Belgische trekpleisters krijgen Michelin-sterren

Michelin heeft de nieuwe versie van de Groene Gids met monumenten en toeristische trekpleisters in België en Luxemburg voorgesteld.

De gids is nu al in het Frans beschikbaar, de Nederlandstalige editie van het boek komen over een maand uit.

Naast de Rode Gids, die restaurants beoordeelt, geeft Michelin ook regelmatig een Groene Gids uit waarin monumenten en toeristische trekpleisters besproken worden.

In vergelijking met de vorige editie (2008) werd de opbouw van de gids volledig omgegooid. De alfabetische indeling werd vervangen door een indeling in twaalf “microregio’s” (de tien Belgische provincies, Brussel en het Groothertogdom Luxemburg).

Aan de beroemde sterrenbeoordeling voor toeristische locaties werd niet geraakt. België telt vier steden die drie sterren krijgen en die volgens de gids dus “de reis waard” zijn. Het gaat om Brussel, Brugge, Gent en Antwerpen.

Binnen elke stad of regio zijn ook sterren weggelegd voor bijzondere bezienswaardigheden. Zo zijn in Vlaanderen onder meer het stadhuis van Leuven, het Brugse Belfort, de Graslei in Gent, het stadhuis van Oudenaarde en de Antwerpse kathedraal drie sterren waard.

In Brussel krijgen onder andere de Grote Markt, de Kunstberg, de Zavel en het Jubelpark dezelfde quotering. Het Magrittemuseum, dat zijn deuren nog niet geopend had toen de vorige gids verscheen, krijgt meteen twee sterren (“een omweg waard”).

Ook opvallend: in tegenstelling tot de vorige editie krijgt Manneken Pis wél een ster (“interessant”) toegewezen.

In Wallonië kregen enkel de hellingen van de citadel van Luik, de kathedraal van Doornik en de grotten van Han drie sterren.

De Groene Gids België-Luxemburg is begin mei beschikbaar in het Nederlands en kost 19,95 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content