Gastronomie
Eten speelt een hele belangrijke rol in het dagelijks leven van Arubanen. Het veraangenaamt alles en is een echte familie aangelegenheid. De dagelijkse maaltijden worden al met veel zorg en toewijding bereid, maar als het feest is gaat iedereen los, van topkok tot hobby kok.
Door alle invloeden van toeristen en van Arubanen die over de grens zijn gaan wonen wordt de Arubaanse keuken verrijkt met culinaire hoogstandjes uit de hele wereld. Toch blijven de locale gerechten ook zeer in trek.
Historisch Arubaans
De eerste bewoners van Aruba leefden zo’n 4000 jaar geleden voornamelijk van wat de zee hen te bieden had. En nog steeds staan vis, schaal- en schelpdieren bijna dagelijks op het menu. Sterker nog, of het nou gegrild, gebakken of gekookt is, de ‘vangst van de dag’ is hoe je een Arubaans diner het best kunt omschrijven.
Voorbeelden van deze heerlijkheden zijn barracuda en snapper, die het hele jaar door gevangen worden, en tonijn als het het goede seizoen is. Zoals in de meeste landen het geval is, eet je ook op Aruba de beste en lekkerste vis juist in de achterafstraatjes en in de kleine, afgelegen dorpjes, waar de vis iedere dag wordt binnengebracht door de lokale vissers.
De gerechten op de kaart zijn bijvoorbeeld keri-keri (stukjes vis met stukjes groenten, kruiden, curry en ‘yerb’i hole’ een lokaal soort basilicum) en verse vis met Creoolse saus. Bij deze maaltijden hoort traditioneel rijst, ‘pan bati’ (een soort broodpannenkoekje) of polenta. Uiteraard met een Balashi erbij, het lokale biertje.
Andere favorieten op het Arubaanse menu zijn stoofpotjes met geitenvlees, rundvlees of groenten. Stoofpotjes en soepen worden vaak gegeten als lunch. Dat stamt nog uit vroeger tijden, toen de werkers op het land het heetste moment van de dag gebruikten om te eten en te rusten.
Vrije dagen en vakanties worden vaak gebruikt om eens lekker uitgebreid te koken. Met de hele familie bij elkaar lekker koken en eten gebeurt vooral rond de traditionele dagen als kerst, Pasen en oudejaarsavond. Lokale ingrediënten worden dan gecombineerd met bijvoorbeeld Hollandse kazen, wat leidt tot feestelijke gerechten als ‘Keshi Yena’ (letterlijk ‘ met kaas gevuld’) naast de traditionele gerechten.
Speciale gelegenheden
Speciale gelegenheden als doop, communie, trouwerijen en begrafenissen hebben hun eigen culinaire tradities. Bij iedere trouwerij ontvangt het pasgetrouwde stel nog steeds de traditionele cakejes.
En na een begrafenis komen de rouwenden bijeen in het huis van de overledene om gin of de traditionele coecoei likeur te drinken. Vroeger werd daar dan ook nog ‘chuculati pinda’ bij gedronken. Een hete, zoete pindadrank die ondanks haar naam geen chocola bevatte, maar de officiële periode van 8 dagen rouw aankondigde.
Een internationale keuken met een Arubaanse ’touch’
Op Aruba kun je tegenwoordig uit alle keukens van de wereld proeven. Van een simpele maaltijd tot een culinair hoogstandje, het is er allemaal te vinden. En je kunt het nuttigen in een eenvoudig etablissement, maar ook in een hippe bar of lekker met je tenen in het zand aan het strand.
Welke invloeden kun je verwachten? In ieder geval Franse, Italiaanse, Japanse, Argentijnse, Amerikaanse en Indiase. Ook wijnen uit alle windstreken zijn goed vertegenwoordigd op Aruba. Al dit heerlijke eten wordt klaargemaakt door de beste koks, die ook weer vanuit de hele wereld afkomstig zijn.
Gewoon Arubaans
Om de locale keuken echt goed te leren kennen, moet je ook de eenvoudige snacks en ‘snelle happen’ een keer geproefd hebben. Een Arubaanse barbecue is bijvoorbeeld heerlijk, maar ook een ware proteïne bom. Maar wat is er lekkerder dan gegrilde vis, kippenboutjes of spareribs die je gewoon in je hotel kunt opeten, of aan het strand in de schaduw van een divi-divi boom?
s’Avonds en ’s nachts kun je genieten van een echte calcoburger of saté (compleet met friet en pindasaus) bij een van de talrijke snack trucks die het eiland rijk is. Overal zijn snackbars te vinden, waar de lokale bevolking ook ’s ochtends bij elkaar komt voor een klein ontbijt en de krant.
Hier kun je ook lekkere fruitshakes (batidos) halen met bijvoorbeeld meloen, papaja of mango. De combinatie van deze kleine eettentjes met de luxe restaurants maakt Aruba zo bijzonder en aantrekkelijk. Dus: ‘biba lekker’ (geniet van het leven) en eet smakelijk!
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier