Zo behandel je wol, zijde, dons, leder en fluweel
We weten ondertussen allemaal wel wat de icoontjes in de wasvoorschriften van onze kleding wil betekenen, maar als u écht zorg wil dragen voor uw zijden, wollen, donzen, fluwelen, lederen of kasjmieren items leest u er best onderstaande regels ook nog eens op na.
ZijdeJe kan je zijden stuks altijd naar de droogkuis brengen, maar weet dat handwas meestal zelfs beter is. Was je zijden kledingstukken in koud of lauw water met een heel klein beetje zacht wasmiddel zoals Woolite.
Zijde bestaat uit natuurlijke vezels en kan dus bijzonder slecht tegen temperatuurverschillen: blijf dus je watertemperatuur behouden! Doe er niet plots warm of koud water bij want daar gaat je materiaal van ‘schrikken’.
Zijde mag je nooit uitwringen. Wanneer je je kledingstuk uit je handwas haalt rol je het netjes op in een droge handdoek en duw je zachtjes het overtollige water eruit.
Je màg je zijden stuks strijken wanneer ze nog een beetje vochtig zijn, maar zet dan zeker je strijkijzer op lage temperatuur en gebruik geen stoom – dat laat kringen achter!
Zijde bewaar je het beste op een droge, donkere plek en niet in een kledinghoes: het is een materiaal dat moet kunnen ademen!
* Noot: sommige zijden items (zoals ondergoed) kunnen in het label de vermelding krijgen dat je ze in de wasmachine mag wassen. Doe dit altijd in een kledingzak en steek ze niet in de droogkast maar laat ze drogen aan de lucht.
KasjmierMaakt niet uit wat er op het kledinglabel staat: kasjmieren truitjes was je best in koud water met Woolite, en niet meer dan één keer om de maand.
Hou een nat kasjmier truitje nooit bij de schouders op want het gewicht van het water zal ervoor zorgen dat het zal gaan doorhangen. Neem je gewassen kledingstuk dus in een bolletje uit de wasbassin en leg het plat te drogen op een handdoek. Niet uitwringen! Zij die het droogproces willen versnellen kunnen altijd een (we maken geen grapje) slazwierder gebruiken.
Kasjmier moet je altijd wassen vooraleer je het opbergt voor de winter, omdat de geur van ons zweet of onze parfums motten net aantrekt. Breng je je kledingstuk naar de droogkuis, verwijder dan zeker de plastic beschermhoes: ook kasjmier moet ademen.
De beste manier om je kasjmier kledingstukken op te bergen voor de winter is tussen zijdepapier met eventueel takjes den of lavendel ertussen.
LederBreng je lederen jasje nooit naar de droogkuis vooraleer je het behandeld hebt met een beschermende spray. Je kan zelf je lederen jasje een beetje opboenen met een vochtige doek, maar zit er nooit met de haardroger op te blazen om het droog te krijgen.
Aangezien leder nogal makkelijk uitrekt is het ook aan te raden om je jeckers op een goede kapstok op te hangen.
Je kan je leder zelf verzorgen door ruwe, droge plekken te behandelen met een leder-conditioner.
ZwemkledingJe hoeft je zwempak niet elke keer te wassen na het dragen, maar het is wel noodzakelijk dat je het grondig uitspoelt met koud water om resten zonnecrème, vuil, zout en zweet te verwijderen.
Na enkele draagbeurten kan je je badkleding makkelijk wassen in een wasbak met een beetje vloeibaar wasmiddel. Leg het daarna echter niet in de zon te drogen: de kleuren van je badpak gaan vervagen en de vezels kunnen breken door de hitte. Wie een badpak per sé in de wasmachine wil wassen kan dat in speciale lingeriezakken.
DonsAls je zelf je donsjassen en -dekens items wil wassen is het belangrijk dat je een wasmachine hebt die je vooraan moet inladen, niet bovenaan.
Gebruik niet meer wasmiddel dan nodig; het overgebleven detergent kan je donzen vulling korrelig doen aanvoelen. Als je item écht heel vuil is stop je wasmachine dan halverwege de wasbeurt en laat het een halfuurtje intrekken vooraleer je je machine weer opstart. Om er zeker van te zijn dat alle zeepresten verwijderd zijn kan je je machine altijd nog een extra beurt laten draaien zonder wasmiddel erbij.
Het drogen van donzen kledingstukken kan heel erg lang duren: warmte is immers niet goed voor het materiaal. Je zet je droogkast dus best op de laagste temperatuur (het is soms nodig dat je donsdeken een aantal sessies droogkast moet uitzitten). Gooi enkele tennisballen in je droogkast om een brokkelige vulling te voorkomen.
Dure lingerieZijden, satijnen en kanten lingerie moet je altijd met de hand wassen en aan de lucht laten drogen. Vergewis je er steeds van dat je alle zeepresten hebt verwijderd!
Vouw je bh’s steeds netjes op en vervang de bh’s die je bijna dagelijks draagt om de zes maanden: dan beginnen ze immers hun elasticiteit en steun te verliezen. Probeer ook niet twee dagen op rij dezelfde bh te dragen, aangezien deze even tijd nodig heeft om letterlijk in vorm te komen.
SportkledingSportkleding was je best onmiddellijk na het dragen. Geen wasmachine in de buurt? Doe dan al snel een handwasje: zo voorkom je dat geuren en vlekken in je kleding trekken. Prop je vuile sportkleding nooit in de wasmand bij de andere kleding: zweetgeur is besmettelijk en overdraagbaar!
Sporttruitjes die zelfs na een bezoekje aan de wasmachine een zweetgeur hebben kunnen ook even weken in een dompelbadje met een kleine scheut azijn. (niet vergeten je kleding daarna nog eens te wassen!)
Giet twee of drie eetlepels baking soda in iedere sportschoen: dit zal vocht en geurtjes tegengaan. Fervente sporters zouden toch zeker om de zes maanden nieuwe sportschoenen moeten kopen.
Zet je droogkast altijd op de laagste temperatuur wanneer je spandex en lycra droog wil krijgen. Het beste van al laat je je sportkledij gewoon aan de lucht drogen.
Wol Verwijder pluisjes meteen van je wollen items met een daarvoor voorzien kammetje.
Wollen overjassen kunnen het best op een zware, houten hanger gehangen worden zodat het gewicht van de wol geen invloed heeft op de vorm van de schouders. Vergeet niet dat ook dit natuurlijke materiaal moet ademen: geen kledinghoezen en geen propvolle garderobes dus!
Je kan vlekken onmiddellijk verwijderen door op de vlek te deppen met koud water (nooit wrijven!) Voor de grotere wasbeurten vertrouw je best op je eigen handen (of op het wolprogramma van een kwaliteitswasmachine).
Steek je wollen kledingstukken nooit in de droogkast of hang ze nooit op een kapstok wanneer ze nog vochtig zijn. Droog plat op een handdoek en geef je kledingstuk 24 uur om te bekomen eer je het weer aantrekt. Op die manier kan je materiaal terug in vorm komen.
Fluweel Sommige fluwelen kledingstukken kunnen met de machine gewassen worden, anderen doe je best naar de droogkuis.
Je mag je fluwelen items nooit strijken omdat je strijkijzer sporen zal nalaten op de geplette vezels. Wie lichte kreukels wil verwijderen kan zijn fluwelen kledingstuk in een stomende douche hangen.
Probeer je fluweel nooit op te vouwen of vlekken te verwijderen door te deppen of te wrijven: zo druk je de vezels plat en dat is vaak permanent. Schudt het vocht van je af en breng het meteen naar de droogkuis. (KS)
Bron: Stylecaster
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier