Bezienswaardigheden

Vlakbij de hoofdstad Cairo liggen de piramiden van Gizeh en de Sfinx uit 2500 voor Christus, één van de zeven wereldwonderen. De piramiden behoren tot de best bewaarde monumenten uit de oudheid. Het is nog altijd een mysterie hoe de Egyptenaren deze indrukwekkende bouwwerken gemaakt hebben.

Bij Sakkara ligt een aantal kleinere piramiden waaronder die van Djoser, de oudste ter wereld. De inhoud van de piramiden kan je bewonderen in het Egyptisch Museum in Cairo. Het museum bevat zo’n 100.000 stukken uit de Egyptische oudheid waaronder een schitterende Toetanchamon-collectie.

Eén van de grootste opgravingsites blijft Luxor, het oude Thebe. Aan de oevers van de Nijl staan indrukwekkende tempels (Luxor, Karnak, Ramesseum, Medinet Habu, Deir El-Bahari) en in de bergen van de woestijn vindt men de necropolissen van de valleien van de koningen en koninginnen van het Middenrijk en het Nieuwe Rijk.

In het zuiden van Egypte liggen de twee indrukwekkende tempels van Abu Simbel. Ze werden tussen 1290 en 1224 voor Christus gebouwd in opdracht van farao Ramses II. Toen in 1964 de Aswandam werd gebouwd werden deze tempels, om ze te beschermen tegen het rijzende water, zorgvuldig uit de rotsen gehakt en een eind verderop opnieuw opgebouwd.

Ook het tempelcomplex ter ere van de vruchtbaarheidsgodin Isis op het eilandje Philae in het Nassermeer moest verplaatst worden. De prachtige tempels kregen een nieuw onderkomen op het iets hoger liggende eilandje Agilka.

Midden in de Sinaïwoestijn ligt de 2285 meter hoge Mozesberg. Hier ontving Mozes de stenen tafelen met de Tien Geboden. Aan de voet van de berg bouwden monniken in 548 een klooster, het Catharinaklooster. Het ommuurde klooster bezit een unieke collectie iconen en manuscripten en is beschilderd met Bijbelse taferelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content