Palermo
Vergelijk een trip naar de Siciliaanse hoofdstad met een bezoek aan de opera. Ervaar de prachtige paleizen, kerken, musea en monumenten als beroemde aria’s. Maar achteraan op de scène spelen de inwoners op minder bekende pleinen, in beschaduwde tuinen en smalle straten hun eigen verhaal.
De Capella Palantina is ongetwijfeld de diva van het historische Palermo. Het bevindt zich in het Palazzo dei Normanni, een paleis dat duidelijk de oosterse en westerse invloeden die de stad onderging nog in zich draagt.
De kapel is indrukwekkend met zijn glanzende mozaïeken, marmeren vloeren en een uitgestrekt houten plafond waarop de grootste cyclus van islamitische schilderingen in de wereld te zien is. Ook de Sala Re Ruggero in het paleis is prachtig versierd met mozaïeken van dieren, palmbomen en jachttaferelen.
Rond de Piazza Bellini zijn ook enkele pareltjes te zien. De Martorana-kerk is met haar Grieks-orthodoxe plattegrond, Saraceense mozaïeken en intieme sfeer een favoriete huwelijksplaats.
In het bijbehorende klooster maakten en schilderden nonnen vroeger marsepeinen vruchtjes. Nu zijn de frutta martonara overal in Palermo te vinden. Naast de Piazza Bellini ligt de Piazza Pretorio met zijn bijzonder groot uitgevallen witte marmeren fontein met olifanten en leeuwen.
De echte inwoners van Palermo vind je echter niet in de musea of paleizen. Maar wel op de markt. De smalle straatjes van Vucciria, die soms even verbreden tot pleintjes, zijn volgestouwd met kramen van schoenenmakers, ijzerhandelaars en bakkers. Onder rode luifels staan talloze kruiden- en groentekramen opgesteld, met grote ketels gekookte aardappelen en artisjokken.
Op de markt van Ballaro, op de weg tussen het Palazzo dei Normanni en de CasaProfessa, liggen groenten en fruit vervaarlijk hoog gestapeld en verdringen geuren zich aan je neusgaten.
Visboeren en slagers bedienen klanten, gooien restjes naar katten en roepen begroetingen of verwensingen naar voorbijgangers, en dat allemaal in één moeite. Om de hoek is de Antica Foccaceria San Francesco. Daar schuiven toeristen en dagelijkse vaste klanten samen aan om te proeven van de aangeboden specialiteiten.
Vlak bij het Teatro Massimo, waar geregeld ballet- en operaopvoeringen gehouden worden, ligt de Via Ruggero Settimo. Als je de Palermitaan op zijn best wil zien, dan is dat op zaterdagavonden de straat to be. Dan is daar immers het ritueel van de passegiata aan de gang.
Straat en stoep worden ongeveer een uur voor het avondeten omgetoverd tot kleine podia waar mensen over en weer paraderen, elkaar ontmoeten en groeten. Een aperitief wordt aangeboden en aanvaard, de etiquette is complex.
Bron: Weekend Knack
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier