Geschiedenis
Tot halfweg de achttiende eeuw deed Ayutthaya dienst als hoofdstad van Thailand. Maar in 1767 werd de stad verwoest door de Birmezen. Toch kon generaal Taksin de rest van het Birmese leger verdrijven en een nieuwe hoofdstad oprichten. Zo kroonde hij zichzelf in 1770 tot koning van de nieuwe stad in de provincie Thonburi, aan de westoever van de Chao Phraya-rivier. Erosie, de krappe ligging tussen twee kloosters en de slecht verdedigbare ligging ten opzichte van Birma zorgden er echter voor dat de stad verhuisd werd van de westelijke naar de oostelijke oever.
Die verhuis naar de oostelijke oever van de Chao Phraya-rivier vond plaats onder de opvolger, koning Rama I. Daar lag het dorp Bang Makok, wat de stad meteeen ook haar naam opleverde. De Chinese populatie werd er verjaagd, zij bouwden een nieuw ‘Chinatown’ uit in het zuidelijker Sampeng. Daarna werd gestart met de bouw van de tempel van de Emerald Boeddha ofte Wat Phra Kaew. Ook was in het hart van de stad, naar het voorbeeld van Ayutthaya, plaats voorzien voor een koninklijk paleis. Door die bouwsels volledig met grachten en kanalen te omgeven, werden ze beter verdedigbaar. Ook werd een stadsmuur opgetrokken met stenen uit het voormalige Ayutthaya.
Thonburi, ofte het oorspronkelijke Bangkok, had ook ‘Krung Thep’ als naam. Later werd deze koninklijke naam de officiële naam voor Bangkok. Hij betekent ‘Stad der Engelen’. Sinds 1782 is Bangkok erkend als hoofdstad van Thailand. Dat was tegelijk het begin van de Chakri-dynastie.
Rond 1850 kende de stad een enorme modernisering onder koning Mongkut ofte Rama IV en zijn opvolger Chulalongkorn ofte Rama V. Naast verharde wegen legde men een spoor- en tramlijn aan. Tegelijk kende Bangkok een enorme bloei als handelscentrum en haven. De stad bleef groeien, waardoor landelijke gebieden omgetoverd werden in residentiële wijken en kanalen dichtgegooid om er wegen van te maken.
Onder Rama VI kwam er een eind aan de stabiliteit en de vrede en zo ook aan de modernisering. In 1935 is hij dan ook afgezet. Toch werd onder zijn bewind in 1932 de Memorial Bridge gebouwd. Daardoor werd het gebied Thonburi terug bij de stad ingelijfd. De uitbreiding van de stad was ingezet.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Bangkok door de Japanners bezet en gebombardeerd door de geallieerden. De Vietnamoorlog was dan weer eerder een zegen voor Thailand. Tijdens die periode werden namelijk kosten noch moeite gespaard om de problemen van de baan te ruimen.
De jaren zestig betekenden een sterke bevolkingstoename. Daardoor ontstonden problemen als slechte behuizing en verkeersopstoppingen. Aangezien originele wijken plaats hebben moeten maken voor grote winkelcentra, is een deel van de oorspronkelijke cultuur verloren gegaan. Als moderne metropool behoort Bangkok nu tot één van de belangrijkste Zuidoost-Aziatische handelssteden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier