Canarische huisjes met houten balkonnetjes (Casa de los Balcones).

Pedraza © Thinkstock

Pedraza ligt in de provincie Castilla y León, vlakbij Segovia en heeft een prachtig marktplein. Het is de moeite waard om het hele centrum met zijn kinderkopjesstraatjes, rijkelijk versierde huizen, oude stadspoort en kasteel te doorkruisen.

Pedraza © Thinkstock

In 1926 kocht de schilder Ignacio Zuloaga het kasteel in Pedraza. Hij maakte er portretten van de inwoners van het stadje en van het landschap. Nu is in het kasteel een museum met de schilderijen, tekeningen en keramische werken van Zuloaga gevestigd. Ook werken van El Greco, en Goya zijn er te zien.

Ronda © Thinkstock

Het witte stadje Ronda in Andalusië wordt in tweeën gesplitst door de zogenaamde El Tajo, een enorme kloof gevormd door de rivier Guadalevín. De twee delen worden verbonden door drie bruggen: Puente Romano, de Puente Viejo en de Puente Nuevo, een indrukwekkend bouwwerk.

Ronda © Thinkstock

Vanaf de oevers van de Guadalevín zie je in Ronda charmante huizen met terrassen, vastgeklonken tegen de rotswand en omgeven met klimplanten.

Santillana del Mar © Thinkstock

Jean-Paul Sartre noemde Santillana del Mar in Cantabrië het mooiste stadje in Spanje. Met zijn Romaanse huizen en stenen muurtjes is het een typisch stadje uit Cantabrië. Het lijkt alsof het leven hier is blijven steken in de Middeleeuwen.

Santillana del Mar © Thinkstock

Santillana del Mar ligt aan de noordelijke route van de Camino de Santiago. Het is het best bewaarde middeleeuwse stadje langs de route. Santillana del Mar is ook beroemd om de Cuevas de Altamira, een grot met prehistorische schilderingen.

Sitges © Thinkstock

Iets ten zuiden van Barcelona ligt het romantische stadje Sitges met een 2,5 kilometer lang strand en een mooie promenade met bloemen en palmbomen. In het oude centrum, Casco Antiguo, is het fijn wandelen in smalle straatjes en tussen oude villa's.

Sitges © G.M. Kowalewska, Wikicommons

Sitges heeft ook een bloeiende kunst scene: Piacsso en Salvador Dali brachten er enige tijd door, er vinden geregeld belangrijke culturele festivals plaats zoals het Festival de Cine de Sitges en er liggen drie goede musea: Rusiñol studio, Maricel Museum en het Romántico Museum.

Trujillo © Thinkstock

Trujillo is een klein stadje met 9000 inwoners in de Extremadura gelegen op een ruim 500 meter hoge heuvel. Op het hoogste punt in de stad staat een 10e-eeuws kasteel van waaruit u een prachtig uitzicht heeft over de omgeving. Het centrum van Trujillo is gebouwd rond het Plaza Mayor met in het midden een beeld van Fransicso de Pizarro, de beroemde ontdekkingsreiziger (ontdekker van Peru) die hier in 1476 geboren werd.

Trujillo © Thinkstock

Trujillo bestaat al sinds de zesde eeuw voor Christus en het stadje heeft dan ook veel interessants te bieden: de 16e-eeuwse Iglesia de San Martin, het Palacio de la Conquista, het Palacio de los Duques de San Carlos en het Carmelita klooster om er maar een paar te noemen.

Zafra

Rondom het kasteel ligt het middeleeuwse deel van Zafra met een netwerk van smalle straatjes die gezamenlijk de vorm van een schildpad hebben. Het Plaza Grande dat via de Arquillo del Pan verbonden is met de Plaza Chica vormt het hart van het stadje.

Zafra

Zafra in de Extremadura in het zuiden van Spanje staat vooral bekend om zijn 15e-eeuwse kasteel, het grootste en best bewaarde in de regio. Tegenwoordig is het luxehotel Parador de Zafra in het kasteel gevestigd.