22 fijne steden in Europa voor een citytrip in het najaar

Minder toeristen, goedkoper, fijnere temperaturen en prachtige kleuren: veel goede redenen om in de herfst een citytrip te maken.

22 fijne steden in Europa voor een citytrip in het najaar
. © Getty Images

Minder toeristen, goedkoper, fijnere temperaturen en prachtige kleuren: veel goede redenen om in de herfst een citytrip te maken.

Palermo op Sicilie, Italie © Getty Images

Tot het einde van de zomer valt er nog weinig regen en zijn de temperaturen er veel aangenamer dan in hartje zomer. De meeste toeristen zijn weer vertrokken waardoor de sfeer minder chaotisch is. Je kan er nog heerlijk zwemmen in de zee en de prijzen liggen veel lager dan in het hoogseizoen.

Lees ook: Tien redenen voor een citytrip naar Palermo

Salzburg in Oostenrijk © iStockphoto

Alhoewel de temperaturen dalen kent de maand oktober de minste regendagen. De avonden kunt u vullen met een van de concerten, opera's of theatervoorstellingen van de Salzburger Kulturtage. Overdag is een uitstapje naar de dorpjes in de omgeving voor de Almabtrieb leuk. De koeien worden dan na een zomers verblijf op de alpenweiden feestlijk onthaald in het dal.

Krakau in Polen © iStockphoto

De meeste toeristen zijn in de herfst verdwenen uit Krakau. Overdag kan het al wat koeler worden, maar dan is het fijn om de warme gezelligheid van de restaurants op te zoeken. Op Allerheiligen op 1 november leggen alle Polen bloemen op de graven en 's avonds worden de kerkhoven prachtig verlicht.

Valetta in Malta © iStockphoto

Na een droge en dorre zomer komt Malta in het najaar opnieuw tot leven. De lucht is er frisser, de omgeving groener, de temperaturen fijner, de zonsondergangen kleurrijker en de straten rustiger.

Madrid in Spanje © iStockphoto

Veel Madrilenen ontvluchten de stad tijdens de zomermaanden omdat het er dan veel te warm is. In de herfst zijn ze terug en ervaar je de echte sfeer in de Spaanse hoofdstad. Het weer is er nog goed en de wisseling van de seizoenen mooi te zien in het Retiro Park of Casa de Campo.

Zurich in Zwitserland © iStockphoto

Rode en gele herfstkleuren langs de Limmat rivier, veel culturele evenementen waaronder het Film Festival en de Contemporary Art Fair en de schitterende bergwereld in de omgeving maken een citytrip in het najaar bijzonder afwisselend.

Leipzig in Duitsland © iStockphoto

Leipzig wordt wel het nieuwe Berlijn genoemd, maar het heeft toch een hele eigen sfeer en geschiedenis.

Ljubljana in Slovenie © iStockphoto

De Sloveense hoofdstad Ljubljana telt veel parken die mooi verkleuren in de herfst. En vanaf het kasteel dat op een heuvel hoog boven de stad uittorent heeft u met het zachte herfstlicht een nog mooier uitzicht over het oude centrum.

Rejkjavik in IJsland © iStockphoto

De dagen worden korter, maar er is meer licht dan in de winter en hogere temperaturen en toch heb je al kans om het noorderlicht te zien. Bovendien zijn de zonsop- en ondergangen erg mooi in het najaar.

Granada in Spanje © iStockphoto

In de herfst kunt u het wereldberoemde Alhambra bekijken zonder te struikelen over de toeristen. Bovendien is het weer in het zuiden van Spanje nog erg aangenaam.

Aix-en-Provence in Frankrijk © iStockphoto

Dit stadje in de Provence behoort tot de mooiste plaatsen in Frankrijk. In de herfst kunt u er rustig door de straatjes wandelen en de boerenmarkten bezoeken.

Munchen in Duitsland © iStockphoto

Houdt u van bier en worst: dan is het Oktoberfest in Munchen een feest dat u tenminste een keer bezocht moet hebben. Alle andere toeristen kunnen beter een andere week in de herfst kiezen om een trip naar Munchen te plannen.

Venetie in Italie © iStockphoto

In de zomer is het in Venetie vaak zo warm en druk dat je amper de gelegenheid hebt om te zien hoe mooi de stad eigenlijk is. In de herfst kan je wel nog genieten van de uitzonderlijke schoonheid van deze Italiaanse stad.

Lissabon in Porutgal © iStockphoto

Ook in Lissabon zijn de temperaturen in het najaar een stuk fijner dan in de zomer. De grote massa's toeristen zijn verdwenen, de hotels zijn goedkoper en de avonden fris.

Istanbul in Turkije © (c) Igor Stepovik

Herfst is de tijd tussen de enorme hitte van de zomer en de ijskoude winden van de winter. Er zijn minder toeristen waardoor je de gebouwen beter kan bekijken en de Turkse muziek die door de straten weerklinkt beter kan horen.

Budapest in Hongarije © iStockphoto

In de herfst behoort Budapest weer aan de Hongaren zelf. Ze zijn trots op hun eten en drank en vieren dat dan met allerlei culinaire festivals. Wilt u wijn proeven dan kunt de wijngebieden zoals Eger, Tokaj of Villany in de buurt bezoeken. Budapest is een fijne stad om te voet te verkennen en door het herfstlicht ziet het Parlementsgebouw aan de oever van de Donau er nog specialer uit.

Praag in Tsjechie © iStockphoto

De herfst kent veel mooie dagen in Praag en veel minder toeristen. Er hangt een oranje en koperen gloed over de stad die u het beste kan zien vanaf de Praagse Burcht.

Lugano in Zwitserland © iStockphoto

Lugano ligt prachtig aan het meer met de in herfstkleuren gehulde bergen op de achtergrond. Tijdens het eerste weekend van oktober wordt er een groot herftfestival met muziek en festiviteiten ter ere van de lokale druiven en wijnen georganiseerd.

Dubrovnik in Kroatie © iStockphoto

In Dubrovnik is het nog heerlijk weer in de herfst. U kunt er dan rustig door de straten wandelen, de bergen in de omgeving bezoeken of een dagje op het strand doorbrengen.

Oslo in Noorwegen © iStockphoto

Oslo is een stad met veel parken waar je volop kan genieten van de herfstkleuren. Vooral het park rond het Akershus fort en het Vigeland beeldenpark zijn dan op hun mooist.

Brugge © iStockphoto

In het najaar weerspiegelen de kleurige bladeren van de bomen in het water van de kanaaltjes en is het een prima tijd voor een boottochtje.

Zagreb in Kroatie © Getty Images/iStockphoto

Zagreb is zonder twijfel de levendigste en meest opwindende stad in Kroatie. Maar in de zomer nemen toeristen de stad over en trekken de inwoners zelf weg. Bezoek Zagreb daarom in het najaar wanneer er bovendien allerlei evenementen en festivals plaatsvinden. Op een half uurtje rijden van Zagreb zijn de bergen van Medvednica gehuld in schitterende herfstkleuren.