5 parels in de Ardennen

© Ardennes-Etape

De Ardennen zijn altijd weer een verrassing. Op een dik uur rijden van Brussel word je al ondergedompeld in het groen. Maak je hoofd leeg in de ongerepte natuur en kom als een herboren mens terug!

Lacs d’Eau d’Heure: herbronnen aan het water

Het merengebied rond de Eau d’Heure, een rivier in Namen en Henegouwen, is ronduit betoverend en bestaat uit zo’n 600 meren op een oppervlakte van 1800 ha. Ga volledig op in de pracht van de streek en verken de omgeving te voet of per fiets langs de vele bewegwijzerde paden.

Wil je meer te weten komen over de plaatselijke fauna en flora? Ontdek de thematische wandelingen of reserveer een gids die je met plezier inwijdt in de geheimen van het Land van de Valleien. Dan is er ook nog de stuwdam aan het meer “Ry de Rome”. Die is een bezoekje meer dan waard. De vergezichten zijn er adembenemend!

Las op tijd en stond een ontspannende pauze in aan één van de talrijke picknickplaatsen. Soms kun je zelfs gebruik maken van een barbecue!

Hoge Venen, waar de natuur de scepter zwaait

Richting Oostkantons dit maal. De Hoge Venen zijn een natuurreservaat dat zich over 4500 ha uitstrekt. Van al het natuurschoon dat de Ardennen te bieden hebben, bekleden de Hoge Venen qua originaliteit onbetwistbaar de eerste plaats.

5 parels in de Ardennen
© Ardennes-Etape

Eenmaal in de Hoge Venen moet je zeker stoppen aan het Signal de Botrange, het hoogste punt van België dat 694 meter boven de zeespiegel uitsteekt.

Meer naar het noorden bevindt zich het meer van de Gileppe. De stuwdam met zijn monumentale leeuw is indrukwekkend en behoort tot de oudste van Europa.

Voor een weergaloos panorama én een pittige maaltijd neem je in de Belvedèretoren de lift. Hij brengt je naar een glazen platform en een restaurant vanwaar je een uniek en subliem 360°-uitzicht hebt op de Gileppe, het meer, de stuwdam en het prachtige Hertogenwald.

Natagorapad: doorgrond, observeer en beleef de natuur

Aubel is de volgende stopplaats. Begeef je naar het permanente natuurpad met tal van informatiepanelen.

Wat kun je hier verwachten? Je wandelt dwars door de weiden en steekt verschillende malen de Berwinne over. Op je weg ligt onder meer een boomgaard die beplant is met appelbomen en perelaars van oude variëteiten.

5 parels in de Ardennen
© Ardennes-Etape

Dit natuurlijke, rustgevende en bucolische kader, midden in het groen, doet alle stress verdwijnen. Adem diep in en voel de energie door je lijf stromen. Hier keer je terug tot de essentie van het leven. Stadstumult? Wat is dat?

Een zenwandeling aan de Ninglinspo

Ninglinspo in Remouchamps. Alleen al de naam spreekt tot de verbeelding. De geweldige vallei van de Ninglinspo, een rivier in de provincie Luik, is nog redelijk ongekend.

Het is een romantisch oord in de eigenlijke betekenis van het woord: mysterieus, woest en ronduit fantastisch.

5 parels in de Ardennen
© Ardennes-Etape

Het kabbelende water, de grote rotspartijen, alles straalt hier zen uit. Deze wandeling leent zich uitstekend tot relaxatie en meditatie.

De waterval en het bad van Diana zijn een betoverende plaats om even te verpozen en weg te mijmeren.

De authentieke charme van de mooie Waalse dorpjes

Wallonië ligt bezaaid met mooie, authentieke dorpen waarin de tijd stil is blijven staan. Dorpen die je zeker gezien moet hebben, zijn Chardeneux, gevestigd op de zuidelijke flank van een helling, en Crupet met zijn oude gebouwen uit de periode tussen de 16e en de 19e eeuw.

Chardeneux
Chardeneux© Mark Rossignol

In deze beeldschone Waalse dorpen leer je los te laten. Je verliest elke notie van tijd en het jachtige leven ligt ver achter je. Kom tot rust en droom weg voor de mooie gevels en de verrukkelijke vergezichten van deze dorpen.

Crupet
Crupet© Mark Rossignol

Gun je tot slot een bezoekje aan de plaatselijke markt. Het maakt deze unieke en authentieke ervaring compleet!

Hou je van de natuur en ben je op zoek naar authentieke ervaringen, kies dan voor een verblijf dat op je lijf geschreven is! Kijk snel op Ardennes-Etape.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content