Geschiedenis

In Kluane National Park woonden al zeker 10.000 jaar geleden mensen. Ze behoorden tot de zuidelijke Tutchonen en woonden in kampen aan de oevers van de meren en in de dalen. Ze leefden van de jacht op elanden en kariboes en van de visserij. Enkele van deze nederzettingen langs de Alsek en Tatshenshini rivieren groeiden uit tot handelscentra en ontmoetingsplaatsen van de verschillende stammen in de omgeving.

Eeuwenlang leefden de Champagne en Aishihik First Nation en de Kluane First Nation – behorende tot de zuidelijke Tutchonen – op deze manier, maar vanaf het einde van de 18e eeuw begonnen blanken de handel in pelzen en huiden te ontdekken.

Goud

Veel Europeanen trokken naar het onherbergzame gebied en werden welkom geheten door de Tutchonen. Vanaf 1903 kwam met de ontdekking van goud de stroom Europeanen pas echt op gang.

Enkele jaren later zagen ze dat het gebied ook ideaal was om bergen te beklimmen. In 1925 slaagde een Amerikaans-Canadese expeditie er voor het eerst in Mount Logan te beklimmen en sinds die tijd hebben vele anderen hun voorbeeld gevolgd en de hoge pieken bestegen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog veranderde er opnieuw heel wat: de Alaska Highway werd aangelegd en tegelijk ontstond het idee om van Kluane een nationaal park te maken. In 1943 werd de Kluane Game Sanctuary gevestigd en vanaf dat moment mochten de First Nations er niet meer jagen zodat ze niet meer op hun traditionele manier konden leven.

Met de stichting van het Kluane National Park & Reserve in 1972 werd hen dit recht terug gegeven. Bovendien zijn tegenwoordig vertegenwoordigers van de Champagne en Aishihik First Nations als co-managers betrokken bij het beleid van het park.

Foto: ©YG Photo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content