Tien redenen om Valencia in 2017 te bezoeken

Tien redenen om Valencia in 2017 te bezoeken
© iStockphoto

1. Het eerste Fallas Festival als werelderfgoed © GF

Het Fallas Festival zal dit jaar nog specialer zijn want het staat sinds november 2016 op de lijst van Immaterieel Cultureel Werelderfgoed van UNESCO. Van 15 tot 19 maart 2017 staan de straten en pleinen van de stad bol van enorme papier-maché sculpturen. Vaak beelden ze een satirische terugblik uit op het afgelopen jaar. De Fallas beelden worden verbrand op 19 maart om middernacht, na een paar dagen feesten met concerten, vuurwerk, parades en tal van evenementen.

2. Wereldvoedselhoofdstad 2017 © iStockphoto

Valencia is door de FAO ('Food and Agriculture Organisation') van de VN verkozen tot Wereldvoedselhoofdstad 2017. Dit betekent dat Valencia dit jaar de evenementen zal organiseren waar wordt gediscussieerd over duurzaam en gezond omgaan met het voedsel in de wereld. De belangrijke rol van de Valenciaanse 'huerta', de goed bewaarde moestuin van 10.000 hectare die de stad omringt, wordt met deze keuze erkend. Men kan de huerta tijdens begeleide rondleidingen bezoeken. Zo zijn er de nieuwe Rijstfietstour of de Horchata Trail om meer te leren over essentiële lokale producten.

3. Nieuwe gastro-culturele centra © GF

In het voorjaar zal Bombas Gens, een oude fabriek van hydraulische pompen, heropenen als een nieuw gastro-cultureel centrum. Dit opvallende voorbeeld van industriële architectuur uit de jaren 1930 zal een nieuw kunstencentrum huisvesten waar tentoonstellingen, workshops en sociale activiteiten zullen doorgaan. Het wordt ook de nieuwe thuisbasis van Ricard Camarena, het sterrenrestaurant van de Michelin-chef met dezelfde naam.

Ook zal een ander Michelin sterrenrestaurant, La Sucursal, dit jaar heropenen in het Veles e Ventsgebouw in de jachthaven Juan Carlos I.

4. Nieuwe hotels © GF

Het centrum van Valencia krijgt er een nieuw luxehotel bij: het Marques House. Dit hotel ligt naast het barokke Marques de Dos Aguas paleis met het Keramiek Museum, bekend om zijn bijzondere gevel. Het hotel zal 19 stijlvolle suites bieden en een zwembad op het dak. Hier heropent in maart ook een verfijnd restaurant-lounge in het historische Café Madrid, een vaste waarde van Valencia waar naar verluidt de lokale bekende cocktail Agua de Valencia werd uitgevonden.

5. Hardloopstad © GF

In 2018 vindt het Wereldkampioenschap van de Halve Marathon plaats in Valencia, maar de stad is dankzij het vlakke parcours en aangename klimaat altijd en voor iedereen een fantastische stad om te lopen. Liefhebbers van de loopsport zullen dit jaar kunnen deelnemen aan diverse wedstrijden, waaronder de Marathon op 19 november, of gewoon genieten van het joggen langs de Turia tuinen of de kust.

6. Nieuwe fietsringweg © iStockphoto

Fietsen is eveneens een genot in Valencia, dankzij talrijke verkeersvrije straten in het historische centrum en een breed netwerk van fietspaden. Dit jaar wordt de nieuwe fietsringweg voltooid. Hiermee zal een fietspad van meer dan 20 kilometer langs de binnenring van Valencia de verschillende stadswijken verbinden, zodat fietsers zich nog vrijer en veiliger door de stad kunnen verplaatsen.

7. De nieuwe Zijde tour © iStockphoto

Valencia was in 2016 Stad van Zijde en zal in 2017 een vergadering van de Zijderoute Task Force hosten. Dit is nog eens een bewijs van de belangrijke rol die de stad speelde in de wereldwijde zijdehandel in de 15e eeuw. Bezoekers leren alles hierover in het Museum van de Zijde en op de nieuwe Zijde Rondleiding. Deze rondleiding voert door de historische wijk Velluters, waar de handel bloeide, en langs enkele van de meest representatieve gebouwen van die periode, zoals La Lonja (de Zijdebeurs), erkend als Werelderfgoed.

8. Jaar van Duurzaam Toerisme © iStockphoto

2017 is het Jaar van Duurzaam Toerisme en Valencia is een uitgelezen plek om dit onder de aandacht te brengen. Bezoekers kunnen hun ecologische voetafdruk verminderen door de stad te voet of met de fiets te verkennen. Ze kunnen genieten van heerlijke streekproductenin de vele tapas bars en restaurants die er zijn gekomen naar aanleiding van de Slow Food trend. En het loont de moeite om de verschillendeecosystemen van het natuurpark Albufera te gaan verkennen, een beschermd gebied met duinen en moerassen net ten zuiden van de stad.

9. Valencia's grootste kunstenaars © iStockphoto

Hoewel dit internationaal niet zo bekend is, heeft Valencia verschillende grote schilders voortgebracht, zoals Joaquin Sorolla of Ignacio Pinazo. De werken van Ignacio Pinazo, Valencia's beste impressionistische schilder, worden voorgesteld in diverse tentoonstellingen in de stad gedurende het komende jaar. Het IVAM, het Museum voor Schone Kunsten, het Keramiekmuseum en de Bancaja Stichting brengen een hommage aan Pinazo.

10. Paella © iStockphoto

Paella is altijd een goede reden om Valencia te bezoeken waar daar komt Spanje's bekendste gerecht vandaan. Nu bestaat er zelfs een nieuwe paella emoji om vrienden via Whatsapp uit te nodigen voor een maaltijd. Wie echt indruk wil maken op vrienden en familieleden, kan de echte paella valenciana leren maken in de Rijst- en Paellaschool! Viva Valencia!