Australië wil het Great Barrier Reef beter beschermen

© iStockphoto

Australië wil strengere wetten invoeren om het Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld, beter te beschermen.

Het wordt voortaan verboden om baggerafval bij het rif aan de oostkust van het land te storten. Vorig jaar werd er nog 5 miljoen ton van dat afval gedumpt.

Het Great Barrier Reef Marine Park beslaat een gebied van net geen 345.000 vierkante kilometer en is sinds 1981 werelderfgoed. Plannen voor kustontwikkeling, havens en gasinstallaties vormen een bedreiging voor het rif. Het afval dat door baggerwerken onstaat, wordt binnen de grenzen van het park gestort. In totaal werd er naar schatting al 46 miljoen ton gedumpt.

Aangezien de Australische regering het rif niet goed genoeg beschermde, weigerde het Werelderfgoedcommité van de UNESCO in juni vorig jaar om het rif op de lijst van bedreigd werelderfgoed te zetten. De organisatie eiste dat Australië concrete plannen voor het gebied moest opstellen. Indien dat niet zou gebeuren, zou het Great Barrier Reef zijn status van werelderfgoed kunnen verliezen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content