De Peloppenesos, een korte introductie

© Thinkstock

De stranden zijn er nog rustig, het landschap is er soms woest en soms lieflijk en sporen van de rijke geschiedenis zijn er nog overal: een eerste kennismaking met de Peloppenesos.

Ligging

De Peloppenesos is het grootste schiereiland van Griekenland. Het ligt ten zuiden van het Griekse vasteland en wordt daarvan gescheiden door de Golf van Korinthe.

Geografie

Het landschap op de Peloppenesos is zeer gevarieerd: woeste bergen met als hoogste berg de Taygetos (2407 meter), diepe ravijnen, grillige rotspartijen en ook vriendelijke bossen, vruchtbare valleien, mooie stranden en geheimzinnige grotten die uitkomen in zee.

Klimaat

Het oosten van de Peloppenesos kent een droog klimaat met warme zomers (25 à 30 graden) en niet al te koude winters met temperaturen tussen de 10 en 15 graden. In het westelijke deel valt meer neerslag en in de bergen in het centrale deel van het schiereiland valt in de winter sneeuw zodat er geskied kan worden.

Beste reistijd

Mei tot en met september zijn de beste maanden om de Peloppenesos te bezoeken. De kans op mooi weer is dan het grootst.

Steden

Een echte hoofdstad heeft de Peloppenesos niet, maar de grootste stad in Patras. Enkele andere steden: Kalamata, Korinthe, Tripoli, Argos, Loutraki en Pyrgos.

Enkele belangrijke bezienswaardigheden

De Peloppenesos ligt dankzij zijn boeiende en lange geschiedenis bezaaid met archeologische sites. Denk maar aan Mystras met vlakbij de resten van Sparta, Olympia waar de Olympische Spelen hun oorsprong vinden, Mycene, Epidaurus met zijn beroemde amfitheater, Korinthe en Acrocorinth. Ook niet te missen zijn het mooie stadje Nafplio met het Palamidi fort, het Kanaal van Korinthe en de monoliet Monemvasia.

Stranden

De mooie zandstranden in de Peloppenesos zijn nog vrij rustig en werden bijna allemaal bekroond met een blauwe vlag. Enkele voorbeelden: Kalamia, Vathi, Kokkini, Kalamata, Loutraki en Porto Cheli. Op de stranden van het departement Messinia in het zuidwesten van de Peloppenesos komen Loggerhead schildpadden voor. Ze komen daar ’s nachts het strand op om hun eieren te leggen.

Weetjes

De Peloppenesos dankt zijn naam aan een samenvoeging van de woorden Pelops, een mythologische held, en nesos wat eiland betekent.

In de Peloppenesos kunt u, wat betreft souvenirs, goed terecht voor juwelen, keramiek en ouzo. Maar koop geen antiek want het is niet toegelaten om authentieke artefacten mee het land uit te nemen.

In 2007 vond op de Peloppenesos de grootste natuurlijke ramp in de recente Griekse geschiedenis plaats: grote bosbranden veroorzaakten veel schade aan de natuur en aan de dorpen en 77 mensen kwamen om het leven.

De Peloppenesos staat bekend als de meest traditionele en conservatieve regio in Griekenland. Het behoort ook tot de armere delen van Griekenland, maar heeft toch altijd een belangrijke bijdrage geleverd aan de politiek. Een grote meerderheid van de eerste ministers komen sinds de Griekse onafhankelijkheid in 1820, uit de Peloppenesos.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content