Zussen Feryn ontwerpen voor Xandres: ‘Ze volgen hun buikgevoel en dat werkt verfrissend voor een gevestigde waarde’

© Atelier Feryn x Xandres
Annelien Boens

Het Belgische modemerk houdt van inspirerende vrouwen. Dit seizoen worden de zussen Yanne, Mira en Lize Feryn van Atelier Feryn in de spotlights geplaatst. Het label van het trio staat nog in zijn kinderschoenen, maar het team van Xandres voorspelt hen een grote toekomst.

De voorbije twee seizoenen maakten de juwelen van Lore Van Keer en de plaids van Sabine Van Acker het mooie weer als capsuleproduct in de ‘Inspiring Women’-reeks van Xandres. Dit seizoen is het wegdromen bij de exclusieve – slechts 25 exemplaren – van een handgemaakte , lederen clutch. Knack Weekend praatte met de zussen Feryn en met Nienke Lambert, marketing manager van Xandres.

Onbetaalbare reclame

‘De inspiratie voor onze eerste samenwerking haalden we bijvoorbeeld nog uit de projecten van de INVASIE, nu had een collega een krantenartikeltje over Atelier Feryn gelezen. Het was dus echt een organisch proces’, aldus Nienke Lambert. ‘We zijn een label dat nog in zijn kinderschoenen staat, dus het is voor ons een enorme duw in de rug. Het was bovendien een geweldige boost voor ons zelfvertrouwen én onbetaalbare reclame’, vullen de zussen nog aan.

 De clutch van Atelier Feryn voor Xandres
De clutch van Atelier Feryn voor Xandres

‘We vonden het ook belangrijk om met iemand naar voren te treden die compleet anders is dat de vorige. In tegenstelling tot Lore Van Keer en Sabine Van Acker zijn de zussen starters pur sang zonder veel ervaring. Het feit dat zij samen iets uit de grond stampen, inspireerde ons echt. Ze hadden een duidelijk idee, een enorme vakkennis en ze straalden een zekere puurheid uit’, vertelt Nienke.

Tijdloos ontwerp

Xandres gaat uit van de sterkte en de métier van diegene met wie ze in zee gaan. Maar omdat de samenwerking ook binnen de collectie van Xandres moet passen, worden er op voorhand duidelijke lijnen uitgetekend. ‘Xandres bezorgde ons een moodboard en de stoffen die ze gebruikten voor hun lente- en zomercollectie. We zochten naar een rode draad en vonden die in de combinatie van verschillende structuren, iets wat we dan probeerden te vertalen naar diverse ledersoorten. Het is een minimalistisch ontwerp geworden’, verklaren de zussen Feryn.

Iets wat ook Nienke Lambert beaamt. ‘Dankzij de neutrale kleur zal de clutch seizoenenlang mee kunnen, maar het past ook perfect bij de huidige collectie. Het tijdloze ontwerp was hun favoriet en wij waren ook meteen verkocht. Tijdens onze meeting haalden ze deze clutch als eerste boven en het was meteen beklonken.’

Leren van jonge snaken

Yanne, Mira en Lize zijn naast de drie vrouwen achter Atelier Feryn ook gewoon zussen. Het maakt ons nieuwsgierig naar hun interactie, hoe ze uit het niets een label uit de grond hebben gestampt. ‘Het is zalig om met drie zussen aan één project te werken. We hebben geen echte werkverdeling, we zien het werk en doen wat er dient te gebeuren. We staan met drie zoveel sterker dan alleen, want er is altijd een klankbord of een portie goede raad. Doordat we niet alleen zussen zijn, maar ook beste vriendinnen, is elke werkdag een gezellige bedoening’, klinkt het enthousiast.

Zussen Feryn ontwerpen voor Xandres: 'Ze volgen hun buikgevoel en dat werkt verfrissend voor een gevestigde waarde'
© Atelier Feryn x Xandres

Valt er van dat jonge geweld dan ook iets te leren? ‘De kracht en de overtuiging waarmee ze hun product ontwerpen, maken en in de markt zetten. Ze durven hun buikgevoel te volgen en zijn overtuigd van hun product. Als ‘gevestigde waarde’ durven we al eens teveel argumenten in de schaal te leggen om iets wel of niet te doen. Die open blik naar vernieuwing werkt verfrissend’, stemt Nienke in.

Wat brengt de toekomst?

Volgens Atelier Feryn smaakt deze collab naar meer. ‘Het is niet iets om elke maand te doen, maar we zijn unaniem positief over deze samenwerking. We willen graag weer aan een nieuwe collectie voor onze eigen webshop beginnen, en we werken ook graag rechtstreeks met de eindklant die de handtas helemaal zelf kan samenstellen en personaliseren.’

De zin in meer is er ook bij Xandres. Over een nieuwe samenwerking wordt nog in alle talen gezwegen, maar Nienke Lambert kijkt al uit naar wat er nog moet komen. ‘En mochten we ooit carte blanche krijgen en echt de internationale kaart trekken, dan zouden we wel graag eens samenwerken met Consuela Castiglioni van Marni voor haar prachtige fantasiejuwelen. Op collectievlak zouden we een samenwerking met Raf Simons wel zien zitten. We houden van zijn 360° visie op een merk, het product en de communicatie. Een kleine capsule voor de Xandres vrouw zou een droom zijn.’

Annelien Boens

Wil je één van de tasjes op de kop tikken? Wees er snel bij. Alle info via de website van Xandres.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content