Walter Van Beirendonck stelt nieuwe collectie voor JBC voor

Walter Van Beirendonck stelt nieuwe collectie voor JBC voor

U ontwerpt nu al zeven jaar voor JBC, hoe is die samenwerking tot stand gekomen? Walter Van Beirendonck: Ze zijn spontaan bij mij terecht gekomen met de vraag of ik voor hen een collectie wou ontwerpen. Ik kreeg volledig carte blanche. Lang heb ik er niet moeten over nadenken, omdat ik meteen een positief gevoel kreeg bij de voorafgaande gesprekken met het bedrijf. Het is een familiebedrijf, dus je hebt meteen contact met mensen die aan het hoofd staan.

Ontwerpt u liever voor kinderen of volwassenen? Van Beirendonck: Ik doe het allebei even graag, maar uiteindelijk is het een andere manier van denken. Tijdens het ontwerpen zie ik meteen een variatie van prints en kleuren, en dat kan natuurlijk perfect voor kinderen. Ik weet ook heel snel waar ik naartoe wil met mijn ontwerpen, dat komt er zo uit.

U wist dus meteen al hoe de collectie er zou uitzien? Van Beirendonck: Je hebt natuurlijk altijd je deadline waar je naartoe werkt. Ik bedenk alle prints, de personages en het verhaaltje rond de collectie. Dat is dus één groot project van een aantal weken dat ik volledig uitteken. En dan zorgt JBC voor de uitwerking ervan.

Waar heeft u inspiratie vandaan gehaald? Van Beirendonck: Ik probeer iedere keer een positief verhaal te vertellen: een verhaal dat kinderen iets bijbrengt. Deze collectie gaat over verdraagzaamheid en het samenleven van twee uitersten, namelijk ballonnen en stekelige dingen. Als je probeert en moeite doet, kan je die dingen perfect laten samengaan. Dat verdraagzaamheid belangrijk is, is iets wat ik wil overbrengen naar kinderen. Hoe sneller dat ze daar over beginnen na te denken, hoe beter. Maar het is ook niet de bedoeling dat het een soort van zedenles wordt. Het is mijn bedoeling dat er een conversatie tot stand komt, en dat gegeven heb je meestal niet in kindercollecties. Meestal worden kindercollecties bedacht op een naïeve manier, en ik breng daar een dosis volwassenheid in. (YU)

ZulupaPUWA by JBC ss12_010.jpg

ZulupaPUWA by JBC ss12_051.jpg

ZulupaPUWA BY jbc ss12_074.jpg

ZulupaPUWA by JBC ss12_094.jpg

ZulupaPUWA by JBC ss12_117.jpg

ZulupaPUWA by JBC ss12_184.jpg

ZulupaPUWA by JBC ss12_218.jpg

ZulupaPUWA bY JBC ss12_255.jpg

ZulupaPUWA by JBC ss12_297.jpg

ZulupaPUWA by JBC ss12_334.jpg

ZulupaPUWA by JBC ss12_442.jpg

ZulupaPUWA by JBC ss12_507.jpg

ZulupaPUWA by JBC ss12_548.jpg

ZulupaPUWA by JBC ss12_561.jpg

ZulupaPUWA by JBC ss12_574.jpg

ZulupaPUWA by JBC ss12_618.jpg

ZulupaPUWA by JBC ss12_645.jpg

ZulupaPUWA by JBC ss12_697.jpg

ZulupaPUWA by JBC ss12_738.jpg

ZulupaPUWA by JBC ss12_754.jpg

ZulupaPUWA by JBC ss12_771.jpg