Niet te missen in de natuur
Een groot deel van de steden wordt van de natuur in het binnenland gescheiden door de ‘Great Dividing Range’, een 3700 km lange bergketen. Dat binnenland staat bekend als de outback. Door zijn desolate en woeste landschap is het erg populair bij toeristen.
Een staaltje van natuurlijk vernuft is het Groot Barrièrerif. Dit grootste koraalrif ter wereld, dat voor de noordoostelijke kust ligt, staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst. Met zijn tropische vissen, schildpadden, dolfijnen en fascinerende onderwaterleven is dit koraalrif van meer dan 2000 kilometer lang een tropisch snorkelparadijs.
Iets zuidelijker liggen de Whitsunday Islands. De archipel bestaat uit 74 eilanden, die bijna allemaal tot natuurparken behoren. Je vindt er zowel luxeresorts als plaatsen om te kamperen. Het hoofdeiland, whitsundayeiland, staat ook bekend als het ‘bountyeiland’. Die naam dankt het paradijselijke eiland aan haar parelwitte stranden, palmbomen en tropisch blauwgroen water.
Nog iets zuidelijker ligt Fraser Island. Dit grootste zandeiland ter wereld telt zo’n veertig zoetwatermeren en er zijn geen verharde wegen. Het is één groot natuurreservaat met een afwisselend landschap, honderden soorten zeldzame vogels en een tropisch klimaat.
Een ander eiland vol natuurpracht is Tasmaniëten zuiden van Australië. Door het mildere klimaat is het er veel groener dan in de rest van Australië. Daarom wordt het ook wel eens een klein Nieuw-Zeeland genoemd.
Ook op de Werelderfgoedlijst staat het Nationaal Park Kakadu. Het park combineert haar uitzonderlijke fauna en flora met een culturele rijkdom. De Aboriginals leiden je er graag rond. Als hoogtepunt kan je hun 20.000 jaar oude rotstekeningen bewonderen. Daarnaast maken de watervallen Jim Jim Falls en Twin Falls het park bijzonder.
In de Northern Territory ligt nog een andere toeristische topper: Ayers rock of ‘Uluru’(letterlijk: grote rots). Deze immense rots is 3,6 kilometer lang, 2,4 kilometer breed en 348 meter hoog.
Maar het meest bijzondere is zijn kleur: ’s morgens rood, ’s middags okergeel en ’s avonds eerst oranje en tenslotte terug rood. Tijdens zonsonder- en zonsopgang is de rots op zijn mooist. Doordat de rots in verband staat met de mythologie van de Aboriginals beschouwen ze hem als heilig. Daardoor is het ook niet aangeraden om de rots te beklimmen.
Ook de Blue Mountains, op een kleine twee uur van Sydney, zijn wereldberoemd om hun kleur. Zijn naam dankt het gebied aan de blauwe gloed die verspreid wordt door de dichte eucalyptusbossen. In deze ‘wildernis’ liggen er tal van watervallen en leven er heel wat inheemse dieren. Ook de zogenaamde ’three sisters’, drie naast elkaar staande rotspieken, liggen in het gebied. Al gaat het volgens de Aboriginals om drie versteende zussen die door hun vader zijn opgesloten.
Een andere bijzondere rotsformatie is de zogenaamde ‘The Twelve Apostles’. In werkelijkheid gaat het slechts om acht apostelen ofte grote kalkstenen rotsblokken die recht omhoog steken uit de zee. Dit bijzonder fotogenieke geheel ligt aan de zuidkust van Victoria.
Daarnaast zijn de Bungle Bungles speciaal om hun oranje-zwart gestreepte rotsen in de vorm van een honingraat. Tenslotte omvat de Pinnacles, in de buurt van Perth, de fossiele resten van een oud bos. De zandstenen pilaren zijn tot vijf meter hoog en tot meer dan 30.000 jaar oud.
Tenslotte leven in Australië de meest bijzondere dieren en planten. De bekendste zijn zonder twijfel de kangoeroe en koala. Op het ‘Kangooroo eiland’ ten zuiden van Australië kan je massa’s kangoeroes, maar ook koala’s, wallabies en zeehonden spotten.
Ook in het Yanchep National Park, ten noorden van Perth, leven veel koala’s en kangoeroes. Tenslotte leven het vogelbekdier en de mierenegel, de twee enige zoogdieren die eieren leggen, enkel in Australië. Bij de planten zijn vooral de meer dan 600 soorten orchideeën een topper.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier