Korinthe

© Thinkstock

Korinthe is het administratieve, commerciële en culturele centrum van de Peloponnesos en een aangename stad om te verblijven. De wegen zijn breed, verspreid door de stad vind je overal parken en pleintjes en in de schilderachtige haven liggen vissersbootjes te dobberen.

De mooie wandelpaden nodigen uit tot het maken van een wandelingetje, het drinken van een kopje koffie of het bezoeken van de kleine winkeltjes.

Tijdens de Oudheid was Korinthe één van de grootste en belangrijkste steden in Griekenland. Het speelde een belangrijke rol tijdens de Peloponnesische Oorlog en in het jaar 200 voor Christus werd het de hoofdstad van de Archaïsche Bond. Keizer Julius Caesar maakte Korinthe tot hoofdstad van de provincie Achaia.

In de Middeleeuwen werd Korinthe samengevoegd met Acrokorinthe, een indrukwekkend fort gelegen op een monoliet die uittorent boven Korinthe.

Een krachtige aardbeving richtte in 1858 veel schade aan in Korinthe. Een nieuwe versie van de stad werd negen kilometer verderop herbouwd met aardbevingsbestendige materialen. Het charmante stadje Palaia Korinthos ligt nu op de plaats van het oude Korinthe.

Wat moet u er zien?

– Het gedeelte dat aan de zee ligt, vooral bij het El Venizelos plein met het imposante beeld van Pegasus en het kleine haventje Floisvos. Vlak daarbij ligt Kalamia, een uitgestrekt kiezelstrand met veel cafeetjes en tavernes.

– Het voetgangersgebied aan de Pilarinos Zografos straat waar de inwoners elkaar treffen in de café’s, bars en winkels.

– Perivolakia plein: een ideaal gebied om wat te eten of drinken. Aan de overkant ligt het indrukwekkende gerechtsgebouw met daarbij het beeld van aartsbisschop Damascenus (1890-1949).

– De Apostolos Pavlos kerk, genoemd naar de apostel Paulus die hier een tijd woonde en de beschermheilige is van de stad. De kerk werd gebouwd na de aardbevingen van 1928.

– Het historisch folklore museum met 3500 kostuums uit de 18e en 19E eeuw afkomstig uit heel Griekenland.

– Ecclesiastisch Museum uit 1973 met een belangrijke collectie manuscripten, kleding van hoge priesters, iconen, foto’s….

In de buurt van Korinthe

– De archeologische site van de antieke stad Korinthe. Deze plaats ligt negen kilometer ten noordwesten van de moderne stad. U kunt er onder andere de binnenplaats van Apollo zien, ruïnes van de Pirini fontein, de fundamenten van een grote Romaanse basiliek, de tempel van de Godin Tyche, resten van winkels, de tempel van Apollo, de ruïnes van een theater en de Lerna fontein.

– Acrokorinthe: de geschiedenis van dit fort voert terug tot 4000 voor Christus. Er ligt een archeologische museum met een collectie artefacten die de Prehistorie via de Romeinse tijd tot de Byzantijnse periode bestrijkt. Het fort ligt een 575 meter hoge monoliet en is het oudste, grootste en meest imposante kasteel in dit deel van Griekenland. De huidige muren van het fort stammen uit de Middeleeuwen. Rondom het fort ligt een mooie botanische tuin met een groot aantal inheemse wilde bloemen en op de heuvel die er tegenover ligt kunt u nog een middeleeuws kasteel uit de 13e eeuw bezoeken.

– Corinthisch Kanaal: het idee voor de aanleg van dit kanaal ontstond in de tijd van Periander in de 6e eeuw Voor Christus. De bedoeling was om de Saronische en Corinthische Golf met elkaar te verbinden. Het zou nog heel lang duren voordat het er echt kwam: pas in 1892 na de Griekse onafhankelijkheid. Het kanaal is 6.346 meter lang, bijna 15 breed en 8 meter diep.

– Possidonia waar u de antieke passage Diolos kan vinden. De geplaveide weg werd in de zesde eeuw v. Chr. Aangelegd om de schepen sneller te kunnen vervoeren. Het werd vooral gebruikt om kleine schepen over te vervoeren.

– Lechaio: een mooi kuststadje op tien kilometer ten westen van Korinthe. De regio werd in de zesde eeuw v. Chr. Gecultiveerd. Lechaio en Keghrees werden toen de twee havensteden. De ruïnes daarvan zijn nu nog altijd te zien. Opgravingen hebben de resten van een Christelijke basiliek uit de 5e eeuw blootgelegd. Rondom het stadje ligt een vruchtbare vallei waar de wereldberoemde Korintische druif wordt geteeld. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content