Burgos

Als tussenstop op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella krijgt Burgos jaarlijks massa’s pelgrims over de vloer. Maar de stad is veel meer dan enkel een doorgangsplaats.

Als tussenstop op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella krijgt Burgos jaarlijks massa’s pelgrims over de vloer. Maar de stad is veel meer dan enkel een doorgangsplaats. Ooit was het zelfs de hoofdstad van Spanje, nu is het enkel nog de hoofdstad van de gelijknamige provincie Burgos.

De eerste mensen vestigden zich in Burgos in de negende eeuw, in het fort boven op de Mirador. Aan de voet ontwikkelde zich de rest van de stad, rondom de rivier de Arlanzon. Parallel met die rivier loopt de grote pelgrimsweg. Al in 1200 kwam er een eerste brug over de Arlanzon, voor de pelgrims. En ook de gotische parel van Burgos, de Santa Mariakathedraal, werd vanaf 1221 gebouwd ten behoeve van de pelgrims. De pelgrimsroute heeft het uitzicht dus zeker mee bepaald.

Maar ook als je niet op pelgrimstocht bent, is Burgos een aangename stad. Niet te groot, levendig en erg groen. Zo sta je bij een wandeling op de oevers van de Arlanzón soms oog in oog met een wild dier of kan je er verschillende watervogels en zelfs spelende otters spotten. Die groene plekjes kan je vanzelfsprekend al wandelend, maar ook met de fiets ontdekken. Door de hele stad loopt er namelijk een fietsroute en je kan er ook fietsen lenen.

Zowel op de marktjes, pleintjes als in de winkelstraten, met als belangrijkste Vitoria, Laín Calvo, Santander, San Juan, de la Paz en del Cid, is het aangenaam druk. Vooral in de zomer, als mimespelers en straatartiesten er het publiek vermaken. Bovendien zijn er ook heel wat straten autovrij.

Tenslotte trekken een aantal evenementen, zoals El Curpillos en El Obispillo, elk jaar heel wat kijklustigen. Deze kinderfeesten stammen uit de middeleeuwen en vinden plaats op 28 december.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content