© Thinkstock

Behalve bloeiende sinaasappelbomen, olijfbomen en druivenranken liggen in deze regio historische plaatsen als Mycene, Argos, Nafplio en Epidaurus.

Mycene Mycene behoort tot de bekendste archeologische sites in Griekenland. Homerus noemde de stad Goudrijk Mycene en er woonden legendarische koningen zoals Atreus en Agamemnon. De stad kende zijn grootste bloeitijd tussen 1400 en 1200 v.Chr. Uit die tijd dateren ook de belangrijkste archeologische vondsten waaronder het beroemde dodenmasker van Agamemnon dat zich in het Nationaal Archeologisch Museum van Athene bevindt.

De Duitse archeoloog Heinrich Schliemann begon in 1876 met opgravingen in Mycene. Tegenwoordig zijn de wereldberoemde Leeuwenpoort, de koningsburcht, de akropolis, graficirkels en Myceense huizen toeristische trekpleisters.

Argos

Argos is één van de oudste Griekse steden en ligt in een vruchtbare vallei. Samen met Thebe was het de belangrijkste stad in het antieke Griekenland.

Wat moet u er zien?

– De oude stad met een imposant theater uit de hellenistische tijd dat plaats biedt aan 20.000 toeschouwers, een Romeins muziektheater en de resten van de tempel van Venus en de antieke agora.

– Archeologisch Museum met artefacten die in de omgeving gevonden werden.

– Neoklassieke huizen zoals het Stadhuis en het Constantopoulou huis.

– De barakken van Kappodistria uit 1829.

– De kerk van Agios Petros, beschermheilige van de stad.

– De stadsmarkt met neoklassieke gebouwen.

– De Danaos bibliotheek

– Myceense citadel Larissa waar de resten van antieke tempels en een middeleeuws kasteel te vinden zijn.

– Hellinikon waar de ruïne van een antiek fort in de vorm van een piramide ligt.

– Kefalari, een groene regio op vijf kilometer ten zuidwesten van de stad, en de historische spilia: onderkomens van de revolutionaire helden uit 1821.

– De overblijfselen van de Myceense citadel van Midea.

Epidaurus Epidaurus is vooral bekend om zijn Asklepieion, een antieke sanatorium dat sinds 1988 op de lijst van werelderfgoederen van Unesco staat, en zijn theater. Het theater stamt uit de vierde eeuw v. Chr. en behoort tot de best bewaarde theaters in Griekenland. Het wordt tot op de dag van vandaag gebruikt voor voorstellingen en festivals.

Wat is er verder te zien? Het katagogeion, een groot gebouw dat gebruikt werd om reizigers en zieken in onder te brengen, de bankethal waar atleten na het sporten konden eten, de tempel van Artemis en de tempel van Asclepius, de kelder abaton waar de patiënten sliepen om ze te genezen door het krijgen van een droom, de resten van de tholos waarvan de functie niet helemaal duidelijk is en het stadion waar om de vier jaar een groot sporttoernooi werd georganiseerd.

Archeologische vondsten zoals medische instrumenten, beelden en colonnades zijn ondergebracht in het archeologisch museum.

Nafplio

Het havenstadje Nafplio is één van de mooiste en meest romantische stadjes in Griekenland. Het prachtige Palamidi kasteel torent 266 meter boven de stad uit en om er te komen moet u maar liefst 999 treden beklimmen, maar het uitzicht op de zee en het eilandje Bourtzi met daarop het gelijknamige kasteel loont meer dan de moeite.

In het centrum van de stad vindt u smalle steile straatjes, statige Venetiaanse paleizen, neoklassieke herenhuizen, twee Turkse moskeeën en talloze gezellige restaurantjes, cafeetjes en boetieks. ’s Avonds kunt u op de promenade onder het genot van een drankje de zon onder zien achter de bergen in de verte.(MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content