Veelvoorkomende wasgoedproblemen opgelost
Net zoals je je vrienden en familie met respect behandelt, moet je ook aan je andere geliefden (lees: je favoriete kledingstukken) op een juiste manier aandacht besteden.
Wie van kleding houdt, wil daar graag lief voor zijn. Een regelmatige was- en verzorgingsbeurt zijn dan geen overbodige luxe, maar net als onze haren bestaat kleding uit vezels die wel eens heel kribbig kunnen reageren wanneer je ze op een foute manier of met een fout product behandelt. Maar hoe kies je het juiste wasmiddel? En hoe komt het dat je kleding na een grondige wasbeurt nog steeds niet schoon is? De textielspecialisten van P&G geven raad.
Gels, poeders of pods: hoe kies ik het juiste wasmiddel? p>
Je kent het wel: je staat in de supermarkt in het gangpad met wasproducten en je hebt geen idee of je nu voor de futuristische gelpods dan wel voor het oude vertrouwde poeder moet gaan. “Marketingtruukjes”, hoor je je grootmoeder snuiven, maar is er écht geen verschil?
Pods: Dit zijn handige “zakjes” wasmiddel waar vaak ook al een dosis wasverzachter aan toe werd gevoegd. Vroeger werden deze gemeden omdat het zakje soms niet openbarste, maar de nieuwste generatie pods lossen ook op in water van lage temperaturen en op korte cycli, dus zijn razend populair. Leg deze onderaan de trommel van je wasmachine, nooit bovenop je wasgoed.
Vloeibaar wasmiddel: Deze bevatten geen bleekmiddel en zijn ideaal om de vlek voor te behandelen in bijvoorbeeld een korte handwas, maar ook voor de machine zijn ze geschikt, al is het soms wel een knoeiboel. Giet het wasmiddel in de doseerdop en plaats deze bovenop je wasgoed.
Gels: Gels werken ongeveer hetzelfde als vloeibaar wasmiddel, al zijn ze handiger in gebruik en makkelijk om doelgericht vlekken te behandelen. Knijp wat gel in de doseerdop en plaats deze bovenop je wasgoed.
Waspoeder: Poeders bevatten meestal bleekmiddel en zijn dus enkel geschikt voor je witte was. Doseer in het correcte vakje bovenaan je wasmachine.
Ik heb mijn kleding grondig gewassen maar de vlek is niet volledig verdwenen p>
Mogelijke oorzaak: De vlek werd niet snel genoeg behandeld
Oplossing: Wanneer je morst zou je eigenlijk je vuile kledingstuk onmiddellijk onder koud, stromend water moeten houden om te vermijden dat de vlek zich vastzet in je kleding. Laat gedragen kleding nooit niet te lang in de wasmand of over een stoel hangen: vuil werkt immers als een magneet en trekt ander vuil aan. Hoe langer je wacht met wassen, hoe moeilijker het kledingstuk nog helemaal proper te krijgen is.
Everyone knows “the chair”… pic.twitter.com/d9rusW1Ys2
— ▼ Kiel James Patrick (@KJP) June 10, 2015
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Help! Er zitten restjes wasmiddel op mijn kleding p>
Mogelijke oorzaak: Een overvolle wasmachine
Oplossing: Zelfs wanneer je enkel katoenen lakens of handdoeken wast moet je steeds zorgen dat je een vuist kan maken tussen je wasgoed en de bovenkant van je trommel.
Mijn kleuren zijn overgelopen of vervaagd p>
Mogelijke oorzaak: Ofwel heb je je wasgoed niet goed gesorteerd ofwel heb je te warm gewassen
Oplossing: Zorg er altijd voor dat je was onberispelijk gesorteerd is (ga op zoek naar die ene verduivelde rode sok die tussen je witte was is beland) en lees zorgvuldig het label in je kledingstuk: sommige stoffen kunnen misschien best een zestiggradenwasje aan, maar hun verfmethode niet!
Ik heb vreemde “bobbeltjes” op mijn kleding p>
Mogelijke oorzaak: Je kleding bestaat uit vezels. Wanneer je kleding veel “beweegt” (door te dragen of te wassen) gaan die vezels tegen elkaar schuren en breken.
Oplossing: Draai je kledingstukken binnenstebuiten voor je ze in de trommel gooit
Mijn wasgoed ruikt muf, ook nadat ik het grondig gewassen heb p>
Mogelijke oorzaak: Het vuil dat uit je kleding verwijderd wordt tijdens het wassen kan zich opstapelen in je machine en vormt een ideale kweekgrond voor verschillende bacteriën Oplossing: Draai minstens een keer per maand een warm wasje (60°) met een waspoeder dat bleekmiddel bevat. Ideaal voor je lakens of handdoeken bijvoorbeeld.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier