Geschiedenis
Rethymnon heeft een rijke geschiedenis. De invloed van verschillende culturen is er nog op vele plaatsen zichtbaar. De veranderende culturen waren soms het gevolg van vriendschappelijke contacten met andere landen en werelddelen, maar meestal lagen bruut geweld en overheersing aan de basis.
Het is moeilijk te zeggen wie de eerste bewoners van Kreta, en bijgevolg ook van Rethymnon, waren. Wellicht verbleven de eerste inwoners reeds 6000 jaar voor Christus op het eiland. Kreta was door de eeuwen heen sterk in trek bij de verschillende wereldheersers. Dat komt door zijn strategisch gezien uitstekende ligging. Lange tijd was Kreta zelfstandig. Pas in december 1913 werd het staatkundig met het vasteland van Griekenland verbonden.
Kreta wordt zelfstandig
De eeuwen daarvoor en ook de jaren daarna kenmerkten zich vooral door oorlogen en overheersing. Vooral de Turkse overheersing heeft haar sporen op Kreta nagelaten. De laatste overheersing eindigde pas in 1897. Een jaar later namen Russische soldaten hun positie op het eiland in. Zij begonnen met de hervorming en oprichting van Kreta als zelfstandige staat met een eigen regering en grondwet. Deze jaren van vrijheid betekenden een snelle vooruitgang voor zowel het economische als culturele leven op het eiland en de provincie en stad Rethymnon.
Nieuwkomers
Deze ontwikkeling zette zich voort tot de problematische eenwording in 1913 met het vasteland van Griekenland. In 1924 woedde er een hevige strijd tussen Turkije en Griekenland en als onderdeel van het vredesplan vond er een mensenruil plaats. Daardoor moesten de Turken gedwongen terug naar Turkije en moesten de Grieken Turkije verlaten.
Deze ‘nieuwkomers’ hadden een grote invloed op de samenleving en zorgden weer voor een groei op economisch en cultureel vlak.
Strijdlustig volk
Door de vele overheersingen door de eeuwen heen had de bevolking zich ontpopt tot een trots en strijdlustig volk dat zich niet zomaar gewonnen gaf. De Duitse invasie in 1941 startte met de landing van parachutisten op het eiland. De lokale bevolking verzette zich hevig, waardoor zeer zware gevechten en een bloedige strijd met heel wat burgerslachtoffers uitbraken.
Fortezza
Bij het naderen van het einde van de oorlog sprongen vrouwen van het fort Fortezza bij Rethymnon de dood tegemoet. Zo wilden ze ontkomen aan de gijzeling door de Duitse bezetters.
Na de bevrijding in 1944 kende het eiland heel wat ellende en armoede. Pas in de jaren zestig kwam er enige vooruitgang in de economie van Rethymnon door de komst van elektriciteit. De opkomst van het toerisme in de jaren zeventig zorgde voor een sterke economische en culturele ontwikkeling.
Europa
Doordat Griekenland in 1981 bij de EU kwam, kon het eiland Kreta daar sterk van profiteren. Met steun van de EU zijn heel wat historische plaatsen gerestaureerd en toegankelijk gemaakt voor het publiek. Ook de wegen zijn sterk verbeterd, waardoor toeristen het eiland beter kunnen bereiken. Tenslotte had de voltooiing van de snelweg aan de noordkant van het eiland, die de oost- en de westkust met elkaar verbindt, een erg grote invloed op het toerisme.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier