50 kilometer aan nieuwe wandelpaden in de Hoge Kempen

© iStockphoto

Het wandelroutenetwerk van het Nationaal Park Hoge Kempen is uitgebreid met 50 kilometer aan wandelpaden, verdeeld over 11 lusvormige wandelingen.

De uitbreiding is de eerste stap in een groot project. In 2018 zal het Nationaal Park Hoge Kempen immers uitbreiden met tien vierkante kilometer in de gemeenten As, Opglabbeek en Genk. Dat laat het Regionaal Landschap Kempen en Maasland weten in een persbericht.

De natuurgebieden Klaverberg, Heiderbos, Moorsberg, Opglabbekerzavel en de terril van Waterschei worden aan het Nationaal Park Hoge Kempen toegevoegd. Dat betekent dat het park uitbreidt met twintig procent. “Dat past in de ambitie van minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege, het Agentschap voor Natuur en Bos, de provincie Limburg en de betrokken gemeentebesturen om in de komende jaren het Nationaal Park Hoge Kempen in oppervlakte te verdubbelen”, aldus Ilse Olaerts van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland.

Verdubbeling van de oppervlakte

Een eerste concrete realisatie van die verdubbeling is een nieuw wandelroutenetwerk van vijftig kilometer, verdeeld over elf lusvormige wandelingen aan het Thor Park in Genk. De site van de voormalige steenkoolmijn van Waterschei zal daarbij uitgebouwd worden als zevende “Poort tot het Nationaal Park” en geeft toegang tot de aangrenzende natuurgebieden. In 2018 zal het Agentschap voor Natuur en Bos bijkomend investeren in het verbeteren van de paden en een trapconstructie realiseren die wandelaars veilig naar de top van de terril brengt. Later volgt onder meer nog een mountainbikeroute.

Het Nationaal Park Hoge Kempen moet in totaal dubbel zo groot worden. Van vijftig vierkante kilometer moet het gebied uitbreiden naar honderd vierkante kilometer. Het Agentschap voor Natuur en Bos, de provincie Limburg en de betrokken gemeentebesturen hopen dat het nationaal park door de uitbreiding wordt gevoegd bij de grotere nationale parken in Europa.

De wandelkaart van het gebied is vanaf maandag 9 oktober te koop bij de toeristische diensten, de horeca van Thor Central of via de webshop Wandelen in Limburg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content