Algemene informatie

Ligging Noorwegen ligt in het noordwesten van Europa en grenst aan Zweden, Finland en Rusland.

Klimaat Noorwegen kent verschillende klimaten. De zomers zijn vaak zonnig, maar in het noorden duurt de zomer een stuk korter dan in het zuiden. Langs de kust en in de fjordengebieden regent het een stuk meer dan ten oosten van de bergen.

De gemiddelde jaarlijkse neerslag bedraagt 730 mm. De gemiddelde zomertemperatuur ligt rond de 18°C. In de winter ligt de gemiddelde temperatuur rond de -5°C, maar ook dan zijn er grote verschillen tussen de diverse delen van Noorwegen. Langs de kust wordt het in de winter niet zeer koud, maar in het binnenland dalen de temperaturen vaak tot ver beneden het vriespunt en valt er vaak zeer veel sneeuw.

De middernachtzon in het noorden van het land is een bijzonder verschijnsel. In de zomer schijnt de zon dan gedurende een bepaalde periode (van 13 mei tot 29 juli) 24 uur per dag, terwijl het in de winter 24 uur per dag donker is.

Oppervlakte324.220 km². Dat is 12,5 maal zo groot als België.

HoofdstadOslo

Grootste stedenOslo, Bergen, Tromsø

StaatsvormParlementaire monarchie

BevolkingsgroepenNoren, Lappen, Finnen

Talen Noors, Laps, Fins, Engels, Duits

GodsdienstEvangelisch-lutheranisme

Feestdagen1 januari: Nieuwjaarsdag
Pasen
Hemelvaart
Pinksteren
17 mei: Dag van de grondwet
25 december: Kerstdag

WeetjesJanteloven is een soort symbolische gedragscode in Noorwegen, maar ook in Denemarken, Zweden en Finland. Ontwikkeld door de Deens-Noorse schrijver Aksel Sandemose bestaat de code uit tien regels. Basisprincipe is dat niemand meer of minder is dan een ander. In de Scandinavische cultuur is dit een belangrijk beginsel.

De kustlijn is 2650 km lang als de fjorden niet worden meegeteld. Tel de fjorden mee en de kustlijn wordt bijna 10 keer zo lang, in feite even lang als de kustlijn van Australië.

Als Noorwegen denkbeeldig om Oslo wordt geroteerd, komt de Noordkaap (het noordelijkste punt) bij Rome te liggen.

In Nordland is Noorwegen op z’n smalst – letterlijk. Bij Hellemobotn (Tysfjord) is de afstand tussen het eind van de fjord en de grens met Zweden slechts 6,3 km.

Het nationale dier in Noorwegen is de Noorse boskat. Een halflangharige kat die haar oorsprong rondom de bossen en boerderijen van Noorwegen vindt. Toen in 1977 het ras officieel werd erkend kwam het in het gehele land op televisie en in de kranten. De Noren zijn erg trots op ‘hun’ kat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content