Praktische informatie

Tijdzone

Zelfde tijd als in België

Geld

Euro

Beste reistijd

Het klimaat van Luxemburg verschilt niet erg van dat van België. Van half mei tot half oktober is dan ook de beste tijd om naar Luxemburg te gaan. Vooral in mei en juni schijnt de zon er veel. Als je van sneeuw houdt, dan zijn de wintermaanden een aanrader. Want er valt in Luxemburg meer sneeuw dan in België.

Afstand

Brussel-Luxemburg: 189 kilometer. Dat is 27 minuten vliegen.

Verkeersregels

Elke bestuurder van een in het buitenland ingeschreven motorvoertuig moet op verzoek kunnen vertonen:

1. zijn eigen geldig nationaal rijbewijs.

2. een geldig kentekenbewijs.

3. een geldig verzekeringsbewijs, behalve als dit door de bestaande wetgeving niet vereist wordt. De bestuurder van een in het buitenland ingeschreven voertuig moet voldoen aan de eisen van leeftijd en rijvaardigheid, zoals deze in zijn land worden gesteld. Bestuurders van motorrijwielen zijn verplicht ook overdag met gedempt licht te rijden. In de bebouwde kom is het geven van geluidssignalen overdag en ’s nachts verboden, behalve bij onmiddellijk gevaar. In alle agglomeraties van het land geldt een maximumsnelheid van 50 km/uur. Daarbuiten mag 90 km/uur niet worden overschreden (130 km/uur op autosnelwegen). Voor auto’s met aanhanger (daaronder auto’s met caravan inbegrepen) geldt een maximum van 75 km/uur buiten de agglomeraties en 90 km/uur op autosnelwegen. Deze snelheidsbeperkingen gelden zonder verdere aankondiging, afwijkingen van die regels zijn wel aangegeven. Overeenkomstig de aanwezige verkeersborden is het parkeren van motorvoertuigen in sommige zones slechts toegestaan voor houders van een parkeerschijf, bij een parkeermeter met muntinworp of een parkeermeter met tickets. Speciale parkeerplaatsen zijn voorbehouden voor invaliden. Het dragen van veiligheidsgordels is verplicht op alle zitplaatsen (voor en achter) die er mee voorzien zijn. De bandprofieldikte moet over het gehele loopvlak meer dan 1,6 mm bedragen. Word je bekeurd, dan kunnen de politieagenten een te betalen waarschuwing geven als de bekeurde persoon tenminste 18 jaar is en contant een boete betaalt die naargelang van de overtreding 24 en 145 € bedraagt. Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed bedraagt 0,8 g/l; meeting gebeurt met ethyltest of ethylmeters.

Bron: Site Groothertogdom Luxemburg

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in het Groot Hertogdom Luxemburg is vrij goed uitgebouwd. Praktisch alle steden en dorpjes zijn met de trein en/of bus bereikbaar. Je kan kaartjes kopen waarmee je een hele dag onbeperkt het openbaar vervoer kan gebruiken. Of je kan kiezen voor een twee uur geldend ‘courte distance’-kaartje.

Om in de stad Luxemburg te raken, kan je in Brussel of Antwerpen de trein nemen. Ook rijden er dagelijks bussen van Eurolines naar de Luxemburgse hoofdstad. Eenmaal in de stad Luxemburg is alles in principe te voet bereikbaar. Als je toch opziet tegen het klimwerk, dan kan je gebruik maken van het uitgebreide busnetwerk.

In het station van Luxemburg is er een informatiecentrum over het openbaar vervoer.

Meer info: Site Groothertogdom Luxemburg

Documenten

Benodigde documenten voor Luxemburg.

Gezondheid

Het gezondheidsadvies van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.

Reisadvies

Het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Elektriciteit

220 Volt

Telefoonnummer

00 352

Nuttige adressen

Belgische ambassade in Luxemburg

Luxemburgse ambassade in België

Links

Groothertogdom Luxemburg

Grand Duchy of Luxembourg

Stad Luxemburg

Visit Luxembourg

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content