Denemarken

Denemarken wekt een zeer welvarende indruk. Op de glooiende heuvels liggen goed onderhouden akkers en vakwerkboerderijen, de kerkjes zijn stralend wit, de brede witte zandstranden zijn ongeschonden, de prachtige kastelen en omringende tuinen verkeren in perfecte staat en de stadsparken worden prima verzorgd.

Denen houden dan ook van gezelligheid, een niet helemaal juiste vertaling van ‘hygge’, een term die Denen gebruiken om een belangrijk aspect van de Deense volksaard te omschrijven.

Denemarken bestaat uit Jutland, een schiereiland dat een 68 kilometer lange grens met Duitsland deelt, en 405 eilanden waarvan er 90 bebouwd zijn. De belangrijkste daarvan zijn Jutland, Seeland, Funen, Møn en Bornholm. Ook Groenland, het grootste eiland ter wereld, en de Faeroër eilanden behoren tot het Deense Koninkrijk, maar bezitten wel zelfbestuur. De kustlijn van Denemarken is maar liefst 7300 kilometer lang en je bent er nooit verder dan 50 kilometer van de zee verwijderd.

Lego en Vikingen

Jutland wordt omringd door drie verschillende zeeën. In het noorden bij het plaatsje Grenen zie je letterlijk de grauwbruine Noordzee tegen de azuurblauwe Oostzee botsen, een uniek schouwspel. Hier ligt ook het nationale park Thy met een typisch Deens kustlandschap met brede stranden, duinen, heide, bossen en kleine binnenzeeën.

De grootste stad in Noord-Jutland is Aalborg, bekend om zijn unieke ligging aan de 180 kilometer lange Limfjord. Maar ook het oude centrum is de moeite waard: prachtige steegjes met tegeltuintjes en trapgevels in felle kleuren of pasteltinten en mooie vakwerkhuizen.

Zeer bijzonder is de Viking-begraafplaats Lindholm Høje. De 700 graven zijn omrand door zwarte stenen en hebben verschillende vormen: driehoekig voor mannen, ovaal voor vrouwen en in de vorm van een Vikingschip voor krijgers. De inhoud van de graven kan je in het museum naast de begraafplaats bezichtigen.

Één van de bekendste Deense attracties, Legoland gebouwd van 42 miljoen legosteentjes, ligt in West-Jutland. De Vikingen speelden tijdens de Middeleeuwen een belangrijke rol in dit gebied met brede witte zandstranden. Die tijden kan je herbeleven in Bork Vikingehavn, een openluchtmuseum dat het leven van de Vikingen toont.

Op Seeland, het grootste Deense eiland, ligt de hoofdstad Kopenhagen. Deze knusse stad met gezellige verkeersvrije straatjes, bijzondere architectuur en kleurrijke huizen heeft wel wat van Amsterdam en Antwerpen en kent een minstens even zo bruisend nachtleven. Vlakbij Kopenhagen liggen mooie zandstranden waar je kan zwemmen in het zuivere water of kan kijken naar de vele zeevogels.

Iets verder naar het noorden liggen in het imposante landschap met zijn vele kleine fjorden prachtige kastelen en vreedzame haventjes. De Vikingen stichtten hier in de 10e eeuw Roskilde, bij ons vooral bekend van het Roskilde Festival. De stad was tot 1445 de hoofdstad van Denemarken en tot op de dag van vandaag worden alle Deense vorsten in de gotische Domkerk in Roskilde begraven. Ook hier lieten de Vikingen hun sporen achter: een begraafplaats voor Viking-koningen en in het Vikingschepenmuseum kan je enkele echte oude drakenschepen bewonderen.

Via de Storebaelt-brug kan je vanuit Seeland gemakkelijk Funen bereiken. De ruim zeventien kilometer lange brug met in het midden een hangbrug van bijna twee kilometer is de langste brug in Europa en een technologisch hoogstandje.

De tuin van Denemarken

Funen wordt wel ‘de tuin van Denemarken’ genoemd in verband met de bloemenrijke dorpjes en huizen in pasteltinten. Het biedt van alles wat: gezellige stadjes, heuvels bezaaid met vakwerkhoeves en herenboerderijen, prachtige fiets- en wandelpaden, kilometers zandstrand, schoon zwemwater en kastelen en landhuizen in alle Europese bouwstijlen. Enkele mooie voorbeelden: een Middeleeuws kasteel in Nyborg, de barokke tuinen van het Glorup landhuis, het classistische Hagenskov Slot en Europa’s best bewaarde grachtenkasteel Egeskov gebouwd in Renaissancestijl.

De bekendste Deense schrijver Hans Christiaan Andersen werd geboren in Odense op Funen. In het Middeleeuwse centrum met straatjes met kinderkopjes en houten huizen hangt een aangename sfeer. Je kan hier het huisje waarin Andersen opgroeide en het grote moderne museum eromheen bezichtigen.

Denemarken in het klein

Het kleine eilandje Møn zou je Denemarken in miniatuurversie kunnen noemen. Vrijwel alle Deense landschappen vind je terug op dit eiland dat vooral bekend is om zijn steile krijtrotsen. Verder vind je hier een aantal mooie monumenten, oude kerkjes en het idyllische slot Liselund.

Het 600 km² grote eiland Bornholm in de Oostzee tenslotte is een beetje een buitenbeentje. Het klimaat is hier milder en er zijn veel meer zonne-uren dan in de rest van Denemarken. Behalve het aangename klimaat biedt het eiland een mooi afwisselend landschap van heuvels, vlakke gebieden, bossen, meren, kloven, rotskusten, fijne stranden en sfeervolle stadjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content