Eten en drinken

Op Kreta kan je lekker en vooral gezond eten. De maaltijden worden overwegend bereid met olijfolie, net zoals in de rest van het mediterrane gebied, waardoor hart- en vaatziekten er maar zelden voorkomen. Vlees, vis en vooral veel verse groenten vormen de basisingrediënten van de eenvoudige, maar smakelijke gerechten.

Iedereen kent wellicht moussaka, een ovenschotel met lamsgehakt, plakjes aubergine, tomaat en aardappelen, bedekt met een witte saus en geraspte kaas. Overheerlijk en bijzonder voedzaam.

Op een eiland eten ze natuurlijk veel vis, vooral dan in de havenplaatsen. Wat de Kretenzers regelmatig op het menu zetten is mezze, een bord gevuld met allerhande hapjes, vergelijkbaar met de Spaanse tapas. Om mezze te bereiden kan je de meest uiteenlopende ingrediënten gebruiken: inktvisringen, scampi’s, veel verse groenten, feta, dolmades of opgerolde wijnbladeren. Wat echter niet mag ontbreken zijn tzatziki en tarami. Tzatziki wordt bereid met yoghurt, geraspte komkommer en knoflook, tarami is dan weer gepekelde hom van kabeljauw.

Kreta heeft ook een aantal typische dranken. Metaxa of Griekse cognac geniet er grote populariteit. De ouzo drink je ofwel puur ofwel aangelengd met water. Dit lekkere anijsdrankje brengt je binnen de kortste keren in hogere sferen. Raki, een soort jenever, wordt gestookt uit druiven.

Retsina, een witte harswijn en ook een klassieker, heeft een heel specifieke, sterke smaak, die echter niet bij iedereen in de smaak valt. Deze wijn kreeg vroeger zijn smaak door de kruiken waarin hij werd bewaard. Deze werden bewerkt met hars van pijnbomen. Tegenwoordig wordt de smaak echter verkregen door hars aan de wijn toe te voegen bij het bottelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content