Van nostalgie tot nerdy chic: dit zijn de trends in de nieuwe mannencollecties

Off-White, MSGM, Balmain, Giorgio Armani © Imaxtree

Sportswear mag dan, zoals voorspeld, so yesterday zijn, de twenties-man hoeft er allesbehalve kleurloos bij te lopen. Van nostalgie naar de kindertijd tot nerdy chic: dit zijn de vier trends in de nieuwe mannencollecties.

1. het eeuwige kind

Don’t grow up, it’s a trap: het zou het mantra van de man van vandaag kunnen zijn: hij wil terug naar toen. De helden van zijn kindertijd bevolken zijn kleerkast, van de clown waar hij een beetje bang voor was tot de prinses uit een ander sterrenstelsel, van de speelgoedautootjes tot de schaapjes die hij telde voor het slapengaan.

Walter Van Beirendonck
Walter Van Beirendonck

Hij kleedt zich voor het comfort, want als hij op weg naar zijn werk een voetbal ziet liggen in het park, wil hij daar tegen kunnen schoppen. En zijn dure vlieger zou hij het liefst oplaten op het speelterrein voor kidults, dat Virgil Abloh voor Louis Vuitton bedacht: een plek waar hij naast het springkasteel op een bank kan gaan zitten die zo groot is dat hij zich weer heel klein voelt.

Dolce & Gabbana
Dolce & Gabbana

Zijn voorkeur: Louis Vuitton, Etro en L’Homme Plissé Issey Miyaké. Andere favorieten: Dolce & Gabbana, MSGM en Walter Van Beirendonck.

Van nostalgie tot nerdy chic: dit zijn de trends in de nieuwe mannencollecties

Met Babar aan zee

Voor zijn eerste mannencollectie voor Lanvin gaf Bruno Sialelli het oudste Franse modehuis een ware verjongingskuur, dankzij Babar, de held uit de boeken voor de (hele) kleintjes.

Lanvin
Lanvin

Zijn poëtische prints komen terug in de hele strandcollectie, en roepen herinneringen op aan een wedstrijd zandkastelen bouwen. De vrijetijdscollectie is volledig gewijd aan strandvakanties.

2. De nieuwe nerd

Oogt met een XXL-bril even intelligent als elegant. Zijn stijl schommelt tussen die van nineties-yup met een oversized Oxford-hemd in pastelstrepen of een dito rugbyshirt, en die van de onverzadigbare ontdekkingsreiziger in een safari-jas met een overdaad aan zakken om alle vondsten in op te bergen.

Fendi
Fendi

Hij houdt van wijde hogetaillebroeken in jarendertigstijl, van truitjes zonder mouwen, van streepjeshemden en van Sebago’s en wanneer hij een pak draagt, lijkt hij net een literatuurprofessor. Maar wat hij ook doet – het gazon trimmen of clubben – hij doet het met allure.

Zegna
Zegna

Hij draagt: Gucci, JW Anderson, Hermès, Fendi, Noah, Aimé Leon Dore, Prada en Louis Vuitton.

Gucci
Gucci

Point taken

Point Man, het iconische buitenaardse wezen van Lenny McGurr, alias street artist Futura, stond centraal in het defilé van Off-White, maar hij is meer dan een selfie opportunity. Net als andere creaties van de New Yorkse kunstenaar – een vriend van Basquiat en Keith Haring – is hij te vinden op heel wat stukken in de collectie.

Off-White
Off-White

Voor McGurr is het niet zijn eerste collab, hij heeft zijn eigen label in Japan: Futura Laboratories. Hij werkt opnieuw samen met Uniqlo met een serie T-shirts en hoody’s. Verkrijgbaar in een aantal winkels en op de website van het merk.

3. De stadsmatroos

Zijn liefde voor de zee is groot, maar het avontuur aan wal verleidelijk. Echte zeebonk of flaneur langs jachthavens: zijn investment pieces voor de zomer zijn een heel kort – zij het redelijk wijd – shortje, en een matrozenhemd van Marni of Ann Demeulemeester.

Ann Demeulemeester
Ann Demeulemeester

In de stad spot je hem op het skateboard met sandalen van Suicoke, Lanvin of Hermès. Dat doet hij met hetzelfde lef waarmee hij de golven bedwingt bij ondergaande zon. In diep uitgesneden hemdjes, met zeemanstas, caban en gestreept T-shirt brengt hij een vleugje kust naar de stad, in alle tinten blauw met een wit accent.

Zijn voorkeur: Ann Demeulemeester, Kenzo, Loewe, Prada. Andere favorieten: Giorgio Armani, Jacquemus, MSGM en Sunnei.

Ferragamo
Ferragamo

De naakte waarheid

Sander Lak van Sies Marjan toonde in juni vorig jaar zijn eerste mannencollectie in Parijs. Sies Marjan begon als dameslabel, maar Lak liet sinds herfst 2018 ook mannen meelopen. Met succes: zijn hemden van glanzend satijn en zijn chromatische mantels waren de voorbije seizoenen must-haves.

Sies Marjan
Sies Marjan

Nu is er dus een volwaardige collectie voor de Sies Marjan-man. Voor komende zomer speelt Lak met kleur (pastels, maar ook aubergine en oker), met textuur (veel satijn) en met erotiek (het decolleté krijgt veel aandacht). ‘Hoe kun je het mannenlichaam tonen zonder dat het porno is, of seks, of gay of straight’, zei Lak backstage. ‘Volledig gekleed zijn en toch naakt, dat was het idee.’

4. De getemde James Dean

Omdat leer in alle vormen in de mannengarderobe terug te vinden is, heeft hij er zijn signature look van gemaakt, met net dat beetje extra branie om er een stoere twist aan te geven. Zijn motorjack of perfecto draagt hij zelfs over een pak, met sneakers of nette veterschoenen erbij.

Balmain
Balmain

Hij geeft aan alles zijn eigen draai: een strak gesneden shirt draagt hij op een wijde pantalon, waardoor zijn leren vest er een tikje minder vervaarlijk uitziet. Het heeft iets nostalgisch, met een knipoog naar de sixties.

Zijn voorkeur: Balmain, Berluti of Versace. Andere favorieten: Dunhill, Celine of AMI.

Versace
Versace

Studs & spelden

Vorig seizoen verraste het Japanse cultlabel Kidill met een geweldige guerrillapresentatie in Parijs en een uitstekende, aan punkicoon Siouxsie Sioux gewijde collectie. Voor zomer 2020 maakte ontwerper Hiroaki Sueyasu zijn officiële debuut op de Parijse mannenmodeweek.

Kidill
Kidill

De collectie Double Dare is een hommage aan Bauhaus, de Britse newwaveband van de gothklassieker Bela Lugosi’s Dead. Sueyasu werkte onder meer met foto’s van frontman Peter Murphy, gemaakt door de legendarische fotografe Sheila Rock. Andere verwijzingen naar punk: zebra- en luipaardprints, studs, haar in pieken, veiligheidsspelden en veel purper, geel en gifgroen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content