"Heel wat sportkledij is gemaakt in onveilige fabrieken in Cambodja, Indonesië of Bangladesh, door naaisters die hongerlonen verdienen", zegt Sara Ceustermans van de Schone Kleren Campagne van Wereldsolidariteit.

Aan een bevoorradingspost controleerden drie medewerkers van de campagne de merken en labels met "made in" van de wielertruitjes. De deelnemers aan de Ronde voor wielertoeristen kregen het verhaal achter hun truitjes te horen, zegt Ceustermans. "We verwachten allemaal dat onze topsporters clean zijn. Waarom dan niet hetzelfde verwachten van onze sportkleren en de sportmerken? Veel van deze kleding wordt gemaakt aan de andere kant van de wereld: in Cambodja, Bangladesh, China of Indonesië en door jonge mensen die werkweken van 70 uur en meer kloppen."

De wantoestanden zijn onder meer het gevolg van de druk die sportmerken uitoefenen op hun producenten om tegen steeds lagere prijzen hun bestellingen af te werken, zegt Wereldsolidariteit. "Gigantische bedragen van de drie grote sportmerken Adidas, Nike en Puma gaan naar reclame en sponsoring van sportclubs en topsporters. Terwijl de makers van onze sportoutfit een hongerloon krijgen. Minder dan 1 pct van de aankoopprijs van een sportshirt gaat naar hen."

Belgisch wielerkampioen Philippe Gilbert ondersteunt de actie en ondertekende vooraf een "clean" wielertruitje.

"Heel wat sportkledij is gemaakt in onveilige fabrieken in Cambodja, Indonesië of Bangladesh, door naaisters die hongerlonen verdienen", zegt Sara Ceustermans van de Schone Kleren Campagne van Wereldsolidariteit.Aan een bevoorradingspost controleerden drie medewerkers van de campagne de merken en labels met "made in" van de wielertruitjes. De deelnemers aan de Ronde voor wielertoeristen kregen het verhaal achter hun truitjes te horen, zegt Ceustermans. "We verwachten allemaal dat onze topsporters clean zijn. Waarom dan niet hetzelfde verwachten van onze sportkleren en de sportmerken? Veel van deze kleding wordt gemaakt aan de andere kant van de wereld: in Cambodja, Bangladesh, China of Indonesië en door jonge mensen die werkweken van 70 uur en meer kloppen." De wantoestanden zijn onder meer het gevolg van de druk die sportmerken uitoefenen op hun producenten om tegen steeds lagere prijzen hun bestellingen af te werken, zegt Wereldsolidariteit. "Gigantische bedragen van de drie grote sportmerken Adidas, Nike en Puma gaan naar reclame en sponsoring van sportclubs en topsporters. Terwijl de makers van onze sportoutfit een hongerloon krijgen. Minder dan 1 pct van de aankoopprijs van een sportshirt gaat naar hen." Belgisch wielerkampioen Philippe Gilbert ondersteunt de actie en ondertekende vooraf een "clean" wielertruitje.