Praktische informatie


Ligging
De Okavango Delta ligt in het noordwesten van Botswana op de grens met Namibië en Angola.

Grootte
De Okavango delta bestrijkt 15.846 km² en bevat ongeveer 95% van het oppervlaktewater van Botswana.

Klimaat
De beste periode om de delta te bezoeken is van mei tot oktober. Dat is meteen de meest geschikte tijd om wild te zien. De dieren trekken dan naar de ondergelopen gebieden omdat elders in het park de vegetatie uitgedroogd is.

Vogel- en floraliefhebbers kunnen beter tussen november en april – de regenperiode – op reis gaan. Alle planten staan dan in bloei en de vogels keren terug van hun overwinteringsplaats. Een groot nadeel is dan wel de enorme hoeveelheid muggen en het gevaar om malaria op te lopen.

Tussen december en maart wordt het met temperaturen boven de 40°C zeer heet in de Okavango Delta. Er komen veel onweersbuien voor waardoor het er ook nog erg vochtig en plakkerig is. Tussen maart en november zijn de temperaturen een stuk aangenamer en is het ’s nachts zelfs behoorlijk koud.

Openingstijden
Slechts 30% van de delta is een nationaal park, namelijk het Moremi Game Reserve. De overige gebieden zijn vrij toegankelijk. Er zijn twee ingangen: de zuidelijke (Maqwee) ingang op ongeveer 100 kilometer van Maun en de noordelijke (Khwai) ingang.

Het reservaat mag je alleen binnen als je op voorhand een slaapplaats gereserveerd hebt. Bij de ingang van het park moet je daar een bewijs van tonen. De entreeprijs voor het park betaal je het beste in pula. Kredietkaarten worden in ieder geval nooit geaccepteerd.

Moremi Game Reserve is ruwweg geopend van zonsopgang tot zonsondergang en dat wisselt dus per seizoen. In december, januari en februari is het park geopend van 5.30 tot 19.30 uur, in maart, april en meik van 6 tot 19 uur, in juni, juli en augustus van 6.30 tot 18.30 uur en in september, oktober en november van 6 tot 19 uur.

Het is absoluut verboden om buiten die tijden in het park rond te rijden. Rangers gaan ervan uit dat ieder voertuig dat dan nog rondrijdt van een stroper is en ze zullen direct het vuur openen.

Bereikbaarheid
In het stadje Maun ligt een vliegveld. Dagelijks landen er vliegtuigen vanuit de hoofdstad Gabarone, maar ook vanuit Johannesburg en in Zuid-Afrika en de Victoria Falls in Zimbabwe komen er vliegtuigen aan.

Vanuit plaatsen als Ghanzi, Kasane en Shakawe lopen bussen naar Maun en vanuit de Victoria Falls vertrekken shuttle bussen. Een laatste mogelijkheid om Maun te bereiken is met een vierwiel aangedreven wagen vanuit Kasane. Dit is een prachtige tocht, maar wel zeer prijzig.

Vervoer
Enkele lodges in Moremi zijn alleen te bereiken met een vliegtuigje. Openbaar vervoer is er niet, maar je kan wel meegaan met georganiseerde tochten. Wil je zelf rijden, dan kan dat enkel met een wagen met vierwielaandrijving. Makkelijk rijden is het zeker niet. In de droge periode moet je door het losse zand ploeteren en in de regenperiode door de klei en modder.

Houd er ook rekening mee dat je nergens benzine kan tanken in het park.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content