Hondenrassen die passen bij een sportieve levensstijl

Houd je van wandelen, fietsen, kamperen, hardlopen of zwemmen? Deze honden passen, met de juiste opvoeding, uitstekend bij baasjes met een actieve levensstijl.

Hondenrassen die passen bij een sportieve levensstijl
. © Getty Images

Houd je van wandelen, fietsen, kamperen, hardlopen of zwemmen? Deze honden passen, met de juiste opvoeding, uitstekend bij baasjes met een actieve levensstijl.

Australische schapen hond © iStockphoto

Anders dan zijn naam doet vermoeden komt deze schapen hond uit het westen van de VS en niet uit Australie. Het is een actieve, ijverige en intelligente hond die graag taakjes wil doen. Een prima gezinshond als hij voldoende beweging krijgt.

Berner Sennenhond © iStockphoto

Grote, vriendelijke en zeer beweeglijke hond die oorspronkelijk in de Zwitserse bergen karren trok, het vee bij elkaar dreef en het erf bewaakte. Het is een hele trouwe, rustige en gehoorzame hond, maar moet veel actieve dingen doen.

Border Collie © iStockphoto

De Border Collie komt oorspronkelijk uit Schotland en Engeland en werd daar gebruikt om de schapen bij elkaar te drijven. Hij staat dan ook bekend om zijn indringende manier van kijken, het middel waarmee hij de kudde onder controle hield. Ze hebben een onstilbare energie en werkkracht en blinken uit in hondensporten, leren gemakkelijk en zijn - met de juiste training - zeer gehoorzaam.

Dalmatiër © iStockphoto

Deze hond associëren we allemaal meteen met de film 101 Dalmatiërs. Net als in de film wil de Dalmatiër het liefst betrokken worden bij alles wat de familieleden doen. De slanke en atletisch gebouwde Dalmatiër past perfect bij een baasje die graag actieve dingen doet.

Duitse Staande korthaar © iStockphoto

Aanhankelijke en vriendelijke jachthond met een opvallend getekende en makkelijk te verzorgen vacht. Wanneer hij veel beweging krijgt heeft een sportief baasje er een prima vriend aan.

Flatcoated Retriever © MS

Vrolijke, sportieve, intelligente en grappige jachthond die graag dingen voor zijn baas doet. Hij heeft een zacht karakter en houdt van water. Het zijn zeer actieve honden die gemakkelijk op te voeden zijn en lang jong blijven.

Jack Russell Terriër © iStockphoto

De Jack Russell Terriër werd 200 jaar geleden in Engeland gefokt om op vossen te jagen. De kleine hond is slim, levendig, aanhankelijk, onafhankelijk en zeer actief en snel. Omdat hij zo onafhankelijk is, valt het niet mee om hem te trainen en is daarom eerder geschikt voor baasjes die al ervaring hebben met het trainen van honden.

Ierse Setter © Getty Images/iStockphoto

'Half engel, half bengel', zo wordt de Ierse Setter omschreven. Ierse Setters zijn enorm vriendelijke - zowel tegen honden als mensen -, maar ook ondeugende honden. Als eigenaar moet je over gevoel voor humor beschikken om goed samen te kunnen leven met een Ierse Setter. De honden zijn zeer actief en doen niets liever dan lekker buiten rondrennen. Maar het zijn wel jachthonden en een goede training is dan ook nodig om te voorkomen dat ze er zelfstandig op uit trekken. De Ierse Setter bestaat in twee varianten: de bekende rode Setter en de veel minder bekende Ierse rood-witte Setter.

Labrador Retriever © iStockphoto

De Labrador bestaat in verschillende kleuren en behoort tot de populairste hondensoorten. Ze zijn dan ook zeer vriendelijk en veelzijdig. Ze kunnen voor allerlei taken gebruikt worden. In het verleden hielpen ze vissers met het slepen van netten en tegenwoordig worden ze bijvoorbeeld opgeleid tot blindengeleidehonden en reddingshonden. Een prima familiehond als ze vaak mee mogen wandelen of andere actieve dingen mogen doen.

Louisiana Catahoula Leopard Dog © iStockphoto

Zeer ijverige hond met een apart uiterlijk. De hond werd vroeger veel gebruikt om te werken in de moerassen van Louisiana. Hij werkt graag voor zijn baas, maar heeft wel duidelijke regels nodig.

Portugese waterhond © iStockphoto

Houd je van het water of boten, dan is deze hond die in het verleden gebruikt werd om te helpen bij de visserij een fijne hond. Het ras werd internationaal bekend doordat president Obama er eentje aanschafte. Ze hebben gevoel voor humor en gaan graag mee op familietrips zeker wanneer ze daarbij het water in kunnen springen.

Rhodesian Ridgeback © iStockphoto

Vroeger werd deze grote en mooie hond gebruikt om te jagen op leeuwen. Hij kan koppig zijn en heeft een gemakkelijk te verzorgen vacht. Na een flinke wandeling gaan ze graag lekker op de bank liggen.

Shetland Sheepdog © iStockphoto

Shetland Sheepdog bewaakten in het verleden de erven van boeren op de Schotse Shetland Islands, tegenwoordig zijn het fijne gezinskameraden die uitblinken in hondensporten.

Siberische Husky © iStockphoto

De Siberische Husky is een prachtige hond met opvallend blauwe ogen en het uiterlijk van een wolf. Ze zijn atletisch, intelligent, onafhankelijk en niet eenvoudig om op voeden voor baasjes zonder ervaring. Ze staan ook bekend om hun Houdini-gedrag: ze weten overal te ontsnappen.

Engelse Springer Spaniël © iStockphoto

Enthousiaste, vriendelijke, actieve en leergierige hond die ook zijn uiterlijk nog eens meeheeft. De Springer Spaniël is gemakkelijk af te richten en een prima compagnon tijdens een wandel- of kampeertocht.

Friese Stabij © iStockphoto

Deze uit Friesland afkomstige jachthond is nieuwsgierig, tolerant, aanhankelijk en kan goed overweg met kinderen. Ze moeten wel consequent opgevoed worden. Ze hebben veel beweging nodig en spelen graag in het water.

Tibetaanse Terriër © iStockphoto

De Tibetaanse Terriërs worden ook wel geluksbrengers of heilige honden genoemd. Ze werden in het verleden gebruikt om de tenten van nomadische herders te bewaken en als kameraadje van boeddhistische monniken. Ze werden gefokt om het maatje van mensen te zijn. Ze doen dan ook heel graag dingen samen met hun baasje. Ze hebben een vacht die vaak getrimd moet worden.

Vizsla © iStockphoto

Stijlvolle en elegante Hongaarse hond met een aristocratisch uiterlijk die altijd op zoek is naar affectie. Hij is een uitstekende familievriend, maar wel in een gezin met een actieve levensstijl zodat hij genoeg beweging en aandacht krijgt.

Ierse Wolfshond © iStockphoto

De Ierse Wolfshond behoort tot de grootste hondenrassen. Een volwassen reu kan bijna 80 centimeter hoog worden. Het is een heel oud ras en de honden staan bekend als echte mensenvrienden. Ze passen zich makkelijk aan en zijn gehoorzaam. Het eerste jaar moeten ze wel op de juiste manier beweging krijgen omdat ze zo enorm snel groeien. Ook worden ze, door hun omvang, niet zo heel oud.

Weimaraner © iStockphoto

Deze uit Duitsland afkomstige honden werden gefokt om op groot wild zoals herten en beren te jagen. Ze zijn veeleisend, hebben gevoel voor humor en zijn met de juiste hoeveelheid beweging een fijne familiehond.

Gemengde rassen © iStockphoto

Niet-zuivere rashonden zijn vaak de leukste honden. Bent u op zoek naar een actieve hond, kijk dan ook eens bij een dierenasiel en de kans is groot dat u er een hond vindt die prima past bij uw levensstijl.