Bezienswaardigheden

Zuid-Korea is vooral cultuur en – misschien nog meer – natuur. Liefhebbers kunnen hun hart ophalen in de talrijke nationale parken of met een bezoek aan de schitterende boeddhistische tempels.

Koreanen zelf zijn verzot op wandelen door de natuur. Een logisch gevolg daarvan is dat dit groene en bergachtige land – Zuid-Korea bestaat voor zo’n 70 procent uit bergen – een twintigtal nationale parken telt, waar je prachtige wandelingen kan maken en ondertussen genieten van de mooie fauna en flora. De drie bekendste parken zijn die van Seoraksan, Hallasan en Chirisan.

Naast de nationale parken vind je in Zuid-Korea ook nog tal van provinciale parken. Die zijn vaak minder bekend en dus ook minder toeristisch.

Boeddhisme te bezichtigen

Het contrast met de grote steden, zoals daar zijn de hoofdstad Seoel, Busan en Daegu, is op z’n zachtst uitgedrukt groot. Het uitzicht hier is dat van extreme hoogbouw en lange rijen van identieke flatgebouwen.

Seoel is met meer dan 10 miljoen inwoners op een oppervlakte van iets meer dan 610 km² dan ook een van de dichtstbevolkte steden ter wereld. Deze steden zien er vaak ook heel westers en zelfs Amerikaans uit, met onder meer McDonalds- en Pizzahutvestigingen.

Maar de omgeving van deze steden herbergt een groot aanbod aan culturele bezienswaardigheden, lees: boeddhistische tempels uit de tijd van de verschillende dynastieën.

Zo vind je niet ver van Daegu de bekende Haeinsatempel, die deel uitmaakt van de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het bouwwerk bestaat uit maar liefst 30 gebouwen en kwam er ter ondersteuning van de spirituele basis van de Hwaeom.

In het noorden van Seoel bevindt zich dan weer het paleiscomplex Gyeongbokgung, het belangrijkste en grootste paleis uit de Joseondynastie. Meteen hiernaast ligt het complex van Changdeokgung. Terwijl het eerste vooral plaats bood aan officiële en ceremoniële aangelegenheden, was het tweede meer dan 300 jaar het woonpaleis van de Koreaanse koningen.

Last but not least

Verder wil je mogelijk ook de hunebedplaatsen Gochang, Hwasun en Ganghwa en het centraal gelegen heiligdom van Jongmyo, bijgenaam het Parthenon van Azië en ook al UNESCO-werelderfgoed, op je to do-lijstje plaatsen.

Los van het vasteland is het subtropische Jeju Island een interessant plekje. Dit vulkanische eiland bestaat grotendeels uit basalt en andere stollingsgesteenten. Omdat het eiland geïsoleerd is vind je er ook tal van merkwaardige plant- en diersoorten terug.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content