© Thinkstock

Laconia is een belangrijk toeristische gebied in de Peloponnesos omdat er zoveel historische bezienswaardigheden liggen. Zo is het middeleeuwse Mystra hier te vinden, de versterkte stad Monemvasia, de torenhuizen van Mani en de bekende antieke stad Sparta.

Maar ook de natuur is hier schitterend. De hoogste berg, de Taygetos (2407 meter), ligt hier en de Diros grotten met zijn magische vormen en kleuren, ondergrondse meren en hellen met poëtische namen als Poseidon’s paleis.

Mystras In de Byzantijnse stad Mystras kan je de sprookjesridder or sprookjesprinses waar je als kind van droomde spelen. Het Frankische kasteel Kástro en de stad verdeeld over een hoger en langer gelegen deel vormen immers een sprookjesachtig decor. Wandel door de middeleeuwse straten en geniet van de grandeur van het paleis van Anaktora, de huizen van Laskaris en Frangopoulous, de kathedraal van de heilige Dimitrios en de indrukwekkende kloosters van Pantanassa en van Perivleptos.

De historische betekenis van Mystras is enorm: in de 14e eeuw werd het de zetel van het despotische regime van Moreas en in 1448 werd de laatste keizer van Byzantium, Constantinus XI Palaeologos hier gekroond. Een bezoek aan het archeologisch museum helpt u om de rijke geschiedenis beter te begrijpen.

Sparta Gelegen tussen de bergen Taygetos en Parnon was Sparta het koninkrijk van Menelaus en zijn mooie koningin Helena, de mooiste van alle sterfelijke vrouwen. Maar Afrodite had de Prins van Troje de mooiste vrouw op aarde beloofd en dus kwam de Trojaanse prins naar Sparta om zijn trofee te claimen. Hij ontvoerde Helena en nam haar mee naar zijn vaderland. Menelaus wilde zijn vrouw natuurlijk terug en trommelde alle Griekse koningen op om tegen de Trojanen te vechten. Zo begon één van de meest memorabele oorlogen uit de Griekse mytjologie.

Wat is er tegenwoordig te zien? Brede wegen met veel bomen, grote pleinen, neoklassieke gebouwen, mooie hotels en de geur van bloemen en olijven die overwaait uit de vlakbij gelegen vallei van de Eurotas rivier.

Bezoek er het archeologisch museum, de Koumantários kunstgalerie met olieverfschilderijen van vooraanstaande Europese kunstenaars uit de 16e tot de 20e eeuw en het olijfoliemuseum waar u alles leert over de cultuur, technologie en het belang van dit met de Griekse identiteit verbonden product. Ook een uitstapje naar de oude dorpjes Ksirokampi, Koumousta en Anavryti met authentieke stenen huisjes en eeuwenoude fonteinen op de helling van de berg Taygetos is een aanrader. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content