Wat moet je zien?

Chania is de tweede stad van het Griekse eiland Kreta en ligt aan de noordwestkust. De inwoners hebben de reputatie zeer gastvrij te zijn. Die eigenschap zouden ze geërfd hebben van Cydon, de beschermheer van de reizigers. Volgens de legende zou deze laatste de stad hebben gebouwd.

Chania heeft als toeristische trekpleister heel wat te bieden. Je kunt er shoppen, van de zon genieten op de nabijgelegen stranden of een discotheek bezoeken. Maar de stad telt ook heel wat bezienswaardigheden. Die concentreren zich voornamelijk in de oude stad, rond de mooie Venetiaanse haven.

Daar hangt een gezellige, wat nostalgische sfeer. Door de vele toeristen heeft de plek ook een internationaal karakter. Een wandeling door de haven is echt een must. Je zult er bekoord worden door oude patriciërshuizen, overblijfselen uit de Venetiaanse tijd, smalle trapstraatjes, kleine winkeltjes en restaurantjes en het prachtige uitzicht over de haven met zijn pittoreske vuurtoren. Ook een gedeelte van de oude Venetiaanse vestingwerken heeft de tand des tijds doorstaan.

Tegenover de vuurtoren, in het meest westelijke punt van de haven, staat het fort Firka. Dat huisvest o.a. het Maritiem Museum. Het bastion is vrij toegankelijk. Tot 1949 fungeerde het als gevangenis, tegenwoordig doet het dienst als theater.

Liefhebbers van Venetiaanse en Turkse architectuur zullen dan weer bekoord worden door de schilderachtige wijk Topana. Die naam is afgeleid van het Turkse woord voor ‘kruitopslagplaats’.

Religieuze gebouwen

Wie houdt van religieuze gebouwen, zal in Chania niet ontgoocheld worden. De Agios Nikólaos-kerk werd in deVenetiaanse periode als rooms-katholieke kloosterkerk opgetrokken. In de Turkse periode deed ze dienst als keizerlijke moskee en de toren veranderde in een minaret. Nu is de kerk Grieks-orthodox, maar de Turkse minaret werd bewaard.

De gerestaureerde synagoge, Odós Kondilaki, een oord van stilte en bezinning, dateert van 1669. Op het binnenhof zijn er nog resten van een joodse begraafplaats.

In de Chalidonstraat ligt dan weer de orthodoxe Panagia Trimartyri-kathedraal. De architectuur van het gebouw weerspiegelt duidelijk de Venetiaanse invloeden. Binnenin kan je wandschilderingen bewonderen van bekende kunstenaars als Kaliterakis, Stavrakis, Tripolitakis en Kokotsis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content