Miami
Miami is weer hipper dan ooit. Beroemdheden van divers pluimage stromen er toe, het nachtleven is er niet te versmaden en het klimaat is er ook tijdens de wintermaanden badpakvriendelijk.
Wie zich Miami herinnert uit de openingsgeneriek van Miami Vice, komt niet bedrogen uit. De beroemde pastelkleurige art-decohotels langs Ocean Drive, de strandboulevard van South Beach, zijn er uiteraard nog altijd. Het interessantste stuk bevindt zich grofweg tussen de vijfde tot de vijftiende straat. Flaneer over Ocean Drive, dwaal twee, drie stratenblokken landinwaarts en je kunt niet naast pareltjes als het Breakwater, het Leslie en het Carlyle kijken.
De art-decogebouwen dateren uit de jaren dertig en veertig, toen South Beach opgang maakte als zomeroord voor welgestelde burgers uit het noorden des lands. Typisch voor de lokale stijlvariant zijn de mediterrane toetsen: pastelkleuren, terracottadakpannen en ronde bogen.
Maar het zijn niet alleen de gebouwen die de aandacht trekken hier: de terrasjes op Ocean Drive zijn een uitstekende plaats om vanachter een koele pina colada de menselijke zoo die South Beach is te aanschouwen.
In Miami heerst een bouwwoede die je alleen in Azië zou vermoeden. Er is geen vrij perceel in de binnenstad of men is er wel bezig met het optrekken van nog maar een wolkenkrabber. Allemaal samen zorgt het ervoor dat Miami een uitgelezen plek is voor het bewonderen van moderne architectuur. Ga met de gratis monorail naar Brickell Avenue, het zakencentrum van Miami, en bewonder de glimmende torens.
Zwemmen met Tarzan
Wie weg wil van de wolkenkrabbers, kan naar Coral Gables, een paar kilometer ten oosten van downtown Miami. Typisch zijn de terracotta villa’s in mediterrane stijl. Maar Coral Gables is geen kitsch. Vraag niet hoe, maar de eclectische stijlenpuree wérkt.
Het hoogtepunt van een toer door Coral Gables is het magnifieke Biltmore Hotel. Met zijn 96 meter hoge toren (gebaseerd op die van de kathedraal van Sevilla) domineert dit bouwwerk zijn omgeving. Terwijl je je vergaapt aan de manshoge kroonluchters in de marmeren lobby en langs de Griekse beelden die het zwembad afzomen slentert, kan je je in de gloriedagen van weleer wanen.
Ook niet mis: de Venetian Pool, volgens sommigen het mooiste zwembad ter wereld. Midden in een woonwijk kan je hier in een sprookjesachtig decor onder een Venetiaanse brug en door grotten en watervallen zwemmen.
Klein Havana
De belangrijkste trend in Zuid-Florida in de twintigste eeuw is nog steeds volop aan de gang zijnde verspaansing. Veel daarvan heeft te maken met de nabijheid van Cuba. Na de communistische revolutie in 1959 emigreerden honderdduizenden Cubanen naar de VS.
Zestig procent van Miami is Spaanstalig. Op de Calle Ocho, de hoofdstraat van de wijk Little Havana, is de voertaal Spaans en de dominante huidskleur koffie verkeerd. In de talrijke bodega’s drink je koffie met verrimpelde oude heertjes die zich het Cuba van voor Castro nog kunnen herinneren. In Little Havana kan je je een paar uur in het echte Cuba wanen.
Een beetje geschiedenis
De geschiedenis van Miami kan je aanschouwen in het Historical Museum of Southern Florida. Een andere opmerkelijk culturele bestemming is het Vizcaya in Coconut Grove. De buitenmaatse villa werd in 1916 opgetrokken als buitenverblijf voor de zakenmagnaat William Deering en is een replica van een zestiende-eeuws Italiaans landgoed.
Buiten het geschiedkundige museum valt er relatief weinig te zien in het eerder steriele stadcentrum. Maak een ritje met de monorail en bewonder de half ronde, half vierkante Bank of America Tower, Miami’s opvallendste wolkenkrabber
Het eiland Key Biscayne is de uitgelezen plek om even aan de zinderende metropool te ontsnappen. Je komt er over de Rickenbacker Causeway, die meteen ook het misschien wel beste uitzicht op de skyline van Miami biedt. Zwemmen, zonnebaden, picknicken en even door het groen wandelen, kan op het vijf kilometer lange strand in Crandon Park, of het kortere strand in het Cape Florida State Park.
Wanneer je daar bent, mag je niet vergeten om een ommetje te maken langs de vuurtoren. Wie de dertig meter hoge toren wil beklimmen, moet er de 119 treden van de stalen wenteltrap voor over hebben, maar in ruil daarvoor kan je wel zeggen dat je op het oudste gebouw in Zuid-Florida hebt gestaan: de vuurtoren dateert uit 1825.
Bron: Weekend Knack
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier