Geschiedenis

De naam Rotterdam komt in 1283 voor het eerst voor. Het is dan een klein vissersdorpje aan de monding van de rivier de Rotte. In 1328 krijgt het stadsrechten. Kort daarna, in 1340, wordt er een kanaal naar de Schie gegraven en daardoor wordt Rotterdam de belangrijkste haven van de provincie.

In 1488 wordt een groot gedeelte van de stad verwoest door aanvallen van de bende van Frans van Breederode. Daarna wordt de stad hersteld; er worden verdedigingsforten gebouwd en er komt een muur rond.

In de 17e eeuw wordt de zeeroute naar Oost-Indiƫ ontdekt. Dit betekent een enorme groei van de Nederlandse economie. Rotterdam profiteert mee en wordt de tweede handelsstad van Nederland. De eerder gebouwde muren worden afgebroken zodat de stad kan groeien.

Tussen 1795 en 1815 ligt de handel als gevolg van de Franse overheersing voor een groot stuk stil. Wanneer Napoleon weg is komt het economisch leven opnieuw op gang. Tussen 1866 en 1872 wordt de Nieuwe Waterweg gebouwd en zo is Rotterdam bereikbaar voor oceaanschepen.

Rotterdam profiteert van de industriƫle revolutie; er komt een spoorweg naar het Zuiden van het land en een brug over de Maas waardoor de haven nog verder kan uitbreiden.

Rotterdam lijdt zwaar onder de depressie in de jaren ’30 van de vorige eeuw. Velen raken hun baan kwijt en de burgerlijke onrust die heerst wordt nogal ruw onderdrukt. Tegen het einde van de jaren dertig gaat het weer beter, maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit.

Het bombarderen van Rotterdam is een onderdeel van de Blitzkrieg van de Duitsers. De Rotterdamse binnenstad wordt op 14 mei 1940 volledig weggeveegd en Nederland moet al na vijf dagen capituleren.

In 1945 begint de wederopbouw van Rotterdam. Het biedt een unieke mogelijkheid voor architecten om een vrijwel volledig verwoeste stad volledig opnieuw te bedenken.

Rotterdam is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van de Nederlandse economie. De grootste haven van de wereld is er gevestigd en dat heeft gezorgd voor een grote chemische industrie en daarmee voor veel werkgelegenheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content