Barcelona voor gevorderden

© Reuters

Al eerder in de Catalaanse hoofdstad geweest? De Barcelona-pro zoekt het in de wijken net buiten de oude stad. Op naar de pleinen en aparte designershops van Gràcia, de alternatieve barretjes van Poble Sec en de culinaire parels van Eixample Esquerra.

Bij meerdere bezoeken komt onherroepelijk het moment dat je de oude stad volledig hebt doorkruist, uren op het strand hebt gelegen en vaker dan je lief is over de Ramblas hebt geflaneerd. Het eind van shopader Passeig de Gràcia is ogenschijnlijk ook meteen het eind van bruisend Barcelona. Met de nadruk op ogenschijnlijk. Want volgens sommigen begint het hier pas!

Gràcia

Wat? Ooit een zelfstandig dorp, nu een van de meest eigenzinnige volkswijken van Barcelona.

Waarom? Omdat de pleinen bruisen en steeds meer beginnende ontwerpers hier een winkeltje openen.

Het beste volgens Knack Weekend: Los Patines de Celia, Aquí estoy yo, Sune by Sueños Negros en Plaça del Sol.

Gràcia. Is dat niet de thuishaven van Park Guëll? Klopt. Het ietwat hysterische, maar ook wereldberoemde mozaïekwerk van grootmeester Gaudí is voor velen de enige reden voor een bezoek aan de wijk.

Maar steek na de chique Passeig de Gràcia eens Carrer Diagonal over: welkom in de barrio die bij locals geliefd is vanwege de gezellige pleinen, horeca uit alle windstreken en bovenal de vele winkeltjes van Catalaanse, beginnende ontwerpers.

Het straatbeeld is een boeiende melange van Catalaanse gezinnetjes, internationale studenten, kunstenaars, verwoed op een plattegrond turende toeristen en gepensioneerden die al roddelend de stadsbankjes bezetten. De panden zijn hier en daar gekleurd en hebben lieflijke balkonnetjes.

Een mooi contrast met het eveneens wat rauwe karakter van de wijk. In de negentiende eeuw werd het ooit zelfstandige dorp namelijk ongewild bij Barcelona getrokken en graffiti met kreten als Independència ! verwijzen naar het anarchistische gedachtegoed dat hier van oudsher heerst.

Het hart van Gràcia bereik je door vanuit de oude stad op een willekeurig punt op de Gran de Gràcia rechtsaf te slaan. Gewoon ergens. Alle haaks op elkaar staande straatjes komen namelijk uiteindelijk op een plein uit. Plaça de la Virreina, Plaça de la Vila de Gràcia (heet op oude kaarten nog Rius y Taulet) en Plaça del Sol zijn de meest bruisende. De eerste twee zijn vooral overdag als de zon schijnt heerlijk voor een pitstop en de laatste wordt vooral gezellig tegen het einde van de middag als de caña gaat vloeien en straatmuzikanten aan het pingelen slaan.

En de leukste shopontdekkingen? Die doe je hier doorgaans spontaan, dus laat die plattegrond maar thuis. Doelloos ronddwalen loont ! Ook in de stilste straatjes kun je zomaar stuiten op een winkeltje met de unieke kleding, schoenen en tassen.

Enige minpunt van de wijk is dat er geen peil te trekken valt op de openingstijden, maar ’s middags na vieren heb je de meeste kans op leven in de brouwerij. Als duveltjes uit doosjes verschijnen straatmuzikanten, stromen de terrassen vol en onthullen de tot dan toe gesloten luiken de leukste adresjes.

Eixample Esquerra

Wat? Ruim opgezette wijk ten noorden van Plaça Catalunya die de oude stad omringt.

Waarom? Omdat tapas op een gegeven moment ook je neus uitkomen en culinair Barcelona hier je smaakpapillen tot in de vroege uurtjes laat salsadansen.

Het beste volgens Knack Weekend: Me, Monviníc, Semproniana en de vele sushirestaurants.

Toen de oude stad uit haar voegen dreigde te barsten, heeft architect Ildefons Cerdà i Sunyer in de negentiende eeuw Eixample eraan vastgeplakt. De naam betekent dan ook ‘uitbreiding’ en vormde een brug met onder andere Gràcia.

Hier is het straatbeeld compleet anders dan in de binnenstad. Geen nauwe, smoezelige straatjes, maar breed opgezette, haaks op elkaar staande lanen en achthoekige huizenblokken met vaak rijk gedecoreerde gevels. Het is er niet zo groen en autovrij als ooit gewenst, maar toch is de wijk een verademing voor wie de toeristenmassa’s even wil ontvluchten.

Denk aan uitgebreid flaneren en shoppen op Carrer Diagonal met zijn luxe winkels en minder hectische filialen van Mango en Zara, cultuur snuiven in de vele galeries en je ogen uitkijken in dé gaybuurt van de stad, Gaixample in de volksmond.

Eixample herbergt daarnaast de meeste Gaudícreaties. Maar Casa Mila, Casa Batlló, de Sagrada Familia kun je deze keer met een gerust hart rechts laten liggen.

Wat het linkergedeelte, Eixample Esquerra, vooral boeiend maakt, zijn de vele culinaire parels waar je niet schrikt van de rekening. Omdat het ook een zakenwijk is, wordt hier prachtig geïllustreerd hoe de Catalanen meester zijn in ’s middags anderhalf uur de boel de boel laten. Een driegangenlunch wegwerken inclusief de bijbehorende wijn is normaalste zaak van de wereld. En daarna gewoon weer aan het werk.

Volkse barretjes zijn er te over – zeer vurig tijdens voetbalavonden – maar vooral de meer moderne etablissementen bezorgen de wijk faam. Wining & dining in stijl, zelfs tapas eten is hier vaak een bijzondere beleving. Alle keukens zijn ruim vertegenwoordigd, met name in het culinaire mekka Carrer Enric Granados. Maar vanwege de hoge concentratie Japanse restaurants, komen vooral sushifans goed aan hun trekken. Van typische TL-verlichte toko’s tot restaurants waar je je outfit maar beter kunt aanpassen aan het designinterieur. Bon profit !

Let wel: de wijk kampt helaas met hetzelfde ongemak als Gràcia: openingstijden zijn niet altijd even logisch en vrijwel alle winkels zijn op zondag gesloten.

Poble Sec

Wat? Arbeiderswijk aan de voet van de Montjuïc.

Waarom ? Omdat je hier tegen alle verwachtingen in het ene na het andere leuke barretje ontdekt.

Het beste volgens Knack Weekend : Quimet&Quimet, Bar Rouge, Apollo en picknicken op de Montjuïc met spectaculair uitzicht.

Hoewel je vrijwel overal in de stad prima kunt uitgaan, loont het de moeite om één avond te reserveren voor Poble Sec. Als de zon niet schijnt, kan dit arbeiderswijkje wat grauw en saai overkomen. Maar met goed weer is het een gezellige, gemoedelijke buurt met knusse restaurants en barretjes waar het tot in de vroege uurtjes prima toeven is. En alles vindt plaats buiten de radar van de meeste reisgidsen !

Plaça Sortidor is het gezelligste plein waar toute Poble Sec samenkomt om bij te kletsen onder het genot van hapjes en drankjes. Leuk om tussen te zitten, de voetballen die af en toe om je oren vliegen horen erbij.

Een andere must is Carrer Blai : hoofdader van de wijk en een voetgangersgebied vol horeca. De ideale aftrap van een avond uit ! Begin bij de restaurants, zet de avond voort in de (cocktail)bars en wie zo rond een uur of 3 nog overeind staat (ga niet eerder, want dan is er geen hond) kan los in club Apollo.

Een luie zondagmiddag is ideaal voor een picknick op Montjuïc. Op deze heuvel vonden in 1992 de Zomerspelen plaats ; het Olympisch stadion staat er nog steeds. Niet-sportievelingen kunnen de Ferrocarril of de kabelbaan nemen vanuit de oude stad, maar eenmaal in Poble Sec, dan loop je ook zo omhoog, richting het beroemde fort dat een oorlogsmuseum herbergt. Onderweg kom je langs rustige veldjes waar je vooral Barcelonese families treft. Gewoon tussen neerstrijken met een goede fles wijn en ander lekkers voor een picknick. Mét spectaculair uitzicht over de stad.

La Festa Major de Gràcia

In augustus in de stad? Pik dan een graantje mee van hét feest van Gràcia waarbij de wijk een week lang op zijn kop staat met versierde straten, openlucht- barretjes, optredens, parades, menselijke torens (Catalaanse traditie die staat voor kracht, balans, moed en rede) en vuurwerk.

Marleen Vos

Shopadresjes

Azpeleta & Martinez: de enige echte shop van het gelijknamige jonge designerduo. Carrer del Penedès 12,

Hackney: voor originele bambas (sneakers). Travessera de Gràcia, 164

Aqui estoy yo: vintage kleding krijgt hier een tweede leven (vooral te gekke jurkjes en zonnebrillen). Carrer del Penedès, 3

Sune by Sueños Negros: topadres voor kleding, ‘herenhoedjes’ en schoenen (m/v). Carrer Verdi 11 en 13

Anthony Llobet: retro ingerichte, internationale kapsalon – ” Don’t let your Spanish come between you and your hair”. Carrer Ros de Olano, 19

Mushi Mushi: het interieur is net zo fraai als de dameskleding van Spaanse, Deense, Belgische en Franse labels. Plaça de la Vila de Gràcia, 5

Sho : winkel vol streetdesign, van gadgets tot boeken, en elke twee maanden is er een expo. Travessera de Graçia, 163

BOO : naast kleding (m/v) ook toffe tassen, hoofdtelefoons en kunst. Carrer de la Perla, 20

Los Patines de Celia: voel je Alice in Wonderland in dit bohemien jurkjes- en accessoireparadijs. Carrer Verdi 28.

Pitstops

La Nena Xocolateria : ontbijt-/lunchwalhalla voor bewuste eters en zoetekauwen. Carrer Ramon y Cajal, 36

Flash Flash : strak ingerichte tortillería met alle soorten die je maar kunt bedenken. Carrer Granada del Penedès, 25.

La Baignoire : knusse wijnbar die ook gespecialiseerd is in gintonic. Carrer Verdi, 6.

Nomo : voor sushi en andere Japanse lekkernijen. Gran de Gràcia 13

Culinaire adresjes

Monvínic : zeer uitgebreide, futuristisch aandoende wijnbar – duizenden flessen ! – inclusief restaurant. Carrer Diputació 249,

Hàbaluc : gezonde keuken en goddelijke toetjes. Carrer Enric Granados 4

Cinc Sentits : van buiten niks bijzonders, maar binnen geniet je van haute cuisine . Carrer Aribau 58

On Sushi : in stijl genieten van bijzondere sushicreaties. Carrer Roselló 154,

Nagomi : knus tentje met betaalbare sushi. Carrer Muntaner, 231.

Shibui : sushiparel aan de rand van de wijk (specialiteit : de Tataki Uramaki). Carrer Comte d’Urgell 272

Paco Meralgo : altijd gezellig, strak ingericht restaurant met heerlijke tapas. Carrer Muntaner 171

Me : goddelijke smaakcombinaties uit Barcelona, New Orleans en Vietnam. Carrer Paris 162

Semproniana : Catalaans smullen in een bont ingerichte, voormalige bibliotheek. Carrer Roselló 148

Igueldo : zowel het interieur als de bereiding van de Baskische gerechten is bijzonder smaakvol. Carrer Roselló 186

Cornelia & Co : nieuwe buurthot-spot met pasta, brood, taart, wijn, koffie, vlees, vis… en nog veel meer. Maar ook de buren zijn niet mis : Dolso voor o.a. cupcakes en Crusto voor geweldig brood. Carrer Valencia 225

Niet culinair, wel noemenswaardig

Aílanto : recent geopende winkel met prijzige, maar prachtige Spaanse kledingontwerpen. Carrer Enric Granados 46

Juan Antonio Lopez : Spanjaard die vrouwenharten op hol laat slaan met zijn schoenen. Carrer Consell de Cent 240

l’Appartement : designwinkel annex galerie. Carrer Enric Granados 44

Kowasa : een ongekend grote fotoboekencollectie en bescheiden expositieruimte. Carrer Mallorca 235

Adresjes

Plaça Sortidor met o.a. Solea (topsalades en humus) en Sortidor (misschien wel het beste restaurant van de wijk)

Quimet&Quimet : een beroemd, piepklein ‘sta’ tapasbarretje waar de wanden van onderen tot boven gevuld zijn met wijn. Carrer Poeta Cabanyes 25.

Bar Ramón : gezellig restaurant met Canarische specialiteiten. Carrer Blai 28-30.

Bar Rouge : dompel je onder in een rode wereld met muziek, cocktails en kunst- en modepubliek. Carrer Poeta Cabanyes 21.

Apolo : beroemde discotheek, met de populaire Nasty Mondays avonden op maandag : zingen en dansen ! Carrer Nou de la Rambla 113

Cerveceria Jazz : gemoedelijke bar met veel soorten buitenlands bier. Carrer Margarit 43.

Bodega del Onze : populaire plek voor betaalbare cocktails. Carrer Blai 8.

La Bella Napoli : de lange rij bij dit Italiaanse restaurant staat er niet voor niets ! Carrer Margarit 14.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content